anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Patowa sytuacja

Gebkon
#7 Wielbiciel#

Mam taki problem. Jestem okazjonalnym sprzedawcą i wystawiam co zbedniejsze rzeczy na Allegro zarownon lokalnie jak i zwykłe.  

Mam następujący  problem: 

Sprzedałem komplet opon lokalnie i zapomniałem zamknąć aukcję na Allegro i ktoś kupił je na moje nieszczęście wlaśnie na aukcji.  Niezwłoczne wystosowałem do klienta wiadomość o moim będzie że nie mam  niż tych opon i przeprosinami oraz prośbą o podanie numeru konta do zwrotu środków.  Klient na to założył mi dyskusję stwierdził że nie chce pieniędzy tylko towar którego nie mam i zapowiedział że będzie się domagał odszkodowania i zwrotu kosztów za pracownika na drodze cywilnoprawnej za wprowadzenie w błąd.  Próbuje z nim dojść do porozumienia ale raczej trafiłem na twardy kamień . Z jednej strony rozumiem jego rozgoryczenie i jego racje prawne s drugiej chciałbym uniknąć dodatkowych kosztów związanych z tą patową sytuacją. Czy mieliście podobne doseisdczenis i możecie coś poradzić ? Pozdrawiam 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

komis-bell
#21 Demiurg#

@Gebkon "odszkodowania i zwrotu kosztów za pracownika" - życzę mu powodzenia z udowadnianiem w sądzie poniesionych strat 😁

Za wiele zrobić nie możesz - stój przy sowim i najlepiej nie wdawaj się w żadne zbędne dyskusje i dywagacje - jak zdarta płyta proś o numer konta do zwrotu środków i tyle.

Jeśli się uprze i założy Ci sprawę w sądzie to i tak nic na to nie poradzisz ale prawdopodobieństwo, że to zrobi jest bliskie zera 🙂

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@komis-bell niestety ale ludzie są głupi i nie zdają sobie sprawy że założenie sprawy to minimum 1,5 tys zł jeszcze trzeba jechać na 1 rozprawę do miejsca zamieszkania pozwanego do właściwego sądu np przez całą Polskę plus jak się nie pojawi na 1 rozprawie to ją automatycznie przegra

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Jeśli sprzedałeś jako osoba prywatna to już widzę jak wnosi pozew cywilny z kc
koszt ok 1,5 -2 tys zł za założenie sprawy plus jazda na sprawę do miejsca zamieszkania twojego do sądu np na drugi koniec polski plus ze 2 lata szarpania się dojazdów na rozprawy etc plus ma ci udowodnić poniesienie strat no przyznam nie wiem jak? opony są wszak tak rzadkim towarem że no auto zimę na klockach bez kół stało nie mógł jeździć... Frustrat i tyle. Czym on ci zapłacił jak przez allegro to powinieneś mieć nr konta? stój na stanowisku żeby ci nr konta wysłał do zwrotu środków i na każdą odpowiedź pisz to samo proszę o nr konta do zwrotu środków.

oznacz moderatorów

Gebkon
#7 Wielbiciel#

Zanim się zorientowałem zdążyłem wypłacić te pieniądze na konto. Jeżeli uda mi się skłonić Allegro Finanse do wpłaty tych środków z powrotem na konto Allegro to wykonam zwrot przez formularz..

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Gebkon Sprawa jest patowa, zawarta umowa Ty towaru nie masz i to się zdarza ale jak kupujący nie poda Ci nr konta to nie masz możliwości zwrócenia. Dziwne ze wypłacasz środki i nie sprawdzasz kto kupił itd. Do sądu w większości nikt "normalny" nie chodzi ale zawsze może zdarzyć się xyz!

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

skłonić po co samemu sobie możesz odładować allegro finanse z swojego konta i tam jak zakup przez zwykłe allegro to kliknij zwrot no chyba że zapłacił przekazem pocztowym wtedy klops

oznacz moderatorów

Gebkon
#7 Wielbiciel#

Kupujący właśnie łaskawie odpowiedział na moje prośby onpodaniennukerubkonta do zwrotu co innym sądzicie? Czybyinjeet forma groźby? "Skoro sprzedał pan moje opony i pan ich nie ma 45 xxxx 1076 6468 7441 0000 0000 To jest nr konta proszę o przelew 500 zł 400 to zwrot, a 100 zł zadośćuczynienia. W przeciwnym razie sprawa w sądzie"

Zonk.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Gebkon przelej mu za same opony wtedy allegro go oleje w dyskusji i samo mu pozamyka temat

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Ile bym dał żeby zobaczyć jaki byłby wyrok w tej sprawie 🙈

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@komis-bell w życiu nie zobaczysz ani wyroku ani sprawy ktoś kto kupuje używane opony za 400zł od osoby prywatnej będzie wstępnie ponosił ok 2tys zł kosztów sądowych i prawnika? sorki ale jak się dowie to się zapowietrzy na 99% to jest straszenie bez pokrycia, trzeba tylko monitorować temat przez allegro ale obstawię że mu allegro zamknie wątek sprawy nie ma kasa oddana idź kulturalnie na drzewo banany prostować nie znamy cię nigdy nie istniałeś oraz opony jakie opony?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Oczywiście, że żadnej sprawy nie będzie 😁

@Gebkon przelej mu dokładnie tyle ile wpłacił i zapomnij o sprawie. 

oznacz moderatorów

Gebkon
#7 Wielbiciel#

Za namową doradcy na czacie zrobiłem przelew zwrotny na Allegro Finanse ok jutro robię lub zwrot przez formularz. Dzięki za pomysły.  Jak zrobi mi sprawę podzielę się z wami ta informacją xD

oznacz moderatorów