Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ciekawa sprawa.
Pamiętajcie o PCC-3 🙂
Dzięki DAC-7 rykoszetem mogą oberwać też kupujący.
A jak niby mieliby oberwać. Przecież w tym raporcie nie ma danych kupujących, ani kwot poszczególnych transakcji.
@pecela @Opieram się na tym co jest w podlinkowanym artykule ale no fakt - nie mam możliwości weryfikacji ile w nim prawdy.
@pecela może to co my widzimy, a to co wysyła Allegro to dwa różne raporty. Wiemy co dokładnie wysyłają i jesteśmy tego pewni?
Ustawa mówi konkretnie jakie dane mają być w raporcie wysłanym do KAS. Są to:
- łączna suma wypłaconego wynagrodzenia w danym kwartale (czyli to ile wypłacili)
- łącza ilość transakcji
- łączna kwota pobranych i zatrzymanych prowizji, opłat, podatków.
I nic więcej.
@pecela czyli dane wstępne, że tak to nazwę. Dopiero później jak ktoś przekroczy próg, to US może zacząć drążyć, i dopiero wtedy może się okazać komu kontrolowana osoba sprzedała dany towar powyżej 1k PLN. Dobrze rozumiem?
Z raportu DAC7 nie da się w żaden sposób wyciągnąć wartości pojedynczej transakcji (chyba że była tylko jedna). Poza tym raportowana jest kwota wypłacona, a nie kwoty jakie kupujący wpłacali.
@pecela tak, zrozumiałem i określiłem to jako "dane wstępne". Zastanawia mnie co się dzieje dalej, gdy taka osoba zostanie już wezwana do wyjaśnień. Czy tam nie zaczynają drążyć, czy nie wzywają np Allegro do uzupełnienia danych szczegółowych, aby dobrać się do innych tyłków, gdzie wymagane było złożenie deklaracji.
@pecela @Crow_Empire @komis-bell ja myśle że chodzi o wartość sprzedawanych przedmiotów. Po prostu przy kontroli sprzedającego na podstawie DAC 7 może wyjśc że sprzedaje przedmioty o dośc znacznej wartości. A wówczas już US może sie zainteresować kto te przedmioty nabywał i czy złożył odpowiednią deklaracje podatkową
Wystarczy że sprzedawca nie wypłaci środków z salda na swoje konto bankowe, aby kwota nie była uwzględniona w raporcie. Sporo sprzedawców nie wypłaca wszystkiego od razu, tylko trzymają część środków na saldzie, aby np. mieć z czego dokonywać zwrotów.
@pecela myśle że tu nie chodzi o czepianie sie o jedną wypłate.
Jesli posegregujesz sprzedawców na tych z dużym obrotem i relatywnie mala ilością transakcji ( te dane zawiera raport allegro) to wyjdzie Ci kto handluje drogimi przedmiotami. Potem wystarczy kontrola u tych sprzedawców ( niezaleznie czy to firmy czo os fizyczne) i łatwo możesz ustalić kto te dane przedmioty w danym okresie nabył.......
No a potem wystarczy w systemie sprawdzić czy składał odpowiednią deklaracje
To naprawde relatywnie proste i nie wymagające specjalnego wysiłku
Tylko zauważ jedno. Dopóki nie dokonasz wypłaty na swoje konto bankowe, to nie co raportować w raporcie DAC7.
Czyli np w raporcie za kwartał będzie: 31 transakcji, wypłacono 0 zł, prowizja itp X zł.
Podobnie będzie w przypadku, kiedy transakcji i wypłaty środków na konto bankowe dokonano w innym kwartale. W ten sposób ilość transakcji oraz kwota trafia do oddzielnych raportów.
@pecela hmm mi sie nie zdarzyło jeszcze aby US kontrolował bieżący kwartał. Raczej poprzedni rok ( zresztą zdaje sie że raporty DAC takze są roczne. Wiec raczej nie wierze w to że ktoś nie wypaci środków.
Zreszta skoro sa raporty za 2023-2024 to łatwo z nich moiżna wytypować osoby/firmy do kontroli a potem juz tak jak napisałem
Dokładnie przepis brzmi tak
wartość łącznego wynagrodzenia wypłaconego lub uznanego w każdym kwartale okresu sprawozdawczego oraz liczbę stosownych czynności, z tytułu których wynagrodzenie to zostało wypłacone lub uznane,
Zauważ też, że w przepisie nie ma mowy o transakcjach, lecz czynnościach. Niby podobne, ale to jednak nie.
@_Likos_
dlaczego mam składać deklarację podatkową jak coś kupiłam na Allegro? nawet drogiego.
@Client:35386082 jeśli dochodzi do transakcji pomiędzy dwoma osobami prywatnymi (nie tylko na Allegro ale i poza) i wartość umowy jest równa lub większa niż 1000 zł należy złożyć w US deklarację PCC-3 oraz zapłacić podatek w wysokości 2% wartości tej umowy - tak jak np. po zakupie auta 😉