anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ponawiam pytanie, dlaczego nie widać ofert z allegro lokalnie.

kerretoip
#9 Pomysłodawca#

Ponawiam pytanie bo na poprzednim wątku nie wyjaśniono do końca.

Sprzedawałem elementy LEGO na zwykłym allegro, ale dziś zakończyły się moje aukcje i przerzuciłem się na allegro lokalnie. Nie widzę jednak tych aukcji gdy wyszukuje na zwykłym allegro. Gdy wyszukam na allegro lokalnie to wyskakują od razu. Co trzeba zrobić, żeby te aukcje wyskakiwiały również wyszukującym na zwykłym allegro?

Używałem szukania zarówno jako zalogowany i niezalogowany użytkownik (okno prywatne).

Przykładowa aukcja https://allegrolokalnie.pl/oferta/lego-train-kola-do-pociagu-2x2-sw7

Słowa do wyszukiwania : lego koła train

Odpowiedziano mi że tak ma być wg tego co napisano pod linkiem https://help.allegro.com/sell/pl/a/nowosci-i-zmiany-dla-sprzedajacych-w-sierpniu-i-pazdzierniku-m0dj...

Jednak tam jest wyraźnie napisane , że tak ma być od 1 października. Czy to bład systemu?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@kerretoip na Allegro obnowiązuje widok produktowy i tylko jedna oferta z Allegro Lokalnie pasująca do danego wyszukania, pojawia się w wynikach wyszukania. Pozostałe można zobaczyć po kliknięciu "zobacz podobne". 
Natomiast po wpisaniu frazy "lego koła train" wskazana oferta jest widoczna na Allegro. 

la_nika_0-1726591629112.png

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

kerretoip
#9 Pomysłodawca#

Faktycznie, też udaje mi się znaleźć tą ofertę, ale tylko gdy kliknę "połącz te same oferty", przy rozłączonych nie znajduje, a trzeba przyznać, że przy szukaniu używanych przedmiotów to łączenie ofert źle działa. Czy da się to naprawić aby wyświetlało się też dla rozłączonych ofert? Pytam też jako kupujący, bo często szukam róznych aukcji a teraz się okazuje , że połowę ofert na allegro lokalnie może być dla mnie niewidoczna.

Ponadto nie widać tych ofert na stronie użytkownika, gdy jest wyświetlana pod allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/pioterrek

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@kerretoip nie widać tych ofert dlatego, że Lego jest jedną z marek chronionych, które mając konto zwykłe można wystawiać tylko na Allegro Lokalnie, a ogłoszenie jest widoczne tylko na Allegro Lokalnie, nie wyświetlamy go na Allegro.
Zgodnie z regulaminem:
"Opublikowane Ogłoszenie jest widoczne w Allegro Lokalnie oraz Allegro – za wyjątkiem Ogłoszeń, w których oferowane są Towary marek z listy zawartej w Części II, art. 2. Załącznika nr 1 do Regulaminu - Ogłoszenia te są widoczne wyłącznie w Allegro Lokalnie."

Te zasady nie mają związku z aktualnością opisaną tutaj, już teraz obowiązuje Ochrona Marek. 
Dowiem się, dlaczego oferta która wskazałam na zrzucie jest widoczna mimo, że jest to produkt marki LEGO. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ukasz_2010
#9 Pomysłodawca#

LEGO jest na liście marek chronionych. Od 2 września 2024 roku użytkownicy prywatni nie mogą wystawiać ogłoszeń z przedmiotami marek chronionych na zwykłym Allegro.pl. Ogłoszenia z markami chronionymi wystawione na Allegro Lokalnie przez konto zwykłe (nie firma), są widoczne TYLKO! na Allegro Lokalnie. Ty wystawiłeś nowe ogłoszenie, więc na zwykłym Allegro.pl nie będzie widoczne, zmień markę na "Inna", a powróci na zwykłe Allegro.pl.

Założyłem swój wątek na ten temat - Przedmiot wystawiony na Allegro Lokalnie niewidoczny na Allegro.pl, tam wyjaśniłem całą sprawę i dodałem odpowiednie odnośniki do stron.

oznacz moderatorów

kerretoip
#9 Pomysłodawca#

ok, dziekuje za odpowiedz.

czyli jesli ja szukam produktów "LEGO" na allegro , to znajde tylko te oferty z allegro lokalnie które nie zaznaczyły marki LEGO a całą resztę musze wyszukiwać osobno na allegro lokalnie? no i nie wiem czemu to jest w ogóle robione, ale skoro od 1 października w ogóle ogłoszenia z lokalnie nie będą widoczne na zwykłym allegro to  może nie ma o co kruszyć kopii?

oznacz moderatorów

ukasz_2010
#9 Pomysłodawca#

Sprawa jest bardziej złożona, podam to na przykładach:

1. Masz LEGO jako markę w ogłoszeniu, ogłoszenie jest widoczne na Allegro Lokalnie, niewidoczne na zwykłym Allegro.pl
  2. Masz markę "Inna" w ogłoszeniu, ogłoszenie jest widoczne na Allegro Lokalnie i Allegro.pl

Wszystko rozbija się o to, jaką markę ustawisz w ogłoszeniu, po markach wyszukuje się szczegółowo ogłoszenia. Zaznaczając markę "Inna", Twoje ogłoszenie nie będzie prezentowane pod marką "LEGO" tylko marką "Inna", to cała różnica na ten moment.

W nazwie ogłoszenia możesz mieć markę "LEGO", ponieważ algorytm (na chwilę obecną) tego nie blokuje i jeżeli nie ustawisz w ustawieniach przedmiotu marki chronionej, to ogłoszenie będzie widoczne (wyszukane) i na Allegro Lokalnie i Allegro.pl. Wszystko się rozchodzi o to, czy zależy Ci na wyszukiwaniu po marce (wyszukiwanie szczegółowe, odpowiednia marka przedmiotu), czy chcesz, aby ogłoszenie było widoczne na dwóch platformach, decyzja należy do Ciebie.

PS. Co będzie 2 października 2024 roku to nie wiem, na chwilę obecną przy odpowiednich ustawieniach, ogłoszenia są widoczne wszędzie.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Właściwie to pokazuje jaki zrobił się bałagan na Allegro.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

pazerność nie zna granic, ktoś sobie wykalkulował, że jak ograniczy liczbę ofert to więcej zarobi

jeszcze kilka lat temu na 10 moich zakupów 1 jeden był spoza allegro,

teraz jest odwrotnie na 10 zakupów przypada 1 na allegro

lubiłem sobie kupić na allegro coś unikatowego, jednostkowego, nigdzie nie dostępnego

teraz przy nowych warunkach wyszukiwania się nie da

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@RED bo na allegro już pozostaje papier toaletowy, kawy czy karmy dla kotów resztę wyszukać to udręka, a czy to wyjdzie im na plus czas pokaże 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@kostas11 zapomniałeś o tabletkach do zmywarek 🙂

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@la_nika 

na Allegro obnowiązuje widok produktowy i tylko jedna oferta z Allegro Lokalnie pasująca do danego wyszukania, pojawia się w wynikach wyszukania. Pozostałe można zobaczyć po kliknięciu "zobacz podobne"

Dziękuje za dokładny opis - ukazuje on całą absurdalność nowej wyszukiwarki

Gdybym takie coś przeczytał 20 lat temu to bym nigdy nie założył konta na allegro 🙂

Oczywiście lepiej i prościej bym tego nie napisał. 🙂

Takie wyszukiwanie ofert przypomina mi działanie programu xtree, który używałem na ms-dos i jego klony na cp/m

prekursorem norton commandera

https://pl.wikipedia.org/wiki/XTree

https://pl.wikipedia.org/wiki/Norton_Commander

cofnąłem się w czasie prawie o 37lat

oznacz moderatorów