anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prowizja od sprzedaży

marnid
#8 Zapaleniec

Witam, w 2023 roku niby sprzedałem płytę główną do komputera za absurdalną kwotę 101tyś zł. z odbiorem osobistym, oczywiście w trakcie tej aukcji zgłaszałem allegro o nieprawidłowościach tej absurdalnej kwoty, niestety nie wycofali tego gościa z mojej aukcji i aukcja się zakończyła z tą kwotą, pisałem na allegro chat że ten pan nieodebrał tej rzeczy a nawet zero kontaktu z kupującym, allegro chciało odemnie prowizję ze sprzedaży do której niedoszło, co prawda allegro wycofało swoje rozczenia co do prowizji i po 3 latach odezwał się urząd skarbowy że chce podatek od 101 000zł a ja nie mogę ani wydrukować tej korespondencji na chacie ani nie mogę zestawienia zrobić sprzedaży, w zasadzie nic nie mogę. Tą płytę wystawiłem jeszcze raz tydzień później i sprzedałem w normalnej cenie za 84zł. Jak mam udowodnić w urzędzie skarbowym że do sprzedaży za absurdalną cenę nie doszło? dane aukcji i dane użytkownika które są podejrzane.

Oferta: f9f4520f-c887-4a0c-a9e3-ff5c1c831798  Safa Gavava.

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@marnid pisałeś do allegro czy mogą ci na piśmie przedstawić, że do transakcji nie doszło np. z przyczyn błędnej ceny licytacji. Pewnie płatność przy odbiorze. 

Pisałeś do US, że to błąd przy licytacji, że cena miała być np. 101 zł a potencjalny kupujący blednie wstawił kwotę

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

było do przewidzenia, że tak się to skończy

przy takim regulaminie allegro i obowiązujących przepisach

w pismach od us wykazuj, że wszystkie dowody w tej spawie posiada allegro

przechowuje dokumenty, rozmowy i itp, a nie użycie w/w informacji może mieć

istotny wpływ na prowadzone postępowanie

jeżeli nie możesz wydrukować chatu, zrób zdjęcia - możesz też go na żywo pokazać skarbówce

oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

Tylko, że chat też ma swoje ograniczenia systemowe i nie będzie po takim czasie widoczny 😕

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@marnid Konsultuję jeszcze Twoją sprawę. Wrócę do Ciebie z informacją. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

marnid
#8 Zapaleniec

Bardzo bym prosił aby to zostało jakoś rozwiązane, chaty 3 lata wstecz nie ma i go nie widzę, to nie mam jak przedstawić tego skarbówce...

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@marnid

Niestety, ale zgodnie z prawem zawarcie umowy sprzedaży następuje w chwili przybicia. Umowa sprzedaży jest więc formalnie ważna, bez względu na to czy kupujący zapłacił za towar. A to, że Allegro odstąpiło od prowizji, nie wpływa na status transakcji wynikający z KC. 

Jeżeli ta płyta główna była w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy (licząc od ostatniego dnia miesiąca w którym ją kupiłeś), to środki z takiej transakcji ni nie stanowią przychodu. Wtedy nie musisz udowadniać, że do transakcji nie doszło, bo i tak nie ma tu podatku. 

Jeżeli chodzi o dowody, to najlepszy jest dowód zakupu. A jak go nie masz, to złóż oświadczenie pod rygorem odpowiedzialność karnej. 

Przykład takiego oświadczenia:

Świadomy odpowiedzialność karnej za składanie fałszywego oświadczenia, Ja niżej podpisany oświadczam że, przedmiot xxx sprzedany na platformie Allegro w dniu xxx (nr oferty xxxzz, nr transakcji xxxx) był w moim posiadaniu powyżej sześciu miesięcy. 

oznacz moderatorów

marnid
#8 Zapaleniec

No tak, płyta była w moim posiadaniu kilka lat,tylko że za duża suma licytacji i tutaj jest problem, dodatkowo dochodzi do tego że tych pieniędzy nie było i nie ma, a płyta została sprzedana w normalnej licytacji tydzień później, chyba pójdę na Policję o oszustwo wobec allegro, bo licytował ktoś z fejkowego konta a allegro nie sprawdziło wypłacalności klienta, adresu i też nie interweniowało w trakcie licytacji...Zostałem oszukany... Dodatkowo jeszczę zgłoszę o próbę oszustwa tego gościa, pieniądze z nikąd się niebiorą, jeśli by mi zapłacił to musi udowodnić z kąd miał taką gotówkę aby mógł mi zapłacić i oczywiście czy był w Polsce? bo jak miałby odebrać osobiście jeśli go nie było?

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@marnid 

US chce podatek, bo uznał że sprzedałeś tą płytę jako nową. Musisz więc do nich uderzyć, że ona nie był nowa, tylko kupiłeś ją kilka lat wcześniej.

Jak sprzedajesz coś, co miałeś w posiadaniu powyżej 6 miesięcy, to otrzymana kwota nie jest twoim przychodem, wobec czego nie uzyskuje się dochodu. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@marnid 

Dostałem potwierdzenie, że wszelkie konwersacje z czatu są czyszczone po roku. Jedynie możemy Ci przesłać mailowo historię zestawienia sprzedaży.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

marnid
#8 Zapaleniec

Jeśli się da to poproszę takie zestawienie...

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@marnid Wygeneruj je proszę samodzielnie na tej stronie- 
https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/zamowienia

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#13 Ambasador

Nie widzialem, że w tym zestawieniu jest również Allegro Lokalnie. 

oznacz moderatorów

#13 Ambasador

Możecie mu wygenerować to zestawienie ręcznie?... 

oznacz moderatorów

marnid
#8 Zapaleniec

widziałem te zestawienie, nie da sięzaznaczyć daty, to było 3 lata temu, a historia tylko sięga dwóch lat.. Echhh

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@marnid

Nie kombinuj. Po prostu powołał się w US na to że płyta ta była w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy. Wtedy nie będzie miało znaczenia czy kupujący ci zapłacił czy nie, za to on dostanie wezwanie do zapłaty PCC od zakupu.

A samo zastawie z Allegro niewiele pomoże. Po pierwsze nie ma tam informacji za ile kupiłeś tą płytę, a po drugie nie ma kiedy ją kupiłeś. A to jest niezbędne do obliczenia należnego podatku. 

oznacz moderatorów