Witam, w 2023 roku niby sprzedałem płytę główną do komputera za absurdalną kwotę 101tyś zł. z odbiorem osobistym, oczywiście w trakcie tej aukcji zgłaszałem allegro o nieprawidłowościach tej absurdalnej kwoty, niestety nie wycofali tego gościa z mojej aukcji i aukcja się zakończyła z tą kwotą, pisałem na allegro chat że ten pan nieodebrał tej rzeczy a nawet zero kontaktu z kupującym, allegro chciało odemnie prowizję ze sprzedaży do której niedoszło, co prawda allegro wycofało swoje rozczenia co do prowizji i po 3 latach odezwał się urząd skarbowy że chce podatek od 101 000zł a ja nie mogę ani wydrukować tej korespondencji na chacie ani nie mogę zestawienia zrobić sprzedaży, w zasadzie nic nie mogę. Tą płytę wystawiłem jeszcze raz tydzień później i sprzedałem w normalnej cenie za 84zł. Jak mam udowodnić w urzędzie skarbowym że do sprzedaży za absurdalną cenę nie doszło? dane aukcji i dane użytkownika które są podejrzane.
Oferta: f9f4520f-c887-4a0c-a9e3-ff5c1c831798 Safa Gavava.
@marnid pisałeś do allegro czy mogą ci na piśmie przedstawić, że do transakcji nie doszło np. z przyczyn błędnej ceny licytacji. Pewnie płatność przy odbiorze.
Pisałeś do US, że to błąd przy licytacji, że cena miała być np. 101 zł a potencjalny kupujący blednie wstawił kwotę
było do przewidzenia, że tak się to skończy
przy takim regulaminie allegro i obowiązujących przepisach
w pismach od us wykazuj, że wszystkie dowody w tej spawie posiada allegro
przechowuje dokumenty, rozmowy i itp, a nie użycie w/w informacji może mieć
istotny wpływ na prowadzone postępowanie
jeżeli nie możesz wydrukować chatu, zrób zdjęcia - możesz też go na żywo pokazać skarbówce
Tylko, że chat też ma swoje ograniczenia systemowe i nie będzie po takim czasie widoczny 😕
@marnid Konsultuję jeszcze Twoją sprawę. Wrócę do Ciebie z informacją.
Bardzo bym prosił aby to zostało jakoś rozwiązane, chaty 3 lata wstecz nie ma i go nie widzę, to nie mam jak przedstawić tego skarbówce...
Niestety, ale zgodnie z prawem zawarcie umowy sprzedaży następuje w chwili przybicia. Umowa sprzedaży jest więc formalnie ważna, bez względu na to czy kupujący zapłacił za towar. A to, że Allegro odstąpiło od prowizji, nie wpływa na status transakcji wynikający z KC.
Jeżeli ta płyta główna była w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy (licząc od ostatniego dnia miesiąca w którym ją kupiłeś), to środki z takiej transakcji ni nie stanowią przychodu. Wtedy nie musisz udowadniać, że do transakcji nie doszło, bo i tak nie ma tu podatku.
Jeżeli chodzi o dowody, to najlepszy jest dowód zakupu. A jak go nie masz, to złóż oświadczenie pod rygorem odpowiedzialność karnej.
Przykład takiego oświadczenia:
Świadomy odpowiedzialność karnej za składanie fałszywego oświadczenia, Ja niżej podpisany oświadczam że, przedmiot xxx sprzedany na platformie Allegro w dniu xxx (nr oferty xxxzz, nr transakcji xxxx) był w moim posiadaniu powyżej sześciu miesięcy.
No tak, płyta była w moim posiadaniu kilka lat,tylko że za duża suma licytacji i tutaj jest problem, dodatkowo dochodzi do tego że tych pieniędzy nie było i nie ma, a płyta została sprzedana w normalnej licytacji tydzień później, chyba pójdę na Policję o oszustwo wobec allegro, bo licytował ktoś z fejkowego konta a allegro nie sprawdziło wypłacalności klienta, adresu i też nie interweniowało w trakcie licytacji...Zostałem oszukany... Dodatkowo jeszczę zgłoszę o próbę oszustwa tego gościa, pieniądze z nikąd się niebiorą, jeśli by mi zapłacił to musi udowodnić z kąd miał taką gotówkę aby mógł mi zapłacić i oczywiście czy był w Polsce? bo jak miałby odebrać osobiście jeśli go nie było?
Dostałem potwierdzenie, że wszelkie konwersacje z czatu są czyszczone po roku. Jedynie możemy Ci przesłać mailowo historię zestawienia sprzedaży.