anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rekojmia

hajdi65
#7 Wielbiciel#

Witam sprzedaje na allegro lokalnie ostatnio czytałem trochę o rękojmi i chciałbym się ustrzec w przyszłości problemów głównie chodzi mi o to że ciężko odpowiadać za elektronikę która użytkuje kupujący skoro to używany produkt już po gwarancji producenta typu czajnik zelazko radio itp po prostu czytając o tym stwierdziłem że w przyszłości moglbym mieć jakieś nieprzyjemności że coś przestało działać nieistotne czy z winy kupującego czy po prostu produkt już się zuzyl z mojej strony to produkt jest starannie sprawdzony opisany jeśli coś jest popsute to dopisane w ogloszeniu bardzo dokładne zdjęcia z każdej strony  przykładowo jeśli chodzi o pamiątki prl czesto tak jest ze nie wszystko dziala jak nalezy lecz sprawdzam to i opisuje dogaduje sie z cena ide na kompromisy poniewaz produkt nie jest sprawny w 100% i rozumiem ze kupujacy np musi zakupic jakies czesci wlozyc swoja prace w naprawe ale jesli produkt jest pozadany bo ktos sobie naprawi  np unitry dlaczego by go nie sprzedac i miec kilka groszy chciałbym was prosić o pomoc jaką zamieścić notatkę w ogłoszeniu aby ustrzec się problemów w przyszlosci mógłbym dac gwarancję rozruchowe kilka dni jeśli coś jest sprawne bo sam chwile uzytkuje i sprawdzam produkt zanim wystawie ogloszenie ale napewno nie 2 lata przeciez nie znam kupujacego nie wiem jak bedzie uzytkowal dany produkt lub tak samo gdybym coś pominal przez przypadek i nie opisał tego wprowadzajac w błąd kupujacego również bym mógł zwrócić gotówkę dodam  że najczęściej sprzedaje jako kup teraz z opcją negocjacji ceny jesli coś jest ogromne to rzadko omawiane indywidualnie również kup teraz jedynie wybieram opcje wtedy odbiór osobisty bardzo proszę o pomoc jaką notatkę mógłbym dodać w ogłoszeniu aby kupujący sobie zdawał z tego sprawę oraz abym ja mógł spokojnie spać i jeszcze wgl coś sprzedał w tym serwisie ponieważ się przestraszyłem na ten moment i  prosił bym o gotowa formułę zapisu dziękuję za pomoc

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

Poczytałeś to wiesz jak działa rękojmia, możesz ją wyłączyć. Czy całkowicie się ustrzeżesz jakiś "konfliktów" ze strony kupujących >z pewnością nie.

oznacz moderatorów

hajdi65
#7 Wielbiciel#

W tym problem że niebardzo wiem jak ja wyłączyć a że nie zrobię tego całkowicie to wiem wiadomo że sprzęt mógł by byc np skradziony lub ogłoszenie mogło by być oszustwem typu ze ktos by sprzedal obudowę w której nie ma zawartości komputera ale to takie oczywiste jak dla mnie i dobrze że nie można wyłączyć jej calkowicie bo oszukani kupujący by byli bezradni ale mi bardziej chodzi o sprawę że ludzie są różni oraz ich problemy rowniez i moga byc sluszne lub nie ale bardziej chcialbym sie ochronic przed  cwaniakami wykorzystujacych ten fakt bo dlaczego mialo by takich nie byc jezeli uzywane sprzety za 1/2-1/10 ceny można zakupić  i wymagać gwarancji rowniez od sprzedajacego dlugo jak u firmy ktora sklada dany sprzet z nowych podzespolow  sprzet sie zuzywa nie wiem kiedy dojdzie do calkowitego odmowiania posłuszeństwa przez dany sprzet wiem tyle że gdy go wystawiam jest sprawny sprawdzony przeze mnie dokladnie i według mnie może jeszcze trochę posłużyć użytkownikowi A czy będzie to kolejne 15lat czy 1rok to tego nie wiem ja bym tego nie ubiegal od sprzedajacego że coś jest nie tak po jakimś czasie użytkowania  kupowałem używane zdawałem sobie z tego sprawę że tak może być ale na tyle mi fundusze pozwalały na dany moment że nie poszedłem do salonu po nowe i nawet bym z siebie nie robił ........ ale jak czytałem sytuację tacy ludzie ktorzy sie ubiegaja nawet mają wypłacane wiec dlaczego nie ma takich brakowac nawet nie od sprzedawcy ktoremu napoczatku zarzucono ze go nieobejmuje wylaczenie rekojmi bo sprzedawal danego produktu kilka sztuk bo wylaczyl wlasnie rekojmie A właściciela portalu więc jeśli portal stać na takie coś ok ale mnie nie stać na to aby wszystko rozkręcić sprawdzic zużycie materiału i skręcić  nawet wtedy bym tego nie robil ale daje słowo że działa nadaje sie do uzytku lub trzeba naprawić to i to opisuje to jak najdokładniej i chciałbym prosić o wzór takiej rękojmi aby mieć spokojną glowe przykładowo ktoś odbierze paczkę to może sobie sprawdzic czy zgodne z opisem czy dziala itp itd ma na to kilka dni niepasuje cos to negocjacja nowej ceny jesli się z tym zgodzę lub jesli nie to proszę odesłać na swój koszt lub jesli moje przeoczenie to na moj koszt i żeby móc o tym zapomnieć po upływie kilku dni od odebrania paczki przez kupujacego A nie że wiarze mnie z tymi kupującym umowa 2 letnia może niekoniecznie tak chętnie ktoś zakupi ten produkt jeśli będzie taki dopis ale to już mnie nie interesuje chce uniknąć takich sytuacji jak opisałem 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@hajdi65 Nie ma jakiejś gotowej formuły. Napisz np. > udzielam gwarancji rozruchowej X dni kalendarzowych, wyłączam stosowani rękojmi > lub coś w tym stylu.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie istniej coś takiego jak gwarancja rozruchowa, to stwierdzenie potoczne, możesz udzielić gwarancji (krótszej) o określonym terminie w przypadku sprzedaży towaru używanego.

Często kupując używane produkty, można spotkać się z pojęciem gwarancji rozruchowej. Sama gwarancja jest dobrowolna. Jeśli producent lub sprzedawca chce, to z własnej woli może udzielić gwarancji dla produktu. W razie wady może wtedy zwrócić zapłaconą przez klienta kwotę, wymienić produkt lub go naprawić. Ustawowy termin gwarancji to dwa lata od zakupu. Gwarant może ustalić inny termin gwarancji.

Co to jest gwarancja rozruchowa?

W prawie nie istnieje definicja gwarancji rozruchowej. Termin ten jest pojęciem potocznym, wykształconym w handlu, szczególnie jeśli mamy do czynienia z zakupem urządzeń używanych. W przypadku gwarancji rozruchowej gwarant oświadcza, że towar będzie sprawny zazwyczaj do pierwszego uruchomienia – w celu jego sprawdzenia.

Gwarancja rozruchowa w polskim prawie

Jak już wspomnieliśmy, pojęcie "gwarancji rozruchowej" nie występuje w polskim prawie. W Kodeksie cywilnym mamy jest tylko określenie gwarancji, bez rozróżnienia na jej typy. Dlatego można przyjąć, że określenie gwarancja rozruchowa bez dokładnego doprecyzowania obowiązków gwaranta i klienta, w sytuacji, gdy rzecz kupowana nie jest taka, jaką miała być, nie ma żadnej mocy prawnej. Warto więc jeszcze przez zawarcie umowy dokładnie sprecyzować, o co chodzi w gwarancji rozruchowej.

oznacz moderatorów

hajdi65
#7 Wielbiciel#

Zioło oraz Lew dziękuję wam za wypowiedź i wiem coraz to więcej w tym temacie czekam na kolejne wypowiedzi innych użytkowników 

oznacz moderatorów

IZULA50
#11 Animator#

@hajdi65 

Jeśli jesteś sprzedawcą prywatnym towar masz sprawny w 100% to w opisie piszesz ze rękojmia wyłączona i to powinno wystarczyć ale powiem szczerze ze taka oferta będzie wisieć długo 

ale np. na pewnym portalu za odrą u sąsiadów  praktycznie wszystkie oferty z przedmiotami używanymi mają zapisek  "Sprzedaż prywatna bez zwrotów rękojmia wyłączona itp." i się sprzedają 

oznacz moderatorów

Client:104371448
#14 Krzewiciel#

Sprzedających którzy wyłączają rękojmię unikam jak ognia.
Omijam takich z dalekaaaaaaaa.

Biorąc pod uwagę, że niestety dla sprzedającego połamana obudowa to stan techniczny dobry a dla kupującego [edycja] warta rzecz. A zdjęcia tak zrobione, że nic nie widać.
I kupujący ma problem.

Tak jak dla [edycja] dwuletnie auto po zalaniu (brak info w ofercie) to stan techniczny dobry.

ps. do forumowych magików: jakby co znam bdb K.C. dotyczący rękojmi.

oznacz moderatorów

Client:104371448
#14 Krzewiciel#

Ciekawe kto wyciął z mojego posta słowo "handlarz".

Dla tej osoby która ma braki w wiedzy wyjaśnienie z Wielkiego Słownika Języka Polskiego:

https://wsjp.pl/haslo/podglad/20597/handlarz

oznacz moderatorów