anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedalem przedmiot z opcja odbioru osobistego i cisza

dash-ek
#7 Wielbiciel#

Witam.

Prosze o porade co dalej robic. Sprzedalem kamere na Allegro Lokalnie z opcja odbioru osobistego i platnosci przy odbiorze (co jest logiczne aby wczesniej obejrzec i przetestowac sprzet). Kupujacy nie przyszedl na umowione spotkanie, nie odbiera telefonu, nie odpisuje na wiadomosci. 
Prowizja od transakcji (i to nie mala) oczywiscie zostala naliczona. Pytanie co dalej? Gdzie to reklamowac?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

xyz96
#21 Demiurg#

Nie zmusisz kupującego do odbioru sprzętu, chyba że sądownie. O anulowanie naliczonych opłat możesz poprosić Allegro przez ten formularz; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=1b69d4ac-dd8e-4631-b724-47d66829753d&subjectId=71d604cc-a... Dobrze by było dołączyć do prośby jakiś dowód na rezygnację kupującego, ale w tej sytuacji ciężko będzie taki zdobyć.

Nie udostępniaj odbioru osobistego i wysyłki za pobraniem, wtedy w przypadku braku płatności z góry na Allegro Lokalnie, opłata za transakcję (prowizja) nie będzie naliczona.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Na zwrot opłaty transakcyjnej szanse marne nie udowodnisz że ci kasy nie dał .Potraktuj to jako lekcję zrezygnuj z odbiorów osobistych,przesyłek pobraniowych a najlepiej też a AL i wystawiaj na normalnym allegro.

oznacz moderatorów

dash-ek
#7 Wielbiciel#

Lekcje? Nie, nie ja tego tak nie zostawie. Ponad 400zl oplaty. Za taka lekcje to ja podziekuje. Alegro musi zmienic ten system kupowania tak aby nie mozna bylo robic takich numerow. Bo teraz kazdy moze sobie "kliknac" i  na przyklad zablokowac konkurencje lub zgarnac prowizje od nieudanej nawet transakcji.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

@dash-ek  allegro póki co to ma sprzedawców tam gdzie światło nie dociera a ten twór AL jest tak skonstruowany by zwłaszcza drobni sprzedawcy (firmy zwykle tam nie wystawiają) mieli utrudnione szanse na odzyskanie swoich pieniędzy.Ja ci źle nie życzę tylko moim zdaniem trudno będzie ci ich przekonać że transakcja się nie odbyła .Spróbuj jakoś przekonać tego swojego klienta by przyznał najlepiej w korespondencji przez allegro że zrezygnował z zakupu on nic na tym nie straci a ty będziesz miał podstawy by ci oddali co im się nie należy a powinno wrócić do ciebie.

oznacz moderatorów

TATLOK
#15 Entuzjasta#

"Na zwrot opłaty transakcyjnej szanse marne nie udowodnisz że ci kasy nie dał"

I to jeste kwintesencja działań Allegro wobec sprzedawców, na których to  spoczywa udawadnianie że nie są wielbłądami.

Nie mogę się doczekać konkurencji na rynek polski.

oznacz moderatorów