anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka do klienta

Lelfiaczek
#1 Nowicjusz#

Kupujący wybrał wysyłkę paczkomatem. Ale paczka się nie mieści w skrzynce. Czy mogę jakoś zmienić sposób wysyłki na osobiste nadanie u kuriera. Co jeśli kupujący anuluję zakup bądź ja go anuluję. Jak wygląda zwrot środków do klienta 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Lelfiaczek. Widzę, że dotyczy to transakcji z Allegro Lokalnie. W tej sytuacji powinieneś ustalić z kupującym dalsze kroki. 

Jeśli nie zdecydujecie się na zwrot środków, to w uzgodnieniu z klientem powinieneś nadać przesyłkę we własnym zakresie. Etykietę możesz wygenerować bezpośrednio na stronie dowolnego przewoźnika, np. na stronie InPost, na stronie DPD, DHL, UPS, itd. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Lelfiaczek
#1 Nowicjusz#

Ale pośrednikiem płatności było allegro. Nadam paczkę na własną rękę a kupujący na allegro będzie mógł zrobić spór że paczka nie doszła bo potwierdzi to allegro. Że dana paczka była wygenerowana ale nie wysłana. Zwrot środków tez jest interesujący bo wypłacałem środki z allegro. Więc mam odesłać środki do klienta czy do allegro. Kto będzie potwierdzeniem tego że pieniądze były zwrócone albo że paczka została doręczona poza allegro 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@Lelfiaczek, jeśli chcesz zwrócić kupującemu pieniądze, ale nie masz ich na koncie Allegro, to możesz zasilić konto Allegro na poczet zwrotu. Tutaj znajdziesz instrukcję.  

Jeżeli chcesz nadać paczkę na własny koszt, to przed wysyłką skontaktuj się z kupującym i wyjaśnij sytuację. Przekaż mu również nowy numer przesyłki, tak aby mógł ją śledzić i na wszelki wypadek zrób zdjęcie paczki z widoczną etykietą. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Lelfiaczek
#1 Nowicjusz#

Jest Pani pewna że tak można? Dostałem e-mail od Allegro że moje propozycja wysyłki zamówienia poza allegro jest podejrzana i w konsekwencji mogę mieć zablokowane konto. Wydaje mi się że najlepszą opcją będzie anulowanie zamówienia i ewentualne wysłanie paczki innym kurierem przy pośrednictwie Allegro  

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Lelfiaczek Możesz nadać przesyłkę inaczej do klienta. Wiadomość, którą otrzymałeś, jest wysyłana automatycznie. Jak napisała Marysia: 

"Przekaż mu również nowy numer przesyłki, tak aby mógł ją śledzić i na wszelki wypadek zrób zdjęcie paczki z widoczną etykietą." Zakup był za pośrednictwem Allegro, ponieważ płatność została zrealizowana prawidłowo. (przez Allegro) 

Jeśli pojawią się jakieś problemy, skontaktuj się przez formularz.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów