anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

WYSYŁKA DO WŁOCH po przelewie - prośba o weryfikację

eddaw
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,
mam dylematy - czy mam do czynienia z jakąś próbą oszustwa czy pechowym nieszczęśnikiem.

obecnie mam kontakt na czacie z użytkownikiem
Jan (Client:54325023)
który pod koniec wiadomości podpisał się jako K(tu nazwisko) Kazimierz.
I to pierwsza rzecz, która mi się średnio zgadza.

Druga jest taka, że użytkownik wyraża chęć zakupu u mnie jednej książki, ale uparcie próbuje mnie przekonać do przyjęcia płatności przelewem poza systemem allegro, bo jak twierdzi, mieszka w Italii i "Probowalem zaplacic dwa razy, nie wyszlo, poniewaz na koncie mam tylko euro, prosze podac do zaplaty kwote w euro. Bardzo dziekuje"

Na allegro lokalnie raczej nie powinno być problemu z płatnością kartą płatniczą i przewalutowaniem na złotówki, prawda?
Zakupu jeszcze nie dokonał, mam wrażenie, że ktoś coś kręci, więc odesłałam go na do działu wsparcia allegro skoro ma problemy z płatnościami.

Dziękuję

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:35386082
#16 Inspirator

To może być problem z jego bankiem, że nie da się zapłacić kartą na stronie w innym kraju, nawet w UE. Ciekawe, że przelew zagraniczny by mu przeszedł 🤔
Dla Ciebie jako prywatnego sprzedawcy nie widzę zagrożenia przy płatności przelewem, abstrahując od tego, że jest to nieuczciwe wobec Allegro.
A dokąd miałbyś to wysłać? I sprawdziłeś ile kosztowałaby Cię wysyłka?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Gościu prawdopodobnie mówi prawdę. Mam stałą klientkę z UK. Od początku  z lokalnego płaci przez pay pala. O dziwo kiedyś napisała, że daje radę tylko przez główne Allegro zapłacić.

Mam też kilku z Niemiec - dla nich to tylko paypal. Jeden co więcej kupuje założył sobie konto w złotówkach, wpłaca na nie i dopiero płaci na Allegro...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów

eddaw
#7 Wielbiciel

dziękuję za odpowiedzi

@AnnaG-Antyki w przypadku paypal, mówimy po prostu o przelewie poza allegro, z konta paypal kupującego na konto paypal sprzedającego, tak? Taki przelew jest natychmiastowy, prawda? Jak zminimalizować potem ryzyko hmm problemów z ewentualną reklamacją u allegro (np. ściągnięte prowizje a niezrealizowana transakcja) - masz może takie doświadczenia (lepiej oby nie)?

@Client:35386082 - dostałam wyłącznie informację "Italia"; po sprawdzeniu cenników, uaktualniłam ofertę sprzedaży o wysyłkę inpostem do paczkomatu (29 zł) lub pocztą polską (38 zł), o czym poinformowałam potencjalnego kupującego na czacie.

Trochę mi się w głowie nie mieści, że przy dzisiejszych możliwościach nie można opłacić czegoś w internecie 😉 (chociaż tak, też mam czasem opory płacić kartą)
I nie jestem ogólnie przekonana czy gra jest warta świeczki, bo oferta o której piszę jest wystawiona na zawrotne... 15 zł ;]

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

@eddaw niektóre banki starej UE nie traktują Polski jako pełnoprawnego członka UE, i nie wszystkie kraje są tak zaawansowane z bankowością internetową jak Polska. Jego problemy z płatnością mnie specjalnie nie dziwią. Polska jest baaardzo zaawansowana w tym względzie.

Za 15 zł?  Zapewne brakuje mu tego czegoś do kolekcji, więc mnie nie dziwi jego chęć posiadania tego czegoś. Kolekcjonerzy są szaleni. 🙃 Coś wiem o tym...

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@eddaw @Client:35386082

Problem są koszty przelewu SWIFT, które mogą sięgać nawet kilkuset zł.

Tylko przelew SEPA ma zazwyczaj zryczałtowaną opłatę, ale może on być zrealizowany tylko w Euro.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@eddaw uważaj na próbę oszustwa na spreparowane potwierdzenia przelewu. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

nieaktualne...

oznacz moderatorów