anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka przedmiotów sprzedanych w ramach aukcji dla WOŚP - co zrobić krok po kroku

Client:70958618
#7 Wielbiciel

Pierwszy raz wystawiłam przedmioty na aukcje dla WOŚP. Dwa z nich już zostały wylicytowane i kupione,  z opcją "wysyłka opłacona przez kupującego". Jaka jest kolejność działań dla mnie, po wylicytowaniu przedmiotów przez kupujących? Wybrałam przy wystawianiu ofert opcję wysyłki kurierem Inpost (duży przedmiot). Czy najpierw muszę samodzielnie wysłać przesyłkę i załączyć dowód zakupu usługi kurierskiej na koncie Allegro? Czy np. gdzieś znajdę kod wygenerowany przez Allegro i z tym kodem wysyłam? Czy jest gdzieś cały proces opisany na stronie Allegro?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Client:70958618 

Po wylicytowaniu przedmiotów na Allegro, powinieneś postępować według następujących kroków:

1. Przejdź do zakładki "Zamówienia i zwroty" - "Zamówienia" - "Nadaj przesyłkę".
  2. Wypełnij formularz Wysyłam z Allegro, podając m.in. dane nadawcy, odbiorcy, rozmiar przesyłki.
  3. Kliknij "Zamów przesyłki". Po tym kroku możesz pobrać etykietę nadawczą, zaznaczając przesyłkę i klikając "Pobierz dokumenty".
  4. W przypadku wysyłki kurierskiej InPost, etykieta nadawcza lub kod nadawczy zostanie automatycznie dodany do zamówienia po nadaniu przesyłki w odpowiednim automacie paczkowym.

Nie ma potrzeby samodzielnego załączania dowodu zakupu usługi kurierskiej, ponieważ system Allegro automatycznie zaktualizuje status przesyłki po nadaniu.

Jeśli potrzebujesz więcej szczegółowych informacji, możesz również odwiedzić nasze Centrum Pomocy.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Client:70958618
#7 Wielbiciel

Niestety nie widzę w zakładce "Zamówienia" opcji "Nadaj przesyłkę". W akcjach mam tylko: dodaj nr przesyłki i dodaj dowód zakupu. Czy mogę samodzielnie wysłać kurierem Inpost paczkę i dodać później nr przesyłki? Czekam na potwierdzenie rejestracji konta na inpost. Załączam screen z mojego konta Allegro.allegro.jpg

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Client:70958618 przez nasze narzędzie Wysyłam z Allegro nadasz przesyłkę InPost tylko, jeżeli masz umowę własną z tym przewoźnikiem dodaną do Allegro. W innym przypadku przesyłkę nadasz przez menedżer paczek InPost. Aby to zrobić powiąż menedżera InPost z Allegro: przejdź do Managera: do zakładki Allegro -> Import Allegro Inpost . Tutaj, gdy będziesz klikać na opcję "powiąż" powinna się otworzyć zakładka w Allegro, gdzie trzeba dokończyć powiązanie kont. Jeśli nie stanie się to automatycznie, w pasku adresowym powinna pojawić się informacja o zablokowanym oknie Pop-up. Trzeba je zaakceptować, tak aby otworzyło się Allegro. Kiedy w Allegro pojawi się komunikat "Udało się" powiązanie zakończy się, a zamówienia z Allegro będzie można nadać przez Managera: https://manager.paczkomaty.pl/auth/login

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów