Witam. Upłynął termin 180 dni od zakupu iPhone 15 pro Max. Kupiony w Allegro lokalnie. Została nałożona blokada IMEI na telefon po jakimś pół roku. Ze sprzedawcą nie ma żadnego kontaktu. Proszę o pomoc co mogę z tym zrobić
@Darektrucker czy wiedziałeś że telefon ma wadę prawną i jest od operatora?
Witam do sprzedania mam Iphona 15 Pro Max w wersji 8 fb ram i 256gb pamięci wewnętrznej. Telefon zakupiony w lipcu 2024r w sieci orange noszowy w etui i ze szkłem na wyświetlaczu więc stan oceniam na bardzo dobry. Nie posiada rys na wyświetlaczu ani żadnych przebarwień, ramka bez otarć czy obić. Bateria nadal w kondycji 100 %. W zestawie to co widać na zdjęciach czyli telefon,ładowarka,pudełkoi papiery. Będzie wylogowany z icloud. Tak brzmiało ogłoszenie. Nie sprawdzałem IMEI. Po prostu nie spodziewałem się że ktoś by mógł oszukać
O ile sie nic w ostatnich latach nie zmieniło. To po mojej przygodzie z telefonem, który samo orange zapomniało przenieść po śmierci teścia wnioskuję, że jak kupowałeś ten telefon to tam już było zadłużenie za pół roku. Orange blokowało dopiero po roku... To raz.
2 nigdy, przenigdy nie próbuj tego spłacać. Ja zapłaciłam od razu jak się zorientowałam szybkim przelewem i nic. Potem jeszcze 3 próby wpłaty, bo już zgłupiałam czy jest coś czy nie, konsultanci twierdzili, że jest, a kasa lądowała na nadpłacie, także wpłacałam i wypłacałam. Odblokowanie tego kosztowało: 2 wizyty w salonie, 30 telefonów do orange, kilka telefonów pod jakieś dziwne numery podobno windykacji, 2 mailingi z windykacją. Blokowanie mojej kasy na wpłaty za coś co pierwszego dnia opłaciłam itp. Nie mówiąc o takich szczegółach jak płacenie za zerwanie umowy (choć to oni zapomnieli telefon przenieść ( no kuźwa mieli akt zgonu niby czego się spodziewali jak mąż pojechał i kazał wszystko przenieść?) oraz brak możliwości korzystania z własnego wykupionego abonamentu, bo telefon zablokowany. Nie próbuj.
Poproś moderację albo support o otwarcie dyskusji i zgłoś wadę prawną...
I nie licz na to, że jak sprzedający zapłaci to cokolwiek odblokują. Mnie odblokowali po miesiącu dopiero jak jakaś kierowniczka zadzwoniła, bo im się co dzień dobiłam. Z perspektywy czasu żałuję, że chciałam być uczciwa. Mogłam ten telefon olać, komornik se teścia mógł szukać... I kupić nowy.
Co to za wada prawna ?
Proszę o rozwinięcie tematu.
@miesiu Wadą prawną jest to, że telefon stanowi własność operatora.
Czyli nic z tym nie zrobię? Muszę czekać aż ewentualnie łaskawie pan sprzedający zapłaci za ten telefon i z niego w jakiś tam sposób cudny ściągną
Przez Allegro już chyba nie skoro nie można otworzyć dyskusji.
Możesz spróbować np. zgłosić na policji oszustwo.
@Darektrucker a dokładnie ile czasu minęło od zakupu.
@miesiu wada prawna to jest jak sprzedajesz coś co nie należy do ciebie bez odpowiednich działań prawnych np dom z hipoteką, samochód z leasingiem w przypadku telefonu można kupić taki telefon gdy pisze w ofercie, że nie należy do właścicielaw tej ofercie pisało "telefon wzięty w orange" można to było wydedukować dość łatwo np kiedy telefon został wzięty a kiedy ten model wyszedł, można było dopytać etc e tym przypadku kupiono dostęp do telefonu z możliwością przejęcia aparatu po ustaniu okresu umowy i spłacie operatora. W sądzie może się to utrzymać a to zakup od osoby prywatnej czyli jak się coś kupującemu nie podoba nie chronią go zapisy UK może się sądzić z pracesu cywilnego, a co sąd zasądzi to nikt nie wie. Moze uznać taki zapis za wystarczający bo KC przewiduje taki zakup z tym że powina być zrobiona cesja umowy na nowego właściciela u operatora, ale tu sprzedawca może podnieść zarzut że kupujący nigdy nie zgłosił się dokonać przeniesienia umowy. Sprzedawca osoba cywilna nie ma w obowiązku informować drugiej strony umowy o przysługujących jej prawach. Każdy powinien być świadom swoich praw sam. Kolejna rzecz to wg umowy jak pisałem 2 lata przysługują kupującemu ochrony prawnej z tytułu rękojmii o ile nie wyłączono jej odpowiednim zapisem prawnym w ofercie, kupujący nie wspomina o tym i mało kto wie że takie wyjście istnieje. Oznacza to że telefon nie spełnia swojej podstawowej funkcjonalności bo jest zablokowany, a ma 2 lata spełniać. Wnosi się więc reklamację w dyskusji na powód telefon zablokowany i roszczenie naprawa lub zwrot kasy. W tym momencie 14dni na rozpatrzenie ma sprzedawca jeśli tego nei zrobi allegro go oskubie z protect, jeśli odrzuci allegro z protect odda w swoim imieniu (byleby nie używać w dyskjusji złodziej / oszust itp bo się skończy zawiadomieneim na policję i kaśe zobaczy za pół roku może) w dyskusji pisać telefon nie działa - blokada - proszę naprawić / wymienić to sprzedawca albo ureguluje abonament i możliwe że zdejmą blokadę, albo nie usunie wady i wtedy oddaje kasę on lub allegro. Jak mówiłem tylko sąd może stwierdzić czy zapis telefon wzięty w orange w 2024r wyklucza celowe wprowadzenie w błąd kupującego bo ten się nie domyślił i nie dopytał i uznane zostanie lub nie za wadę prawną. W przypadku zaistnienia wady prawnej umowa kupna sprzedaży z KC czyli osoba prywatna z osobą prywatna czyli praktycznie każda na lokalnie, uznana jest za nieważną ty oddajesz telefon on kasę @Darektrucker
@az1rael "telefon wzięty w orange" to nie to samo co "telefon obciążony ratami, stanowi własność operatora".
Kupujący nie musi tu nic dedukować bo może nawet nie być świadomy istnienia takiego mechanizmu.
@komis-bell no nie mój drogi kupujący konsument nie musi nic dedukować tu konsumenta nie ma ani kc ani uk na osobę prywatną nie nakładają obowiązku informacyjnego, jak sobie podpiszesz umowę kipna auta a w dowodzie rejestracyjnym przy rejestracji znajdziesz zapis że właścicielem jest bank to ponosisz skutki prawne z własnego gapiostwa albo niewiedzy czy jest leasing to sqmo tyczy się zakupu nieruchomości. Obeznanej osobie alert się załączy kupującemu po cenie nie
@az1rael Nic nie wspominałem o żadnym konsumencie.
Mówię tylko o tym, że sama informacja o tym gdzie był zakupiony telefon nikomu nic nie mówi poza tym gdzie był zakupiony telefon.
@Darektrucker W takim razie blikują już też IMEI 2.
Dzięki @az1rael !
Nawet nie myślałem, że może być taka sytuacja...
Dokładnie. Tyle lat człowiek kupuje i nigdy nie było problemów. A telefon działa tylko na wifi
@Darektrucker Sprawdź IMEI 2 - kiedyś blokowali tylko IMEI 1 ale nie wiem czy to się nie zmieniło.
Jeśli IMEI 2 będzie ok to możesz sobie załatwić eSIM.
Już załatwiałem sobie e-sim zainstalowałem na telefonie niby karta esim została zainstalowana i jest widoczna ale dalej jest brak zasięgu
Ewentualnie zmiana płyty głównej. Koszt jakieś 1000 zł. To ewentualnie może pomóc
@Darektrucker Jakby nie było - niestety ale musisz to rozwiązać na własną rękę 😐
Widzę że komis. Może chciałbyś odkupić telefonik bez żadnych wad oprócz braku zasięgu sieci 😁