Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Powitać
Kolejny raz mam sytuację, gdy dokonuje u mnie zakupu osoba "fikcyjna", klika "Kup teraz", z reguły są to jakieś imiona i nazwiska zagraniczne, i na tym kończy się. Wybiera sposób dostawy, ale nie podaje adresu, nie dokonuje wpłaty, wiadomości nie odczytuje, nawet nie pisze nić w sprawie podania e-maila "Bo tak allegro chce aby zrobić przelew hehe".
I cóż... Pieniądze z promowania oferty poszła, sprzedaż "wisi w powietrzu" bo nie mogę wznowić tej samej oferty, bo przecież zostało "sprzedane".
Czy ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem? Osobiście już drugi albo trzeci raz spotkałem się z taką sytuacją, i niestety, ale automatyczne wznowienie aukcji po 5 dniach bez opłaty od strony kupującego - jest to dość długi okres, gdzie w tym czasie mógł znaleźć się realny kupiec, a nie oszust.
Do tej pory zastanawiam się, czemu ktoś bez zweryfikowanego konta ma prawo cokolwiek kupić powyżej np. 50zł, czy jakiejkolwiek innej kwoty?
To nagminne podobnie jak to że ci ktoś wywinduje cenę za towar np ze 100zł na 100000zł
Dawniej była weryfikacja nowych użytkowników listem poleconym na adres zakładającego konta / teraz można konto założyć w kilka minut, podaj dane, adres, nr telefonu z "rzyci" wzięty / dlatego narobiło się różnych "clientuf0123456789" którzy do sfinalizowania transakcji koniecznie potrzebują nr telefonu, maila sprzedającego lub proszą by klikać w przeróżne linki w celu zrealizowania transakcji
Zbierają numery telefonów, później są dziwne połączenia i sms z linkami.
@patrykkreli Witamy w "matrixie"🤔
Tak się dzieje bo nawet tu na forum powstałą wojna polsko-polska , najazd sprzedających na kupujących, wszyscy sprzedajacy uważają że wystarczy wystawić i sprzedać a kupujący już więcej nie powinni pytać, robić i tylko "Łapkę w górę" , cena wam nie pasuje to nie wysyłacie, doprowadziliście sami do takich sytuacji, "kto sieje wiatr zbiera burzę"
@LEW433 Kupujący, który jest bez winy > "niech pierwszy rzuci kamień"
W Twoim mniemaniu sprzedający to wilki, a kupujący to niewinne owieczki idące na rzeź?
I wzajemnie!😁
Ale o co chodzi? Kolejny raz mam "sprzedany" przedmiot jakiejś fikcyjnej osobie, przedmiot wisi w powietrzu - w tym czasie znalazłby się prawdziwy kupiec, przez ten czas już 20 razy bym to zapakował i wysłał. Jaki problem ze strony kupującego napisać "Kupiłem, ale proszę chwilę poczekać, dnia tego i tego dokonam zapłaty" - i koniec tematu. Sprzedaję na Allegro prawie 15 lat, od kiedy zniesiono weryfikację kont - zrobiło się bagno, i po stronie kupujących i sprzedających.
Niestety lub stety - należę do osób, które po otrzymaniu przesyłki, pakują ją jeszcze w ten sam dzień, i bardzo rzadko wysyłam przedmiot dwa dni po zakupie, a jeżeli nawet mam opóźnienie, to informuję telefonicznie bądź poprzez wiadomość o zaistniałej sytuacji.
@LEW433 Sam jesteś najazd. Zarówno u sprzedawców jak i kupujących narosło sporo patologii, a wątek jest o jednej z nich. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia poza robieniem g.wnoburzy to po prostu ugryź się w język zamiast pisać dyrdymały.
A problem jest realny, ok. 25-30% zamówień nie jest opłacane przy licytacyjnym modelu sprzedażowym. To jest koszmar.
@patrykkreli Nie udostępniaj odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze - to trochę chroni przed takimi zakupami.
Powinna być jakaś weryfikacja kont, ale allegro ma inną politykę i umożliwia kupowanie każdemu - nigeryjskim oszustom, osobom bez danych itp. Zero ochrony 😞
Fikcyjny kupujący wybrał opcje wysylki inpostem - z przedpłatą, ale adresu nie podał, płatność nie została rozpoczęta. I tak to sobie wisi 🤷 A przedmiot też nie za 10zł czy parę stówek.
I niestety, ale tak, Allegro jawnie dało pozwolenie oszustom na działanie. O ile do samej obsługi nie mam żadnego "ale" bo zawsze szybko uzyskuję odpowiedź i bez zbywania, tak polityka samego Allegro niestety zmienia się na gorsze...
Dodatkowo - jeżeli Allegro tak bardzo chcę pozwolić na zakupy byle komu, to dobrze by było aby konta niezweryfikowane, tj. "client" miały ograniczenia, przykładowo czas zapłaty do 24h, i ograniczona kwota zakupu. Na ten czas będę wystawiał same darmowe ogłoszenia, przynajmniej będzie spokój od fake zakupów. Tragedia - jednym słowem.