anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot kosztów wysyłki?

Client:78130511
#8 Zapaleniec

Cześć

Czy jeśli kupujący nie odebrał paczki (twierdzi że nie dostał kodu odbioru InPost i już nie chce tej paczki i koniec, wraca do mnie) to czy jeśli ją odbiorę, to będę mogła zwrócić poprzez allegro lokalnie tylko kwotę za przedmiot, odliczając kwotę wysyłki? Nie jest to moja wina że nie dostał kodu odbioru, paczka była wysłana poprawnie na drugi dzień od złożenia zamówienia. Nie chcę być obciążona kwotą za wysyłkę.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Generalnie to nie musisz nawet odbierać tej przesyłki zwrotnej jeśli nie chcesz. 
Towar jest własnością kupującego a Twoja odpowiedzialność za paczkę kończy się z chwilą jej nadania. 
Kupujący może sprawę wyjaśnić sobie z przewoźnikiem. 

oznacz moderatorów

Client:78130511
#8 Zapaleniec

Wyczuwam że ogólnie to ten kupujący jest dość problematyczny, jakby w ogóle na początku do mnie miał pretensję o tą sytuację i po prostu dla swojego świętego spokoju chciałabym odebrać ten zwrot bo coś mi się wydaje że nie da mi spokoju itd.

Stąd właśnie moje pytanie czy jeśli zdecyduję się jednak odebrać ten zwrot to czy muszę przez allegro lokalnie zwrócić wszystko łącznie z kosztem wysyłki, czy będę miała jakby możliwość ustawienia kwoty jaką oddać kupującemu?

Bo mam obecnie tak czy siak jak na ten moment saldo za tą sprzedaż -10,95 za wysyłkę

I co, jak nie będę mogła oddać tylko części to mam zapłacić to saldo i jeszcze w dodatku oddać całą kwotę kupującemu łącznie z wysyłką? Czyli jakby podwójnie za wysyłkę?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:78130511 jeśli przewoźnik ci naliczy koszty powrotu paczki to możesz je odjąć od kwoty zwrotu bo kupujący nie wywiązał się z umowy i nie odebrał. Sprzedaż prywatna to nie musisz zwracać za wysyłkę bo to nie jest ochrona kupującego z ustawy konsumenckiej.

oznacz moderatorów