Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Obliczyłem, że wiele osób i firm zarabia na WOŚP po kilkadziesiąt tysięcy złotych. To nie są aukcje charytatywne, jeśli WOŚP dostaje 1 zł, a Sprzedawca na czysto zarabia 10 zł na przesyłce. Proszę aby Allegro nie pozwalało na wystawienie listu drożej niż 5 zł. Tak samo dla przesyłek z Chin (metoda dostawy sprzedawcy). Nie jest w porządku, jeśli Allegro dostarcza narzędzie do takich przekrętów, na tak szlachetnej akcji. Oferty oszustów zaśmiecają totalnie serwis i utrudniają prawdziwą akcje charytatywną.
@nikl przecież list najtańszy polecony kosztuje 5,90 zł + koperta i Vat jeśli sprzedaje firma co daje 8 zł a grubsze listy ponad 2 cm są jeszcze droższe 🙂
Chodzi o list ekonomiczny za 5 zł z kopertą i VATem. Oszuści wystawiają za 15 zł i mają 10 zł na czysto prywatnego zarobku. To nie jest działalność charytatywna, a Allegro na to pozwala.
@nikl Nie nazywaj oszustami tych co dają coś od siebie chcąc pomóc w jakiejś sprawie ,koszt wysyłki może czasami wydawać się zbyt duży ale wpływają na to różne czynniki i koszty obsługi sam mam obecnie wystawionych na razie ponad 200 aukcji i koszt listu poleconego 8 zł na pewno nie jest wygórowany a każdy może kupić ile chce pozycji na jeden koszt nadania .
Tych co dają od siebie nie nazywam oszustami, tylko tych co są pasożytami i działają głównie dla własnego zysku, wykorzystując reklamę WOŚP. Oni zgarniają dla siebie te środki, które kupujący przeznaczają na cel charytatywny. 8 zł polecony jest super, ale 15 zł ekonomiczny to granda i oszustwo.
@nikl nie do końca jest tak, jak mówisz. List listowi jest nierówny, a cennik np. Poczty Polskiej definiuje wg. ustalonych przez nich reguł. Np. w folii bąbelkowej wysłanie przeze mnie artykułu z licytacji tym sposobem, maksymalnie wygląda, jak na podglądzie. Odejmując doręczenie odbioru, a jedynie deklaracja w nadaniu o smsie, lub mailem, dodatkowo wynosi 0,50 PLN. Inaczej wygląda, lub może tak być, w przypadku łącznej wagi do 1kg. Kurierem ta sama zawartość, lecz już jako paczka, to 41,00 PLN. Nie twierdzę, że jest jakiś margines "zysku", bo, jak sądzę, cenniki u różnych dostawców przesyłki mogą się różnić.
Jeśli takie koszty są dla ciebie za wysokie to sam wystaw sobie kilkaset aukcji ,kupuj koperty i wysyłaj . @kostas11 ma racje za 5 zł to tylko list zwykły bez możliwości reklamacji. Wystarczy że sprzedawcy dopłacają na normalnym allegro .
Ciężko uwierzyć że ktoś cokolwiek zwykłym listem wysyła. Równie dobrze można wystawić za okno na parapet i poczekać aż zniknie.
To nie jest prawda. Ja wysyłam i na sto listów nie zgubiono ani jednego. Idą długo, ale dochodzą. Wystarczy z każdego listu odłożyć 20 groszy i masz własny fundusz ubezpieczeniowy jak coś zginie.
@nikl To, że udało Ci się 100 razy nie znaczy, że uda Ci się 101.
PS 20 gr x 100 = 20 zł (fajny ten "własny fundusz ubezpieczeniowy", taki nie za opasły).
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Przecież list zwykły używamy do rzeczy wartych złotówkę, góra 20 zł. Drogie rzeczy wysyłamy poleconym, to oczywiste.
Nie mam nic przeciwko drogim paczkom i zarabianiu na nich, ale nie w aukcjach charytatywnych. To dotyczy przedmiotów o wartości złotówki, sprzedawanych ewidentnie w celach zarobkowych. Nie do tego służą aukcje WOŚP. W normalnym Allegro wystaw sobie list za 25 zł i nie mam o to żadnych pretensji. Natomiast na WOŚP Kupujący są chętni zapłacic więcej niż wartość towaru wraz z przesyłką, jednak sądzą, że wspierają dzieci, a nie że 90% wpłaty idzie na tłustego oszusta. Teraz Jasne?
A weź.... Gieniuszu matematyki.
Grubszy list jest tak samo drogi jak mała paczka. Najtańszy list polecony 5,90 zł.
Mam na myśli cienki list ekonomiczny do 2cm za 5 zł, lub przesyłkę z Chin kosztującą od zera do 1$.
@__RPM_ No chyba nie ,grubszy list polecony wychodzi drożej od paczki ,pamiętam jak raz na poczcie przepakowywałem aby nie przepłacać.
Słuchajcie, Wasze celne komentarze kompletnie odeszły od tematu. Chciałbym żeby akcje charytatywne były faktycznie charytatywne. Nie że ktoś zabiera Jurkowi 90% wpłaty. I dlatego w aukcjach WOŚP i tylko tu, Allegro powinno policzyć ile kosztuje ten list, koperta i co tam jeszcze i po prostu wyznaczyć maksymalną kwotę na list zwykły, list polecony i przesyłkę z Chin. W szczytnym celu Sprzedawca może sam zapłacić za przesyłkę. Jak nie chce, to niech policzy po kosztach. Ale niektórzy zarabiają na przesyłce 200%-300%. W zwykłym Allegro OK, ale nie na WOŚP. Nie brałbym pod uwagę dużych listów, bo te lepiej wysłać paczkomatem lub kurierem. A mały list jest bardzo tani i nie nie jest w porządku liczenie go za 17 zł. Tyle w temacie.
@nikl Podejrzewam,że wiem o czyje aukcje Ci chodzi. Ta osoba miała zablokowane konto na aukcjach WOŚP gdy były na platformie charytatywnej właśnie za astronomiczne ceny przesyłek do przedmiotów za 1 zł gdy na zwykłym allegro te koszty miał w normalnej cenie listu zwykłego. Nie pozwalał łączyć wygranych i każdy koszt przesyłki trzeba było zapłacić oddzielnie choć wysyłał w jednej przesyłce jako,że takie drobiazgi mieściły się w maleńkiej kopercie.
W ubiegłym Finale dał sobie chyba spokój a teraz na nowym koncie założonym kilka miesięcy temu znów ten sam proceder stosuje. Niby Firma polska a zwrot na własny koszt do Chin
W zeszłym roku znalazłem w ciągu godziny 30 kont, z których 90% wpłacanych pieniędzy szło do prywatnej kieszeni, a 10% na WOŚP. Dzięki zawyżaniu cen przesyłek. To były dziesiątki tysięcy zł. Allegro niestety nie szuka tego aktywnie, tylko czeka na zgłoszenie po 1 szt. aukcji. To walka z wiatrakami. W tym roku faktycznie przesyłki z Chin, które kosztują 75 centów i zawierają wiele przedmiotów, są liczone po 13 zł. Prawie 10 zł czystego zarobku, dzięki żerowaniu na WOŚP. Nie wspomnę, że nieświadomy niczego Kupujący staje się w świetle prawa importerem, ze wszystkimi tego konsekwencjami. To nie jest sprzedaż towaru, tylko sprzedaż usługi przepisania danych osobowych na portal **piiip**s, oraz usługa transferu pieniędzy. Allegro w ogóle nie do tego służy, zwłaszcza na aukcjach WOŚP.
Właśnie zgłaszam taki problem, że nie zawsze kupowanie = pomaganie. Jest wiele aukcji gdzie 90% wydanej kwoty zasila prywatną kieszeń jakiegoś oszusta. Dzieje się to wtedy, gdy kupujemy przedmiot za 1 zł, a za jego wysłanie listem zwykłym Sprzedawca pobiera 15 zł. 10 zł zostaje w jego kieszeni na czysto. 10% WOŚP 90% Oszust. Proszę aby Allegro odfiltrowało i zablokowało tych pasożytów. Oni zarabiają żerując na WOŚP kilkadziesiąt tysięcy złotych. Zgłaszanie pojedynczych aukcji to walka z wiatrakami. To samo było rok temu.
@nikl Rozumiem Twoje podejście i zaangażowanie w tej sprawie, ale bardzo proszę o nie nazywanie osób, które oferują przedmioty i licytacje w ramach WOŚP, pasożytami, oszustami itp. Dbamy o to, aby oferty i licytacje charytatywne były w pełni transparentne i zgodne z zasadami, dlatego dokładnie sprawdzamy wszystkie zgłoszenia dotyczące potencjalnych nieprawidłowości. Dodatkowo, zajrzyj proszę do tego wątku, ponieważ odpowiedziałam tam na Twoje wątpliwości dotyczące kosztów przesyłek w licytacjach.