Zgłosiłem do poprawy błąd w katalogu ale zgłoszenie zostało odrzucone z następującym opisem:
Nazwę tego produktu stworzyliśmy na podstawie parametrów. Aby zmienić nazwę produktu, zaproponuj zmianę wartości parametrów."
Produkt jest dziwaczny ponieważ ma podane abstrakcyjne dane, aby przesłać formularz zmieniłem jeden z parametrów i opisałem że produkt nie istnieje.
Poniżej ekran z danymi produktu w katalogu allegro. Mam pytanie - na jakich zasadach działa katalog i w jaki sposób weryfikowane są dane w katalogu ponieważ przyznaję że nie do końca ogarniam to co się stało w tym konkretnym przypadku. Sprawdziłem to podany ISBN istnieje i jest przypisany w katalogu Biblioteki Narodowej do książki Tolkiena Rudy Dżil i jego pies ; Kowal z Podlesia Większego.
Pozostałe dane są nieprawidłowe, w mojej opinii nieco nawet absurdalne i jestem bardzo zdziwiony że system weryfikacji nie wychwycił takich dziwnych danych.
Najszybciej, to byłoby poprosić o zmianę nazwy i dodatkowo zmianę parametrów ( tym razem przez formularz). Napisz, że to odwołanie. Daj link do tej książki z tym ISBN-em.
Pewnie było zgłoszenie błędu tylko w nazwie, a z racji reguły nazwy system automatycznie odrzucił nazwę, gdy te konkretne parametry ustalające nazwę nie były ruszone podczas zgłoszenia.
Dziękuje, czyli to wszystko robi program który nie myśli tylko porównuje zawartość pól w formularzach?
Nie wszystko będzie w pełni robione przez człowieka. Wiele procesów wymaga większej lub mniejszej automatyzacji. Natomiast przy odwołaniu już jak najbardziej.
Warto przy zgłoszeniach przede wszystkim dawać linki na potwierdzenie poprawności, lub błędnych danych - wszelkie zdjęcia, linki do strony producenta, do biblioteki narodowej. Jednak nie zagwarantuje, że w pierwszym zgłoszeniu będzie to zaakceptowane, ale przy odwołaniu ( po prostu kontaktując się, serwisem) takie linki i zdjęcia już na pewno przyśpieszą kwestie samego rozpatrywania takiego odwołania dla takiego produktu).
Sęk w tym, że czasem nawet linki kompletnie nic nie pomagają.
Widzę w katalogu produkt z prawie wszystkimi błędnymi danymi, nie mogę wystawić produktu, bo nie zgadza się z katalogiem.
Dalej - nie mogę zaproponować żadnych zmian w katalogu - bo wszędzie są "kłódeczki" - produkt został już zweryfikowany i zatwierdzony przez pracownika Allegro. Nieważne, że zawiera błędne dane, żadna poprawa nie jest już możliwa, bo tak postanowił pracownik Allegro. I sprawa jest załatwiona...
@rudybart dziękuję za Twoje zgłoszenie!
Już to przekazałam komu trzeba, więc nie musisz ponownie zgłaszać błędów w tym produkcie.
dziękuję
@la_nika mam jeszcze pewną sugestię, czy możliwe jest aby katalog allegro weryfikował prawidłowość danych porównując wartości w polach formularzy. Bardzo często zdarza się że do książek wydanych w latach 60, 70 i 80 dodawane są nazwy wydawnictw które powstały w latach 90 lub później, dzisiaj zgłosiłem kilka wydań książki Zofii Kossak Krzyżowcy, wszystkie mają wpisane wydawnictwo Inny Świat (powstało ono w 1997) a książki mają podaną prawidłowa datę wydania np. 1963, 1971, 1959 - takie proste błędy mógłby wyłapywać system gdyby "wczytać" do niego podstawowe dane o wydawnictwach itp
@rudybart dziękuję za tę sugestię! Nie mogę obiecać, że zostanie wprowadzona, ale przekażę ją osobom odpowiedzialnym za katalog produktów.