anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Śmieszne błędy w katalogu i odmowa korekty oczywistego błedu

rudybart
#11 Animator

Zgłosiłem do poprawy błąd w katalogu ale zgłoszenie zostało odrzucone z następującym opisem:

"Odrzucone

Nazwę tego produktu stworzyliśmy na podstawie parametrów. Aby zmienić nazwę produktu, zaproponuj zmianę wartości parametrów."

Produkt jest dziwaczny ponieważ ma podane abstrakcyjne dane, aby przesłać formularz zmieniłem jeden z parametrów i opisałem że produkt nie istnieje. 
Poniżej ekran z danymi produktu w katalogu allegro. Mam pytanie - na jakich zasadach działa katalog i w jaki sposób weryfikowane są dane w katalogu ponieważ przyznaję że nie do końca ogarniam to co się stało w tym konkretnym przypadku. Sprawdziłem to podany ISBN istnieje i jest przypisany w katalogu Biblioteki Narodowej do książki Tolkiena Rudy Dżil i jego pies ; Kowal z Podlesia Większego.

Pozostałe dane są nieprawidłowe, w mojej opinii nieco nawet absurdalne i jestem bardzo zdziwiony że system weryfikacji nie wychwycił takich dziwnych danych.

Zrzut ekranu 2026-03-10 190608.jpg

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Client:74250890
#12 Orędownik

Najszybciej, to byłoby poprosić o zmianę nazwy i dodatkowo zmianę parametrów ( tym razem przez formularz). Napisz, że to odwołanie. Daj link do tej książki z tym ISBN-em.

Pewnie było zgłoszenie błędu tylko w nazwie, a z racji reguły nazwy system automatycznie odrzucił nazwę, gdy te konkretne parametry ustalające nazwę nie były ruszone podczas zgłoszenia. 

oznacz moderatorów

rudybart
#11 Animator

Dziękuje, czyli to wszystko robi program który nie myśli tylko porównuje zawartość pól w formularzach?

oznacz moderatorów

Client:74250890
#12 Orędownik

Nie wszystko będzie w pełni robione przez człowieka. Wiele procesów wymaga większej lub mniejszej automatyzacji. Natomiast przy odwołaniu już jak najbardziej.

Warto przy zgłoszeniach przede wszystkim dawać linki na potwierdzenie poprawności, lub błędnych danych - wszelkie zdjęcia, linki do strony producenta, do biblioteki narodowej. Jednak nie zagwarantuje, że w pierwszym zgłoszeniu będzie to zaakceptowane, ale przy odwołaniu ( po prostu kontaktując się, serwisem) takie linki i zdjęcia już na pewno przyśpieszą kwestie samego rozpatrywania takiego odwołania dla takiego produktu).

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz

Sęk w tym, że czasem nawet linki kompletnie nic nie pomagają.

Widzę w katalogu produkt z prawie wszystkimi błędnymi danymi, nie mogę wystawić produktu, bo nie zgadza się z katalogiem.

Dalej - nie mogę zaproponować żadnych zmian w katalogu - bo wszędzie są "kłódeczki" - produkt został już zweryfikowany i zatwierdzony przez pracownika Allegro. Nieważne, że zawiera błędne dane, żadna poprawa nie jest już możliwa, bo tak postanowił pracownik Allegro. I sprawa jest załatwiona...

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@rudybart dziękuję za Twoje zgłoszenie! 
Już to przekazałam komu trzeba, więc nie musisz ponownie zgłaszać błędów w tym produkcie. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

rudybart
#11 Animator

dziękuję

oznacz moderatorów

rudybart
#11 Animator

@la_nika  mam jeszcze pewną sugestię, czy możliwe jest aby katalog allegro weryfikował prawidłowość danych porównując wartości w  polach formularzy. Bardzo często zdarza się że do książek wydanych w latach 60, 70 i 80 dodawane są nazwy wydawnictw które powstały w latach 90 lub później, dzisiaj zgłosiłem kilka wydań książki Zofii Kossak Krzyżowcy, wszystkie mają wpisane wydawnictwo Inny Świat (powstało ono w 1997) a książki mają podaną prawidłowa datę wydania np. 1963, 1971, 1959 - takie proste błędy mógłby wyłapywać system gdyby "wczytać" do niego podstawowe dane o wydawnictwach itp

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@rudybart dziękuję za tę sugestię! Nie mogę obiecać, że zostanie wprowadzona, ale przekażę ją osobom odpowiedzialnym za katalog produktów. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów