anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

ADS - włączenie bez zgody sprzedawcy

pachurkadaze
#9 Pomysłodawca

Kilka dni temu zauważyłem, że w naszych kampaniach została włączona emisja reklam w google ads.

Mało tego - nie da się tego normalnie wyłączyć tylko trzeba pisać zgłoszenie.

Po zgłoszeniu dwa dni czekałem aż ktoś łaskawie odpiszę i uzyskałem odpowiedź, że allegro właczyło to na podstawie swojego regulaminu i to dla naszego dobra.

Dla naszego dobra by było gdyby nikt się nie mieszał w to, w co mieszać się nie ma.

Oczywiście nie wyłączyli tego od razu tylko trzeba było potwierdzić czy aby na pewno mają wyłączyć.
Po odpowiedzi twierdzącej żeby wyłączyć we wszystkich kampaniach sprawa została przekazana do odpowiedniego działu.

Czyli w praktyce pewnie będzie trzeba przez tydzień albo dwa jeszcze bulić za nieefektywną reklamę.

Wysłałem zapytanie do UOKiK czy takie działanie jest zgodne z prawem.

Została nam włączona usługa, której nie chcieliśmy, bez żadnego powiadomienia i bez możliwości łatwego wyłączenia.

To jest **piiip**yzm i allegro wszystkie koszty tej reklamy powinno wziąć na siebie.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@pachurkadaze cześć! Już weryfikuję Twoją sprawę, wrócę do Ciebie z informacją. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pachurkadaze
#9 Pomysłodawca

Tu nie ma co weryfikować. Mają to wyłączyć (właściwie to sam to już zrobiłem). Po prostu wyłączyłem grupę reklam z google ads i te oferty wrzuciłem do innej.

Proszę sobie wyobrazić taką sytuację.

Wsiada Pani do taksówki w jakieś miejscowości 10km od Poznania i chce się dostać na dworzec główny w poznaniu.
Miły taksówkarz, że oczywiście, nie ma problemu. Mówi mu Pani, że jedzie do Warszawy na narodowy na mecz. 
Podróż na dworzec powinna trwać ok. 1:15, bo korki, więc bierze Pani laptopa i nie patrzy gdzie on jedzie.
Po 1,5 godziny orientuje się Pani, że jest na autostradzie pod Koninem.
Na pytanie co robi milczy przez następną godzinę i odpowiada, że zgodnie z regulaminem jego taksówki może Panią zawieźć gdzie chce, więc uznał, że zawiezie Panią od razu na narodowy, bo tak będzie dla Pani najlepiej.
Kiedy chce Pani żeby się zatrzymał to znowu milczy przez godzinę i mówi, że poprosi operatora żeby zgodził się na skrócenie kursu. 
Po następnej godzinie operator zezwala i wysadza Panią gdzieś pod Warszawą i żąda 1000 zł za kurs.

Coś takiego właśnie zrobiliście.

My skorzystaliśmy z waszego marketplace z celem sprzedaży towaru, a wy uznaliście, że wiecie lepiej od nas jak to zrobić, włączyliście coś czego nie chcieliśmy i my mamy za to zapłacić? To jest jakiś żart.

Oczywiście ktoś sobie to przekalkulował w zarządzie, że nawet jak UOKiK dowali karę to i tak będziecie sporo do przodu. A jak nie to się podniesie prowizje o 0.1% i się odrobi.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@pachurkadaze rozumiem Twoją frustrację, natomiast otrzymałam informację, że zostałeś poinformowany do zakwalifikowania do testu przed jego uruchomieniem (wiadomość mailowa 2026-02-26): 

Bierzesz udział w teście wyświetlania Twoich reklam Allegro Ads w Google

Dzień dobry,
jesteś w grupie sprzedających, których Oferty sponsorowane mogą być widoczne dla kupujących nie tylko na Allegro, ale także w Google. Dowiedz się więcej.

Jak długo potrwa test
Twoje Oferty sponsorowane mogą być widoczne w Google w ramach testu od 13 marca do 31 grudnia. Jeśli nie chcesz brać udziału w teście lub w czasie testu będziesz mieć jakieś pytania, skontaktuj się z nami.

Jakie reklamy wybraliśmy do testu
Do testu wybraliśmy grupy reklam z największym potencjałem sprzedażowym – określamy go między innymi na podstawie Twojego budżetu na reklamy, którego nie udało Ci się wykorzystać.

Jak działa test wyświetlania Twoich reklam w Google
Nie musisz tworzyć nowych reklam, grafik ani opisów – do testów wykorzystamy Twoje Oferty sponsorowane.

W trakcie testu możemy stopniowo zwiększać Twoje wydatki, ale nigdy nie przekroczą one ustawionego przez Ciebie budżetu dziennego.

Dlaczego warto wziąć udział w teście
Dzięki wyświetlaniu Twoich reklam w Google:
masz szansę dotrzeć do większej liczby klientów – zanim jeszcze trafią na Allegro
masz szansę zwiększyć swoją sprzedaż
możesz zwiększyć efektywność swoich działań reklamowych – dzięki kierowaniu ruchu z Google bezpośrednio do Twojej oferty.

W momencie kwalifikacji miałeś włączoną zgodę na udział w testach. 
Konsultuję jeszcze kwestię naliczonych opłat. Wrócę do Ciebie z informacją.

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów