anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Ochrona Kupujących pozytywnie rozpatrzyło wniosek Kupującej i naliczyło mi regres

mirek_man
#7 Wielbiciel

Kupująca zgłosiła reklamację po 7 - iu dniach od odbioru i rozpakownia przesyłki z sekretarzykiem . Przez ten czas nie zauważyła że róg sekretarzyka jest "uwalony" . W międzyczasie zaniosła mebel na górę z mężem i dopiero wtedy zauważyła szkodę . Uniemożliwiła mi wniesienie ewentualnej reklamacji do przewoźnika gdyż pozbyła sie już opakowań - a zdjęcia opajkowania są niezbędne do złożenia reklamacji. Reklamację rozpatrzyłem w terminie . 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane

@mirek_man I jak brzmi Twoje pytanie? 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mirek_man
#7 Wielbiciel

Dlaczego obciążono mnie regresem?

oznacz moderatorów

w_kiwi

@mirek_man Nie zostały Ci naliczone żadne punkty ujemne. Czy możesz doprecyzować, jaki regres masz na myśli? Którego obszaru dotyczy? Podaj również numer zamówienia, o które chodzi. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mirek_man
#7 Wielbiciel

nr wniosku:744131-1766982218 , nr. oferty 12219082261.

poniżej wiadomość od allegro

Dlaczego?

Kupujący zgłosił problem z zakupem z dnia 28.11.2025. Nie mamy informacji, że udało Ci się go rozwiązać.

Co dalej?

W ciągu następnych 24 godzin zwrócimy kupującemu 1 399,00 zł w związku ze zgłoszonym przez niego problemem. Wypłaconą kwotę doliczymy do Twojego rozliczenia z Allegro zgodnie z Załącznikiem nr 9 Regulaminu Allegro, cz. IV pkt. 9.

Informację o realizacji zwrotu i sposobie spłaty przekażemy Ci w osobnej wiadomości.

regres- czyli potrącenie pieniędzy  z mojego konta 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@mirek_man 

Gdy kupujący korzysta z Allegro Protect to możesz zostać obciążony kosztami rekompensaty, jeśli sprawa zostanie rozstrzygnięta na korzyść kupującego

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Client:35386082
#17 Koryfeusz

A jakie uzasadnienie odrzucenia reklamacji napisałeś?

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@mirek_man

Zdjęcie opakowania nie niezbędne do rozpatrzenia reklamacji. Par 3 ust 2 pkt 5 rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej, mówi tylko, że operator może zażądać dołączenia do reklamacji opakowania przesyłki, jeżeli jest to niezbędne dla prawidłowego rozpatrzenia reklamacji. Poza tym co by dało zdjęcie opakowania w takim przypadku?

A co terminów to na zgłoszenie uszkodzenia przesyłki w transporcie, które nie da się zauważyć z zewnątrz jest 7 dni. To że z zewnątrz nie może być widocznych śladów uszkodzenia, jest tu warunkiem bezwzględnym. Natomiast uszkodzenia przesyłki widocznie z zewnątrz należy zgłosić najpóźniej w chwili odbioru, bo odbiór bez zastrzeżeń jest tożsamy ze zrzeczeniem się wszelkich roszczeń od przewoźnika i to nieodwoływalnie. 

oznacz moderatorów