Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Aktualizacja [29.09.2022r.]: Zmianę tę przekładamy na pierwszy kwartał 2023 roku – o dokładnej dacie damy znać z wyprzedzeniem: mejlowo oraz w Aktualnościach.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od 3 października 2022 r. ikoną Smart! będą oznaczone oferty, w których poza jedną z wymaganych kurierskich metod dostawy, udostępnicie też co najmniej 2 inne metody dostawy – do punktu odbioru i/lub automatu paczkowego.
Pozostałe wymagania dotyczące sprzedaży i ofert pozostają bez zmian.
Lista metod, które możecie dodać do ofert:
Allegro One (Punkt, Box) lub Allegro One (Punkt, Box, Kurier)
Allegro Paczkomaty InPost
Allegro Punkty Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
Allegro ORLEN Paczka lub ORLEN Paczka
Allegro Odbiór w Punkcie DPD
Allegro Odbiór w Punkcie UPS
Allegro Odbiór w Punkcie Pocztex (dostępna od 15 września)
Allegro Automat Pocztex (dostępna od 15 września)
Wyjątki
Jeśli sprzedajecie przedmioty, których nie można umieścić w automacie paczkowym – na przykład ze względu na rozmiar czy wagę, po 3 października będą one nadal oznaczone ikoną Allegro Smart! Wprowadzanie zmian w tych ofertach nie jest wymagane.
Co zyskacie dzięki tej zmianie
Dzięki udostępnieniu w ofertach 2 metody dostawy do punktu odbioru i/lub automatu paczkowego zyskujecie:
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ jak będzie weryfikowane czy paczka nie zmieści się do automatu paczkowego ?
też jestem ciekaw 🙂
Allegro wprowadzi dodatkowy obowiązkowy parametr wymiary 🤣
@ALCkow nie będziemy weryfikować rozmiaru przedmiotów ani ich wagi. Sprawdzimy, czy sprzedający udostępniał w swoich cennikach metody dostawy do punktu/automatu paczkowego. Jeśli tak, będziemy wymagać minimum 2 takich metod dostawy.
Czyli opychanie na siłę AOB, tak jak abonamentu ( bo inaczej, w przypadku abonamentu, haracz 1zł. od transakcji ). Tak się zastanawiam, tam u was to rządzę pozostałości z pruszkowa, bo tak ostatnio wyglądają zasady tutaj 🤔
Zgadzam się, niedługo to nam marży zostawią, żeby starczyło ze sprzedaży na materiały operacyjne z instore. Masakra jak żyłują, życzę aby **piiip** czy cokolwiek innego trochę im przytarło nosa.
@la_nika . "Sprawdzimy, czy sprzedający udostępniał w swoich cennikach metody dostawy do punktu/automatu paczkowego. Jeśli tak, będziemy wymagać minimum 2 takich metod dostawy."
Niestety moim zdaniem to bląd. Mamy jakąś grupę produktów któtra niestety nie wchodzi do paczkomatów lecz spokojnie jest dostarczana jako odbiór w punkcie (poczta , żabka, ruch itp). Wtym momencie aby te oferty pozostały smart będziemu musieli USUNĄĆ odbiór w punkcie. Czyli zamiast klientowi dawać dodatkowe możliwości dostawy - zgodnie z nową polityką musimy je odebrać.
Moim zdaniem wystarczającym dla pozostawienia w smarcie byłoby nieudostepnianie paczkomatów. Jest to na tyle popularna metoda dostawy że jeśli ktoś jej nie udostepnia w jakiejś ofercie to jasnym jest że przedmiot jest zbyt duży. Natomiast metoda dostarczania takich przedmiotów : obdiór w punkcie mogłaby pozostać ponieważ tutaj paczka może być odrobine wieksza. ( paczkomat : 38-41-64 natomiast punkty: 60-60-70)
Oczywiście w pazdzierniku zmienimy cenniki dostaw i zgodnie z nową polityką smart ograniczymy kupującym ilość metod dostawy w niektórych ofertach. 😞
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ jak to się ma do nowych wystawionych ofert po 3 października? Co będę musiał zrobić by wysyłać na adres w Smart przedmioty nie mieszczące się do automatu paczkowego?
@ALCkow podobno wystarczy wówczas udostępnić któregos z smart kurierów. Nie umożliwiac przy tym dostawy do paczkomatów i punktów odbioru.
cyt: " Jeśli sprzedajecie przedmioty, których nie można umieścić w automacie paczkowym – na przykład ze względu na rozmiar czy wagę, po 3 października będą one nadal oznaczone ikoną Allegro Smart! Wprowadzanie zmian w tych ofertach nie jest wymagane. "
Niestety punkt, a paczkomat to nie to samo. Część produktów, które sprzedajemy nie mieści się do paczkomatu, w związku z tym nie mam w ofercie paczkomatów inpost, ale mam odbiory z punktu poczta żabka itd., bo w tym przypadku gabaryt nie ma takiego znaczenia. Nawet jak klient wybierze paczkomat pocztowy to i tak problem nie jest wielki, bo zawsze może odebrać przesyłkę z poczty jeśli nie zmieści się ona do środka. Niestety z inpost już tak kolorowo nie ma.
Jak to rozumieć? Sprzedaję w większości produkty nie nadające się do automatów (wagi 25-30kg) - udostępniam na dziś tylko dostawy kurierskie. Mam też kilka produktów lżejszych - tu udostępniam oprócz kuriera, także automaty np. paczkomaty Inpost. Jak to będzie od października w moim przypadku?
@nat_not intuicja podpowiada mi ,że zrobi się z tego wielki galimatias ...... nie piewszye Wasze genialne zmiany, szkoda tylko ,że to sprzedawcy dostaną zimny kubeł na głowę ,a przydałby się autorowi tego pomysłu .
Autora tego pomysłu chroni parasol jaki dało mu allegro i ani zimna woda z kubła ani pomyje mu nie szkodzą a cierpią inni zamiast cieszyć się i mieć lżej .
Allegro ma monopol. UOKiK ma klapki na oczach.
Mam pewien problem, proszę sprawdzić mój post, nikt jeszcze nie odpowiedział na moje pytanie, dzięki
Oj, czyżby Allegro jednak przemyślało fakt, że nie jest gotowe do wprowadzenia tych zmian przy ocenianiu wielkości paczek "na oko". 😁
Popieram nowy obowiązkowy parametr wymiary, a także zamysł raportowania przez sprzedawcę zdjęcia każdej paczki na wadze i przy miarce.
@Halfrunt allegro przyjęło twój postulat i daje nam czas na zaopatrzenie się w wagi, do bliżej nieokreślonego terminu w pierwszym kwartale przyszłego roku.
@Agent051 a więc, do dzieła + składam zamówienie u producenta i zaczynam handlować wagami 😄