anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

API Inpost - podwójna zapłata za przyjazd kuriera

papier_czerpany
#10 Popularyzator

Od jakiegoś czasu korzystam z API inpost i generuję listy przewozowe bezpośrednio z panelu Allegro.
Dzisiaj miałem kilka przesyłek inpost- paczkomat i jedną inpost-minikurier. Zamówiłem przsyłkę z podjazdem.

Co mnie zaskoczyło, po zamówieniu podjazdu, wygenerowały mi się dwa oddzielne zamówienia podjazdu (2012874756 i 2012874757). Tak też jest to widoczne w Inpost. Czyli płacę 2x7 zł mimo że jestr to jeden podjazd.

W Inpost  przy różnych metodach dostawy ostatecznie sumują się one i przy "zamów kuriera" jeśli >5 na raz, za podjazd się nie płaci. 

W Allegro jeśli będę miał 4 w jednej metodzie i 4  w drugiej to i tak zapłacę 2x 7 zł. 

Pozdrawiam, 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@papier_czerpany nie widzę pytania w Twojej wiadomości, ale konsultuję, czy to prawidłowe działanie i wrócę z informacjami, gdy otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

papier_czerpany
#10 Popularyzator

@la_nika nie widzi Pani treści mojego wpisu na publicznym chacie? Nie bardzo wiem co mogę z tym zrobić...

oznacz moderatorów

la_nika

@papier_czerpany jeśli masz na myśli Twoją wiadomość tutaj na forum, to widzę ją w pełni i właśnie tę kwestię konsultuje. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

papier_czerpany
#10 Popularyzator

papier_czerpany_0-1769465843144.png

W załączeniu screen z zamówienia kuriera InPost. Jak widać oba zamówienia były złożone na raz (ta sama minuta i sekunda) natomiast zostały rozbite na dwa zamówienia i dwie opłaty. Jedno Inpost paczkomat, drugie InPost minikurier.

oznacz moderatorów

la_nika

@papier_czerpany wracam z informacjami.
Obecnie tak to wygląda, mamy dwie grupy w przypadku InPost, czyli podjazd po zamówienia kurierskie i do paczkomatów jest osobnym podjazdem. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

papier_czerpany
#10 Popularyzator

Dziękuję Pani za odpowiedź.

Czy uważa Pani, że to jest prawidłowe rozwiązanie?
Moim zdaniem – nie.

Rozwiązanie to jest błędne na kilku poziomach:

1. Logicznie – kurier wykonuje jeden fizyczny odbiór wszystkich paczek. Liczba metod DOSTAWY nie zmienia liczby podjazdów ani operacji logistycznych (czyli nie wpływa na ich koszt).

2. Finansowo – w praktyce oznacza to podwójną (lub wielokrotną) opłatę za tę samą usługę odbioru. Koszt ten ponoszę JA, czyli sprzedawca.

3. Systemowo (aplikacyjnie) – ingerujecie Państwo w model rozliczeń usługi realizowanej przez zewnętrznego operatora logistycznego. API służy do integracji technicznej, a nie do zmiany zasad realizacji usługi przewoźnika.

Zgodnie z zasadami InPost, odbiór paczek przez kuriera przy odpowiedniej liczbie przesyłek jest wliczony w cenę usługi i nie jest różnicowany według „metod dostawy”. Model, w którym opłata zależy od liczby opcji dostawy w systemie, a nie od rzeczywistej operacji logistycznej, jest więc oderwany od realnego kosztu i w praktyce obciąża sprzedawców za sam fakt oferowania klientom większego wyboru.

Proszę rozważyć zgłoszenie takiego rozwiązania jako błędu. Na pewno zależy Państwu na równym traktowaniu wszystkich przewoźników i uczciwym traktowaniu sprzedawców.

oznacz moderatorów

MiMary

@papier_czerpany, rozważamy różne opcje, które ulepszą ten proces, jednak możemy je wdrożyć jedynie w porozumieniu z systemem przewoźnika i dlatego na ten moment z naszej strony nie możemy niczego zagwarantować.  

Jeśli chodzi o podwójną opłatę, to w związku z tym możesz zgłosić reklamację u przewoźnika - skoro kurier przyjechał raz, to powinien obciążyć Cię za jeden, a nie dwa podjazdy. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

papier_czerpany
#10 Popularyzator

Doprecyzuję, bo nie wiem czy to wybrzmiało. System przewoźnika działa prawidłowo, więc nie ma co się na niego powoływać.
* Zamawiając analogicznie przez stronę InPost (import zleceń z Allegro) - działa prawidłowo, opłata jest naliczana raz dla jednego odbioru a różnych metod dostawy. 
* Zamawiając przez SalesCenter Allegro API InPost - takie samo zlecenie, opłata naliczana jest dwa razy. Nie jest to więc wina inpostu że policzył dwa razy, tylko waszej aplikacji, która rozbija masowy wybór na dwie pozycje i wysyła do InPostu dwa zlecenia. Inpost odpisze, że dostał dwa zlecenia. Więc reklamację jak już mogę składać u was, że "taki macie system", co próbuję wykazać.

oznacz moderatorów

papier_czerpany
#10 Popularyzator

Może poproszę kogoś z @InPost o wypowiedź skoro mamy możliwość uzyskać informację z drugiej strony. Infolinia niestety nie jest w stanie mi pomóc, jeśli zamówienie było przez Allegro.

oznacz moderatorów