Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
chciałbym zgłosić problem dotyczący działania wyszukiwarki Allegro.
Po wpisaniu w polu wyszukiwania frazy „Karcher K2 silnik” i wybraniu opcji „Wszystkie kategorie”, wyszukiwarka automatycznie:
zmienia frazę wyszukiwania na „K2 silnik”,
ustawia kategorię na „Karcher”.
W efekcie:
moje oferty nie pojawiają się w wynikach wyszukiwania, mimo że są aktywne na Allegro (np. https://allegro.pl/oferta/karcher-k2-silnik-nowy-typ-mog-6-613-616-0-oryginal-16966681101),
kupujący nie mogą ich odnaleźć,
nie ma możliwości ręcznego ustawienia parametrów wyszukiwania w taki sposób, aby oferty zostały poprawnie wyświetlone.
Błąd ten realnie wpływa na widoczność ofert i sprzedaż. Proszę o weryfikację problemu i informację, kiedy planowane jest jego usunięcie.
Pozdrawiam.
@PWDKMP Tutaj: Karcher K2 Silnik w Silniki - Największy wybór części do elektronarzędzi | Allegro widzę Twoją ofertę wśród wyników po wpisaniu podanej frazy.
Możesz przesłać zrzuty ekranu kolejnych wykonywanych czynności wraz z ich wynikiem? Powinno być na nich widoczne całe okno przeglądarki.
@PWDKMP Dziękuję. Konsultuję tę sprawę.
@PWDKMP Otrzymałam potwierdzenie, że zgłoszone przez Ciebie działanie wyszukiwarki jest zgodne z przyjętymi obecnie założeniami. Trwają testy rozwiązania polegającego na podpowiedzi użytkownikom ofert autoryzowanych sprzedawców na podstawie fraz, które wpisują w wyszukiwarkę.
Jak wynika z mojej wcześniejszej odpowiedzi, podczas wyszukiwania w konkretnych kategoriach Twoje oferty są nadal widoczne w wynikach.
Test potrwa około miesiąca. Po tym czasie zapadnie decyzja czy to rozwiązanie zostanie wycofane czy zmienione. Dlatego dziękuję, że napisałeś o swoim przypadku, ponieważ Twoja perspektywa jest istotna w tym procesie. Przekazałam Twój przykład do osób odpowiadających za przeprowadzenie testu. Mam nadzieję, że przyczyni się to do wprowadzenia lepszego rozwiązania.
Dziękuję za odpowiedź, jednak muszę podkreślić, że w moim przypadku nie zgadza się ona z rzeczywistością. Na koncie firmowym, na którym prowadzę sprzedaż towarów używanych, moje oferty w ogóle nie pojawiają się w wynikach wyszukiwania – niezależnie od kategorii. Dodam, że sprzedaję też nowe towary i one też nie są widoczne w wynikach wyszukiwania (tak, jak to widać na drugim screenie powyżej)
To stawia mnie w gorszej sytuacji niż sprzedawców nowych produktów i budzi obawę, że testy mogą prowadzić do ograniczenia widoczności ofert z rynku wtórnego. Niestety wygląda to podobnie do sytuacji z rynkami zagranicznymi, gdzie od 1 lipca również wprowadzono ograniczenia dla sprzedaży używanych rzeczy.
Dlatego chciałbym uzyskać jasną informację:
czy obecny test celowo wyklucza oferty towarów używanych,
czy jest to efekt uboczny testowanego rozwiązania,
oraz czy Allegro planuje w przyszłości ograniczać możliwość sprzedaży produktów z rynku wtórnego.
Dla wielu sprzedawców – i kupujących – rynek używanych przedmiotów jest istotną częścią platformy. Dlatego proszę o rzetelną odpowiedź i odniesienie się do tej kwestii.
@PWDKMP stan produktu, nie jest brany pod uwagę w tym teście.
Przekazałam Twoją wiadomość osobom, które odpowiadają za ten test.
Na bieżąco będziemy przekazywać opinie na jego temat.
Jak Natalia napisała, test potrwa około miesiąca.
Nie planujemy ograniczania możliwości sprzedaży produktów z rynku wtórnego.
Dzień dobry,
chciałbym ponownie zgłosić problem z wyszukiwarką Allegro, który wciąż nie został rozwiązany.
Na koncie firmowym nie można wyszukać produktów oznaczonych jako „używane” – nawet po wpisaniu pełnej, dokładnej frazy. Oferty są aktywne na Allegro, ale nie pojawiają się w wynikach wyszukiwania.
Dodatkowo wyszukiwarka notorycznie przekierowuje do strony „Allegro / Oficjalna marka Kärcher”, mimo że nie wybieram tej kategorii. W takiej sytuacji nie można zaznaczyć opcji „Wszystkie kategorie”, co całkowicie uniemożliwia odnalezienie ofert.
Odnoszę się również do otrzymanego wcześniej stwierdzenia Allegro:
„stan produktu nie jest brany pod uwagę w tym teście.”
To stwierdzenie jest nieprawdziwe – w praktyce stan produktu (nowy/używany) ma wpływ na widoczność wyników wyszukiwania, a tutaj nie ma nawet opcji wyboru "używany".
Problem istotnie ogranicza widoczność ofert i wpływa na sprzedaż.
Proszę o:
pilne sprawdzenie błędu w wyszukiwarce na kontach firmowych,
weryfikację przyczyny przekierowania do strony „Oficjalna marka Kärcher”,
przywrócenie możliwości wyboru opcji „Wszystkie kategorie”,
informację o planowanym terminie naprawy.
Z góry dziękuję za szybką interwencję i odpowiedź.
Ponadto na koncie prywatnym wyszukiwarka Allegro nie działa poprawnie.
Nie mogę odnaleźć w wynikach wyszukiwania produktów oznaczonych jako „używane”, mimo że moje oferty są aktywne. Przykładowo, oferta:
👉 https://allegro.pl/oferta/karcher-k2-k3-glowica-pompa-z-zaworami-oryginal-15617584684
jest dostępna na platformie, ale nie pojawia się w wynikach wyszukiwania – nawet po wpisaniu pełnej, dokładnej frazy.
Brak widoczności tych ofert w wyszukiwarce przekłada się bezpośrednio na spadek liczby wyświetleń oraz znaczący spadek obrotów.
Czy można prosić o odpowiedź?
Natalia odpowiedziała Tobie wyczerpująco z tego co widzę.
Dodatkowo przypomnę, że Monika przekazała Twoją wiadomość osobom, które odpowiadają za ten test. Test potrwa około miesiąca. Nie planujemy ograniczania możliwości sprzedaży produktów z rynku wtórnego.
Allegro — co Wy robicie z rynkiem używanych przedmiotów?
Od dłuższego czasu obserwuję systematyczne ograniczanie widoczności ofert używanych w wyszukiwarce. Moje aktywne oferty nie pojawiają się w wynikach nawet po wpisaniu pełnej, dokładnej nazwy produktu (przykład: https://allegro.pl/oferta/karcher-k2-k3-glowica-pompa-z-zaworami-oryginal-15617584684).
Efekt jest jednoznaczny:
radzą sobie tylko oferty nowe — używane praktycznie znikają z wyników,
liczba wyświetleń i sprzedaży spadła znacząco,
sprzedawcy używanych przedmiotów tracą możliwość godziwej sprzedaży i konkurowania na platformie.
Allegro twierdzi, że „stan produktu nie jest brany pod uwagę w tym teście” — to nieprawda. Z mojego doświadczenia wynika, że algorytm faworyzuje nowe oferty, a używane są marginalizowane. To realny cios dla osób i firm, które żyją z obrotu przedmiotami używanymi.
Domagam się jasnej odpowiedzi od Allegro:
Czy wprowadzono zmiany w algorytmie wyszukiwania, które ograniczają widoczność ofert używanych?
Jeżeli tak — jakie są kryteria i kiedy planowane jest przywrócenie równych zasad wyświetlania?
Jeżeli nie — proszę o pilne sprawdzenie błędu, bo ten problem powoduje realne straty.
Sprzedawcy używanych przedmiotów — udostępniajcie swoje doświadczenia i przykłady (linki do ofert, brak wyników). Nie pozwólmy, żeby rynek używanych został zabity milcząco.
Nie wiem czy to kwestia używanych czy nie. Kto jest reprezentantem produktu to czasem samo Allegro nie wie 🙂
Twoja oferta jest w tym produkcie
Pytanie pierwsze (na koncie prywatnym):
Dlaczego w opcji szybkich filtrów (od samej góry) nie ma już możliwości wyboru "używany"?
Pytanie drugie (na koncie firmowym)
Dlaczego w ogóle nie są wyświetlane wyniki z towarami używanymi?
Pytanie pierwsze (na koncie prywatnym):
Dlaczego w opcji szybkich filtrów (od samej góry) nie ma już możliwości wyboru "używany"?
To już trza Allegro zapytać.
Pytanie drugie (na koncie firmowym)
Dlaczego w ogóle nie są wyświetlane wyniki z towarami używanymi?
Faktycznie, tej oferty za 59,99 nie mogę znaleźć. Generalnie od kiedy wprowadzili na pełnej Allegro business to wyszukiwarka działa jeszcze gorzej. U mnie efekt jest taki że jedziemy cały czas na widoku prywatnym 🙂