anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

bezpodstawne zawieszenie konta

Pe_Beo
#11 Animator

Mam od paru lat konto na Allegro Tydzień temu założyłem Ojcu osobne konto, żeby mógł sprzedawać na Lokalnie swoje niepotrzebne rzeczy. Konto jest na jego dane osobowe i jego nr rachunku bankowego. Wspólny jest adres zamieszkania (tak obaj mamy w bazie PESEL) oraz komputer , bo ojciec nie posiada własnego ze względu na wiek senioralny. 17.09.2026 r. ojciec wpłacił opłatę aktywacyjną 1,00 zł - warunek założenia konta. Następnego dnia sprzedał pierwszy przedmiot za 15,00 zł (już wysłany i odebrany przez kupującą).  Dziś sprzedał pięć następnych przedmiotów oraz uregulował opłaty za pierwszy przedmiot. Zaraz potem konto zostało zablokowane wraz z ponownym żądaniem wpłaty opłaty aktywacyjnej w wysokości 1,01 zł, przesłaniem skanu dokumentów z danymi osobowymi, fotografii twarzy itp. 

To są bezprawne żądania!!! 1) Gwarantem prawdziwości danych osobowych jest bank. Skoro została już przesłana oplata aktywacyjne, to dane osobowe ojca zostały potwierdzone. 2) Żadanie przesłania skanów dokumentów czy fotografii twarzy jest poważnym naruszeniem ustawy o ochronie danych osobowych i RODO.  Tu przykład stanowiska UODO: https://legalis.pl/zadanie-skanu-dowodu-osobistego-przez-platforme-do-zamawiania-uslug-bez-podstawy-...

Oczekuję natychmiastowego wyjaśnienia tej sprawy. 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pe_Beo poproś ojca żeby to zrobił, mają prawo zwryfikować legalność danych, są one przekazywane potem do US itp. 

Nie prościej było to sprzedać na swoim koncie ? bardziej uwierzę że to Ty se założyłeś na ojca 😄

Pe_Beo
#11 Animator

>mają prawo zwryfikować legalność danych, są one przekazywane potem do US itp. 

Mylisz się. 1) Dane sprzedającego są weryfikowane za pośrednictwem banku. Dane bankowe całkowicie wystarczą do sprzedaży przez osobę fizyczną. 2) Dane do US przekazywane są na podstawie dyrektywy DAC7. Obejmują dodatkowo tylko numer PESEL. Dane ze skanu dowodu osobistego - wizerunek + imię i nazwisko + numer dowodu + numer PESEL + numer CAN - umożliwiają nielegalne zaciągnięcie pożyczki i windykację nie istniejącego długu. Osobiście przerobiłem to w siecówce McFit. Zgodziłem się na skan dowodu w celu zawarcia umowy. Zawarcie nie doszło do skutku. Sieciówka - analogicznie jak Allegro - obiecywała skasowanie skanów. Po kilku miesiącach zaczęli mi wystawiać faktury za rzekome korzystanie z siłowni. Przez rok dochodziłem swoich racji na policji i w prokuraturze. Okazało się, że danymi z mojego dowodu posługuje się były pracownik, za którego sieciówka nie chciała wziąć odpowiedzialności. Tak to jest, jak oddaje się skan swoich dokumentów prywatnej firmie. Skany / kopie skanów wchodzą do obrotu jako towar na sprzedaż.  

>Nie prościej było to sprzedać na swoim koncie ? 

Nie, nie prościej. 1) Na Lokalnie można mieć max. 200 ogłoszeń. Teraz mam ~120, a do sprzedania ma 4x więcej własnych rzeczy. 2) Nie znam się na tym, co Ojciec ma do sprzedania (elektronika laboratoryjna). Niech sam sobie to opisuje i sprzedaje. 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pe_Beo kwestię blokady danego konta może wyjaśnić wyłącznie jego właściciel z działem bezpieczeństwa transakcji kontaktując się z nami osobiście przez formularz kontaktowy: https://allegro.pl/pomoc/kontakt 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

Ojciec już to zgłosił. Wrzuciłem to na to forum, bo temat nie jest nowy. To jest kolejny  przypadek opisywany od co najmniej od 2022 r., w którym działowi bezpieczeństwa Allegro wydaje się, że polskie prawo go nie dotyczy. Firmie Glovo też tak się wydawało, ale musiała zapłacić za skanowanie dowodów klientów prawie 6 milionów kary na rzecz Skarbu Państwa. https://kicb.pl/ponad-58-mln-zl-kary-dla-wlasciciela-glovo-za-skanowanie-dokumentow/

oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

To jest usiłowanie wyłudzenia danych osobowych i podejrzenie  kradzieży tożsamości (art. 190a § 2 k.k.).  Te dane nie są wam do niczego potrzebne.Bez tytułu.jpg

oznacz moderatorów