anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

blokada konta Allegro przez rzekome powiązanie z obcym kontem

serwisgsm_krakow
#8 Zapaleniec#

Potrzebna pomoc – niesłuszna blokada konta Allegro przez rzekome powiązanie z obcym kontem
zgłoszenie nr "52111555"
Cześć wszystkim,
potrzebuję Waszej pomocy i może ktoś miał podobną sytuację.
Dziś Allegro zablokowało funkcje sprzedaży na naszym firmowym koncie z powodu... rzekomego powiązania z kontem Client:112423307, które ma zaległości. Problem w tym, że nie mamy NIC wspólnego z tym kontem, nie znamy go, nie mamy do niego dostępu, nie jest nasze, nie figuruje w naszej firmie.
Allegro twierdzi, że dostęp do obu kont miała „ta sama osoba” albo użytkownicy działali „w porozumieniu” – ale nie podają żadnych danych, nie informują, kto to, na kogo założone, ani jaka to kwota zaległości. Poprosiliśmy o chociażby podstawowe informacje – odpowiedzieli, że nie mogą ich udzielić.
Co więcej – nie mamy żadnej możliwości skontaktowania się z właścicielem tego konta, bo:

• konto nie prowadzi sprzedaży – nie da się zadać pytania do oferty,
  • dane konta są całkowicie ukryte – nie wiemy, kto to, gdzie się znajduje, a Allegro nam tego nie chce powiedzieć.
Jesteśmy zablokowani bez możliwości odwołania, mamy opłacone wszystko, działaliśmy zgodnie z regulaminem. Allegro oczekuje, że „wyjaśnimy sytuację” z kontem, które nie jest nasze i do którego nie mamy żadnego dostępu...
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?
Jak sobie z tym poradziliście?.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

komis-bell
#21 Demiurg#

@serwisgsm_krakow Tak, wiele takich wątków było na tym forum i na palcach jednej ręki można policzyć tematy które zakończyły się pozytywnie.

Będzie niestety ciężko i bardzo możliwe że bez konsultacji z jakimś dobrym prawnikiem oraz bez (co najmniej) wystosowania przez niego odpowiedniego pisma do Allegro nic z tym nie zrobisz.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@serwisgsm_krakow  troszkę inny przypadek, ale może tą drogą uda Ci się odzyskać konto

https://twojeprawawinternecie.pl/zawieszenie-konta-sprzedawcy-na-allegro-art-2-12-regulaminu/

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Możliwości jest wiele. Najbardziej nasuwa się na myśl, że to konto prywatne pracownika. Zalogował się na firmowym necie na swoje konto prywatne, coś tam nabroił i powiązali. Bywały też takie blokady, że zaległości miała firma wcześniej lub równolegle działająca pod tym samym adresem. Czasem nabroił coś członek rodziny i też po internecie połączyli... Teraz logowanie tak łatwe że niektórzy sami nie wiedzą ile maja kont. A Allegro wymaga byś Ty za niego wiedział..

Bez prawnika jesteś bez szans. Takie posty są tu regularne. Ja już się ostatnio śmiałam, że strach się wybrać do najbliższego muzeum, bo mogą mnie po ich necie z klientem powiązać... Smutna Allegrowa prawda...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

KAMETS
#9 Pomysłodawca#

Nie będzie łatwo. Mnie pomimo wyroku Sądu który uznał roszczenia Allegro za bezzasadne do dziś nie odblokowano konta. Ale w ramach rekompensaty otrzymałam 20 darmowych wyrożnień

https://youtu.be/Fl56raHfqkE

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@KAMETS  czyli nie możesz nic wystawić, ale możesz sobie wyróżnić aukcje🤔

A tak btw, to nie widzę blokady na Twoim koncie😉

oznacz moderatorów

KAMETS
#9 Pomysłodawca#

Aż weszłam się upewnić:) Niestety jest

oznacz moderatorów

VSPdystrybucja
#8 Zapaleniec#

Nam się udało namierzyć pracownika, który zalogował się na firmowym internecie na swoje prywatne obciążone konto. Łatwo nie było, z pół roku przerzucaliśmy się mailami, pismami, oświadczeniami. Udało się odblokować konto do sprzedaży, choć co jakiś czas wchodziła ponownie blokada przez to poprzednie powiązanie. Odwoływaliśmy się wtedy do załatwionej sprawy i przywracali nam sprzedaż. 

Najważniejsze to znaleźć kto mógł się zalogować. Dużo cierpliwości życzę.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@serwisgsm_krakow cieszę się, bo widzę, że udało się wyjaśnić sytuację i przywróciliśmy pełny dostęp do konta.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów