anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Blokada wypłaty środków przez spadek jakości sprzedaży - Czy legalna ?

premiumled4you
#1 Nowicjusz#

Sytuacja jest prosta... Konto świeżo założone (4 miesiące temu). Wiadomo jak jest z wystawianiem pozytywów przez kupujących, raczej kiepsko i mało kto wystawia pozytywne oceny po zakupie. Z tego powodu, wystarczyły 2 negatywne komentarze wystawione dzień po dniu, aby mój poziom jakości sprzedaży spadł na "Wymagający poprawy". Oznacza to , że wszystkie oferty straciły oznaczenie SMART a co gorsza mam zablokowaną wypłatę zgromadzonych środków.

Sytuacje z dwójką kupujących sobie wyjaśniłem, oba negatywy zostały usunięte, ale to nie sprawiło, aby poziom jakości sprzedaży wskoczył na minimum neutralny i odblokował środki.

W związku z tym, czy ktoś orientuje się czy takie działanie Allegro jest zgodne z prawem? Moim zdaniem blokada środków uczciwie i legalnie zarobionych, tylko dlatego , że ocena sprzedaży spadła poniżej wymyślonych przez Allegro progów, jest niezgodna z prawem.

Zastanawiam się czy nie nadaje się to do zgłoszenia chociażby do UOKiK. 

Proszę o konkretne, poparte może i podstawami prawnymi, odpowiedzi. Czy mam rację czy jednak jest to dozwolone działanie?

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

natalia_z_wasem
#10 Popularyzator#

skoro masz malo sprzedazy i "duzo" negatywów to być moze jestes oszustem - stąd prawdopodobnie blokada środków (dośc logiczne - nie uwazasz?).
UOKIK - zawarłeś z allegro umowę B2B gdzie zgodziłeś się na takie działanie. to co, pijany byłeś jak się zgadzałeś ze teraz UOKIK ma Ci pomoc ?

oznacz moderatorów