anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak odbioru nadanej przesyłki z punktu, negatywny komentarz, odpowiedzialność Allegro

kkocis
#9 Pomysłodawca

Ma ktoś może sposób na takie postępowanie Allegro wobec sprzedawców?

Nagminnie zgłaszam do obsługi brak odbiorów przesyłek nadawanych w punkcie nadawczym. Do tej pory kończyło się to na wykluczeniu zgłoszonych przesyłek z terminowości. Ostatnio jednak pojawił się dużo większy problem. Klient zakupił towar 13.02.2026, przesyłka została nadana w punkcie (przed godziną graniczną). Towar zgodnie z przewidywaną datą doręczenia powinien być u klienta 14.02.2026. Kurier łaskawie w punkcie się nie pojawił i nie odebrał nadanych paczek. 14.02.2026 klient wystawił mi negatywną ocenę wraz z komentarzem (pozaznaczał wszystkie możliwe opcje - nieterminowe doręczenie, niekompletne zamówienie, nieoryginalny produkt, niemiła obsługa, brak odpowiedzi na wiadomość itd itd). Sprawę zgłosiłem na Allegro w celu usunięcia niesłusznie wystawionej oceny. Jakie było moje zdziwienie gdy pracownik Allegro odmówił usunięcia twierdząc, że nie widzi podstaw. Złożyłem dodatkowo reklamację na brak odebrania przesyłki przez kuriera. Kolejne zdziwienie - reklamacja została odrzucona, pracownik Allegro wskazał, że zgodnie z regulaminem Allegro Delivery kurier UWAGA - nie ma obowiązku terminowego odbioru nadanych przesyłek. 

Normalnie cyrk na kółkach. Jako sprzedawca nie mam wpływu na pracę kurierów, nie mam wpływu na wyświetlane  informacje o przewidywanym terminie doręczenia przesyłek, a zostaję obciążony wszystkimi możliwymi konsekwencjami i nie mam prawa się odwołać. 

Teraz klient zgłosił dodatkowo zwrot produktu więc zostanę obciążony dodatkowo kosztami zwrotu.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kkocis 

Ponieważ otrzymałeś od nas mailowo precyzyjną odpowiedź, pozwolisz, że nie będę jej tu powielał. Jeśli potrzebujesz doprecyzowanie, kontynuuj proszę rozmowę mailowo,

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kkocis
#9 Pomysłodawca

Chętnie poznam zdanie innych sprzedawców

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kkocis

Jeżeli chodzi o odrzucenie reklamacji na brak odbioru, to niestety ale Allegro ma tu rację. Usługa kurierska ma jedynie gwarantowany termin doręczenia (dla Allegro Delivery jest to do 3 dni roboczych, po warunkiem nadania do godziny granicznej), a nie odbioru z punktu nadania. A o ile przesyłka została doręczona w gwarantowanym w regulaminie usługi terminie, to reklamacja na opóźnienie musi być odrzucona jako bezzasadna.

I teraz jak przesyłka została nadana 13 lutego (piątek), to zgodnie z regulaminem usługi powinna być doręczona do 18 lutego. Reklamacje z tytułu opóźnienia w doręczeniu można zaś najwcześniej 19 lutego (§ 6 ust 2 pkt 3 Rozporządzenie w sprawie reklamacji usługi pocztowej). Co ważne minimalne terminy kiedy można zgłaszać reklamację do przewoźnika, nie mogą być zmienione w regulaminie przewoźnika.

oznacz moderatorów

kkocis
#9 Pomysłodawca

I niech tak jest, nie mam nic przeciwko regulaminowi, tylko niech samo Allegro go przestrzega i stanie po stronie sprzedawcy w takiej sytuacji gdy ewidentnie wina nie jest po jego stronie. Rozumiem jeśli to ja bym przesyłki nie nadał w terminie, ale gdy obrywam za coś co nie jest moją winą to delikatnie mówiąc nie jest fair.

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz

Niestety, to jest "standard" przesyłek Allegro ONe bądź Allegro Delivery.  Sam tego doświadczam. W miastach może jest inaczej, ale na wsi - to np. w poniedziałek DPD potrafi przyjechać nawet przed 10:00. I powie, że potem już nie przyjedzie, bo ma taka trasę.

Kolejna sprawa - jest zima. Miałem sytuacje, że kurier np. InPost nie przyjechał odebrać przesyłek.  Kilkadziesiąt sztuk. Powód - zakopał się w zaspie śniegowej dojeżdżając do klienta, zanim go wyciągnęli - minęło kilka godzin i nie odebrał przesyłek. I co mam zrobić z tymi wszystkimi zamówieniami? Allegro zalicza je oczywiście na "minus".