anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Celowe zakupy za pobraniem na nie istniejące dane

autobi_pl
#8 Zapaleniec#

Cześć wszystkim.

Czy są jakieś realne metody ochrony konta, w sytuacji gdy ktoś zamawia za pobraniem produkty na nie istniejące dane? Allegro nie ma żadnego systemu ochrony ani weryfikacji np. numeru tel, zgłaszałem sytuacje nic z tym nie robią. Gość jest na szczęście na tyle upośledzony że zawsze używa tego samego imienia i nazwiska, my już go blokujemy i nie wysyłamy, ale allegro nie, więc i tak zawsze udaje mu się złożyć nowe zamówienia, które do nas wpadają. Gdyby ten gość zaczął zmieniać dane to nie jesteśmy w stanie już wtedy tego weryfikować i blokować.

Przez rok ta sama osoba zrobiła nam takich 6 zamówień na kwoty 2-3 tys za każdym razem.

Pewnie wielu miało i ma podobne problemy i może ktoś ma jakieś sensowne sposoby aby to chociaż minimalizować?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

TrafficMarketing
#10 Popularyzator#

Pod koniec ubiegłego roku miałem podobny problem z takimi kupującymi.

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/czarna-lista-czy-naprawd%C4%99-trzeba-dawa...

Allegro nie ma automatycznego systemu na wyłapywanie takich zakupów, działają dopiero po zgłoszeniu problemu.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@autobi_pl A próbowaliście go zgłaszać do Alelgro?

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@autobi_pl Problem nie jest nowy, i dziwnym trafem kolejny raz dotyczy branży moto. Na mój gust ewidentnie mamy do czynienia z działaniami nieuczciwej konkurencji - ale Allegro nie wykona żadnych ruchów, które by ograniczały możliwość klikania "kupującym" 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

autobi_pl
#8 Zapaleniec#

Tak zakładałem, że na to nie ma rady, ale może ktoś mnie zaskoczy. Allegro, jak już po 6 takich samych zamówieniach i zgłoszeniach nic nie zrobili to dalej nic nie zrobią. Jakiekolwiek blokowanie sprzedaży, nawet kretynom, jest im nie na rękę, tu zarobi kurier tu ktoś inny i machina się kręci. No nic trzeba przywyknąć jak do pozostałych patologi na tym portalu.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@autobi_pl Najlepszą metodą jest nieudostępnianie opcji "za pobraniem" > kiedyś miałem taką możliwość > po 3 nieodebranych przesyłkach skasowałem > teraz nikt mnie nie przekona żadnymi argumentami (ja jestem poważny, zapłacę na 100% itp,) > najwyżej nie sprzedam jak się obrazi.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Ziolko39 nie demonizuj, oczywiście nie warto udostępniać w ofercie takiej opcji, ale jak ktoś telefonicznie prosi, to zazwyczaj można "wyczuć" po głosie, czy to poważny kupujący i czy odbierze

oznacz moderatorów