mam pytanie odnośnie zwrotów uszkodzonych produktów. Do klienta dochodzi uszkodzony produkt w trakcie transportu. Klient nie zgłasza do kuriera reklamacji, nie spisuje protokołu, tylko odsyła . W takim przypadku nie mam możliwości odzyskania pieniędzy za zniszczony produkt, co mogę zrobić w takiej sytuacji. Nadmieniam ,że coraz częściej klienci postępują w ten sposób
@ECOFANet ale odsyła jako reklamacja czy jako zwrot?
reklamacja
My zazwyczaj uznajemy reklamację i wysyłamy nowy produkt lub zwracamy pieniądze. Mało kiedy kupujący robi protokół ze szkody - tylko zwraca się prosto do nas.
Do przewoźnika (DPD) kilka razy złożyliśmy reklamacje, ale ciężko z nimi wygrać, zawsze powiedzą, ze zawartość mogła być lepiej zabezpieczona, inne opakowanie itp. - chociaż na zdjęciach widać, że paczka została uszkodzona w transporcie. Na szczęście za często się to nie zdarza. Jak problem Ci się powtarza to może warto pomyśleć o innym przewoźniku.
kurier allegro najczęściej dostarcza, ale na allegro również nie ma co liczyć, od pół roku szukają zaginionej przesyłki
Zgłaszasz reklamację odesłanej paczki, a potem odwołanie. Pierwsza decyzja zawsze jest odmowna, a druga tylko w 95% przypadków. Trzeba wykazać bardzo poważne uszkodzenia zewnętrze kartonu, oraz bardzo dobre, grube wypełnienie wewnątrz i zabezpieczenie.
dzięki za podpowiedź
Jeśli kupujący zgłosił reklamację to proszę o zdjęcia jakich wymagają przewoźnicy do przyjęcia zgłoszenia. Po ich otrzymaniu reklamację uznaję a sam zgłaszam swoją do przewoźnika. Ta jest odrzucana jak na razie w 100% przypadków, często z błędnego powodu, który potem poprawiają na słabe zabezpieczenie i do widzenka.