mam problem.. sprzedaje chemię do prania na allegro. Żel do prania Perwoll 3.96 litra sprowadzony z Turcji . Kupiłem towar na fakturę oraz otrzymałem naklejki z opisem towaru przetłumaczone ja język polski oraz dane dystrybutora i importera.klient zakupił ode mnie najpierw jeden żel do prania z jednego konta na inne dane następnie po chwili zakupił jeszcze dwa z tego samego konta ale jeszcze na inne dane . Wysłałem towar lecz tego samego dnia klient zgłosił zwrot.. opis zwrotu zakup przez przypadek.. jeden zwrot mi już przyszedł od kuriera . Towar był otworzony przez niego,wyrzucił paragon, odfoliowal żel ,ściągnął etykieta dystrybutora z tłumaczeniem produktu na język Polski, otworzył płyn i zabezpieczył go tak jak ja to zrobiłem swoją taśma czyli zakrętkę.. zapytałem co z drugim zwrotem powiedział że jest w takim samym stanie jak ten pierwszy czyli bez etykiet dystrybutora i importera ,paragon wyrzucony a zakrętki zabezpieczone jego taśma . Klient na każde pytanie odpowiadał że zakupił przez orzypade
@POLCHEMIC nie możesz odmówić przyjęcia odstąpienia klienta, jeżeli był to zakup konsumencki. Jeżeli jednak w wyniku działania kupującego doszło do obniżenia wartości produktu, możesz pomniejszyć kwotę zwrotu proporcjonalnie. Czyli jeżeli sprzedałeś płyn za np 50zł, teraz po oberwaniu etykiet jego wartośćspadła i jesteś w stanie sprzedać ten produkt dalej za np 25zł, to zwracasz kupującemu 25zł.
Brak odesłania paragonu nie jest podstawą do odrzucenia przyjęcia zwrotu. Ze zwrotem środków możesz wstrzymać się do momentu otrzymania towaru.