anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co zrobić jeśli moje oferty zostały usunięte z powodu nielegalnego wprowadzenia do obrotu?

bellemo
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,
Spotkałem się z sytuacją iż moje aukcje zostały zamknięte z powodu "Zgodnie z otrzymanym zgłoszeniem, oferowany przez Ciebie towar nie został legalnie wprowadzony do obrotu. Wprowadzanie do obrotu produktów pochodzących spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego, w świetle art. 155 Ustawy z dnia 30 czerwca 2000 roku Prawo własności przemysłowej, narusza wyłączne prawa z rejestracji znaków towarowych przysługujące uprawnionemu podmiotowi." 

Jest to sytuacja całkowicie absurdalna i nie ma podstaw prawnych, gdyż posiadam dokumenty handlowe poświadczające zakup towar na terenie EWG.

"Określenie zasadności zgłoszenia leży po stronie podmiotu uprawnionego, tj. zgłaszającego dane naruszenie. Jeżeli jest Pan/Pani w posiadaniu dokumentów, które mogą stanowić podstawę do złożenia sprzeciwu wobec działań podjętych na wniosek zgłaszającego, prosimy o nawiązanie kontaktu ze zgłaszającym drogą mailową i przesłanie stosownej dokumentacji."

Najgorszym problem jest fakt iż ALLEGRO rozesłało moim klientom informację jakoby produkty były nielegalne lub nieorygialne co jest nieprawdą, bez jakiejkolwiek weryfikacji. Przyczyniło się to do wielu wiadomości, dyskusji i ogromnym spadkiem zaufania wśród kupujących.

Co moge w danej sytuacji zrobić? Kancelaria do której mam rzekomo się zgłosić nie odbiera telefonów, a sam zostałem zablokowany z towarem o dużej wartości.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@bellemo dzień dobry! Przykro mi, ale nie mogę pomóc w tej sytuacji. Zgodnie z korespondencją e-mail, określenie zasadności zgłoszenia leży po stronie podmiotu uprawnionego, tj. zgłaszającego dane naruszenie.
W tej sytuacji jedyne, co mogę polecić, to napisanie wiadomości e-mail do kancelarii, która zgłosiła naruszenie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@bellemo no to Masz problem  ,walczyłem w podobnej sytuacji 3 tygodnie tylko mój produkt był legalny  ,ostatecznie allegro wycofało się z decyzji  ,najgorzej z klientami  ,ale jakoś to ogarnąłem 

Powtarzam po raz kolejny - sprzedaż tutaj to ogromne ryzyko ,szczególnie większe inwestycje w cenę  ,wywalą produkt z katalogu i zostajesz z ręką w nocniku  ,to igranie z ogniem , można dobrze popłynąć 

oznacz moderatorów

catnis
#9 Pomysłodawca

To, że masz dokumenty, że zakupiłeś towary na terenie EWG to nic nie znaczy bo przecież one mogły być już wcześniej wprowadzone nielegalnie do obrotu w EWG.

oznacz moderatorów