anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jest jakiś sposób na chińskich sprzedawców?

diegoaragon
#10 Popularyzator#

Czy jest jakiś sposób na chińskich sprzedawców, którzy wystawiają identyczny towar co inny sprzedawca - towar personalizowany/wykonywany na zamówienie? 

Moja oferta:

BIAŁA SZATKA DO CHRZTU HAFT IMIĘ DATA, płótno + KARTONIK . Akantus 6919023680 - Allegro.pl

SZATKA DO CHRZTU Biała HAFT IMIĘ DATA, płótno. + KARTONIK. Akantus 12162373187 - Allegro.pl

Oferta chińskiego sprzedawcy:

BIAŁA SZATKA DO CHRZTU HAFT IMIĘ DATA, płótno 16106267184 - Allegro.pl

SZATKA DO CHRZTU Biała HAFT IMIĘ DATA, płótno 16106455307 - Allegro.pl

Obie MOJE oferty mają kody EAN, wpisaną MOJĄ markę i są w Katalogu Allegro.

----

Kinga 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@diegoaragon  ale wiesz, że skoro dodałeś produkt do katalogu i te wszystkie zdjęcia, i piękny opis to teraz każdy sprzedawce może to sobie wziąć jednym przyciskiem ?

Teoretycznie nie powinien, bo to produkt wytwarzany przez ciebie, ale to walka z wiatrakami.
A wystarczyło dodać do produktu w katalogu jedno zdjęcie i lakoniczny opis, to już chiński sprzedawca by tak łatwo i zgodnie z prawem Allegro tej oferty od Ciebie nie skopiował.

Zgłoś, że oferta chińczyka jest podpięta pod niewłaściwy produkt, bo wpisali sobie inną markę, a w produkcie jest twoja, pewnie odepną od produktu, ale oferty chińczyka nie usuną ...

Tu masz podobny wątek

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/inny-sprzedawca-podszywa-si%C4%99-pod-moj%...

możesz zrobić tak jak radzi moderatorka, ale jak przygotować "dokumentację potwierdzającą fakt posiadania praw wyłącznych" dla produktu handmade, to już pewnie tylko Allegro wie ...

oznacz moderatorów

diegoaragon
#10 Popularyzator#

@ja_Nitka dziękuję za rady.

Chiński sprzedawca nie wykonana produktu z mojej skopiowanej oferty.

Jeżeli chodzi o dodanie jednego zdjęcia i ubogiego opisu przy tworzeniu oferty/dodaniu produktu do katalogu, to niestety nie działa, zdjęcia i dłuższy opis z innych ofert/od innych sprzedawców są i tak zaciągane do katalogu.

To jest oficjalne stanowisko Allegro (?):

Jak możesz zadbać o ochronę praw własności intelektualnej – Prawa autorskie i własności intelektualn...

Zrzut ekranu 2024-07-23 193359.png

----

Kinga

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@diegoaragon  fajnie mają napisane w pomocy o ochronie własności intelektualnej, prawda ... 🤣 🤣  ale to dotyczy tylko Ciebie, w momencie kiedy tworzysz opis produktu, zanim go dodasz do katalogu, to nie możesz kopiować od innych, ale jak już TY dodasz ten opis do katalogu to Allegro i inni mogą to sobie kopiować, bo udzieliłaś im takiej zgody... tak sprytnie to sobie wymyślili ....

Jeśli chodzi o zaciąganie zdjęć innych niż miniaturka i autorskich opisów z ofert, które są przyłączane do już istniejącego produktu - to jesteś pewna, że tak się dzieje ??

W momencie edycji oferty lub wystawiania oferty, która jest połączona z istniejącym produktem nie ma już w formularzu formułki

"Dodanie produktu

przy wystawianiu oferty stwórz jednocześnie produkt"

więc teoretycznie takie zaciąganie jest niezgodne z prawem, bo nie wyrażasz na to zgody ... ale tu jest allegro, wiec ... kto ich tam wie 😯
oznacz moderatorów

diegoaragon
#10 Popularyzator#

@ja_Nitka zmiana miniaturki w ofercie podpiętej pod katalog daje kolejne zdjęcie w katalogu.

Analogicznie jest z nowa ofertą (z innymi zdjęciami), którą podpinamy pod produkt z katalogu, dodają się nowe/inne zdjęcia do katalogu.

Tu ciekawy przypadek: Odp.: Ktoś nam pododawał zdjęcia innych produktów do naszych ofert - Społeczność Allegro - 827706

W moim przypadku jest tak, że chiński sprzedawca stworzył klona oferty i tym samym klona produktu w katalogu mimo, iż produkt w katalogu już istnieje z prawidłowym nr EAN.

---

Kinga

oznacz moderatorów