anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy kupujący może odmówić odesłania reklamowanego przedmiotu

listeriaa
#8 Zapaleniec

Prosze o poradę . Kupująca zgłosiła w ramach reklamacji , że po zakupionych kolczykach doznała uszczerbku na zdrowiu i żąda zwrotu pieniędzy. Reklamacje uznałam mimo , że minęło 6 tygodni,.  prosząc, by odesłała do mnie kolczyki - wygenerowałam etykietę . Mimo to kupująca odmawia odesłania kolczyków a nadal żąda zwrotu pieniędzy. Moderator w czasie dyskusji milczy. Czy naprawdę można coś zatrzymać i dostać za to w ciemno pieniądze. Proszę o podpowiedz co mam zrobić 

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

TechartGSM
#14 Krzewiciel

Zacznijmy od prawidłowej kolejności:

1. wysyłasz etykietę i czekasz na odesłanie towaru.

Teraz w zależności czy:

a) towar otrzymałaś - rozpatrujesz reklamację i wydajesz decyzję reklamacyjną (pozytywną lub odmowną)

b) towaru nie otrzymałaś - odrzucasz reklamację z powodu nieudostępnienia towaru przez kupującego.

Wydanie decyzji reklamacyjnej to krok ostatni, a nie jak wynika z tego co napisałaś - pierwszy... Nie możesz odwołać wydanej decyzji.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@listeriaa odpowiedziałam Ci już w drugim wątku 🙂 Dodam też, że możesz się z nami skontaktować przez formularz (np. czat) i poprosić doradcę o wypowiedź w dyskusji, jeżeli klient nie reaguje na prośby o odesłanie towaru w celu weryfikacji wady. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów