anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy oznaczenie "X osób kupiło" na stronie produktów jest prawidłowe?

Client:115851930
#7 Wielbiciel#

Witam. Razem z moim zespołem z sukcesem rozwijamy Państwa głęboki ekosystem ofert z niskimi cenami i szybką dostawą od wielu lat. 

Zauważyłem że prawie zawsze liczba ocen w zakładce profilu sprzedawcy przewyższa sumę na stronie produktów sprzedawcy "X osób kupiło".

Doskonale zdaję sobie sprawę że na stronie produktu, oceny są poolowane z każdej podobnej oferty, stąd istnieje różnica pomiędzy dwoma wartościami na stronie produktu.

Natomiast jeżeli wejdziemy na profil sprzedawcy do zakładki oceny, w którym są wyświetlane eksluzywnie jego oceny, zauważymy że ilość ocen dalej znacznie przewyższa sumę którą otrzymujemy z dodania wszystkich liczb z oznaczeń "X osób kupiło". 

Przykład- uproszczony dla wizualizacji- : Sprzedawca A posiada 9000 ocen z tego roku, sprzedając drogi sprzęt AGD z niskim współczynnikiem retencji klienta, i posiada 3 produkty z takimi wartościami:

wartość 1: "401 osób kupiło",
wartość 2: "512 osób kupiło",
wartość 3: "378 osób kupiło".

suma : 1291 klientów, znacznie mniejsza niż 9000 ocen w profilu sprzedawcy

Oznacza to, że uśredniając, każdy klient tego sprzedawcy wystawił ponad 7 ocen, co jest niedorzeczne, ponieważ nie można wystawiać wielu ocen dla tej samej transakcji, a nie wyobrażam sobie że średni klient kupuje 7 lodówek.

Moją jedyną teorią jest, że oznaczenie "X osób kupiło", dotyczy znacznie krótszej ramy czasowej, jak na przykład ostatnie 30 dni albo tydzień, i nie wyświetla prawdziwej ilości klientów.

Byłbym bardzo wdzięczny jeżeli udzieliliby mi Państwo odpowiedzi na pytanie dotyczące rozbiegu opinii na stronie sprzedawcy i wyświetlonej liczby w oznaczeniu "X osób kupiło" na stronie produktów.

Z poważeniem,
Bartosz [edytowano]

Client115851930_5-1701372122443.png

Client115851930_3-1701371840058.png

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@Client:115851930 Cześć Bartek. 🙂  Dane widoczne w ofercie "X osób kupiło" dotyczą ostatnich 30 dni. 

Pozwoliłam sobie edytować Twoje nazwisko dla bezpieczeństwa i Twojej prywatności, jest to jednak forum publiczne. 🙂 

oznacz moderatorów

Client:115851930
#7 Wielbiciel#

Dziękuję Pani Olu za szybką i profesjonalną odpowiedź 🙂

Jeszcze takie pytanie, żebyśmy w pełni mogli pojąć zrozumienie algorytmu.

Sytuacja A: klient kupił 1 ten sam produkt 2 razy w tym samym miesiącu w 2 różnych transakcjach 
Sytuacja B: klient kupuje systematycznie 1 ten sam produkt co 3 miesiące.

Jeżeli dobrze rozumiem, w pierwszej sytuacji "X osób kupiło" zwiększa się o 1, natomiast w drugiej zwiększa się dla każdego 30-dniowego okresu w którym klient zakupił produkt (w praktyce o 1, ale 4 razy w roku).

Z poważaniem
Bartosz 

oznacz moderatorów