Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zadzwonił dziś do mnie pan , że buty które kupił * nowe ze skóry , niestety nie wiem jak odszukać tę sprzedaż* w marcu zeszłego roku zdeformowały się czy coś w tym stylu . W pierwszej chwili zdeklarowałam odszukanie aukcji i ewentualny zwrot zapłaty . Ale uświadomiłam sobie, że po 1,5 roku esploatacji obuwie ma prawo się zdeformować . Pytanie, prośba o podpowiedź - czy mam obowiązek uwzględnić reklamację i zwrócić pieniądze po takim czasie? Dodam, ze nie prowadzę sklepu , wystawim rzeczy prywatnie.
Witam.
Masz obowiązek ROZPATRZYĆ REKLAMACJĘ, a to nie to samo co uwzględnić.
Reklamację możesz uznać za zasadną lub za niezasadną.
W przypadku zakupu od osoby prywatnej to na nabywcy ciąży obowiązek dostarczenia przedmiotu do sprzedawcy w celu oceny zasadności roszczenia, na własny koszt i we własnym zakresie. Nie mają w tym przypadku zastosowania przepisy ustawy konsumenckiej nakładające ten obowiązek na sprzedawcę.
Także na nabywcy ciąży obowiązek udowodnienia, że przedmiot miał wadę w momencie sprzedaży.
W przypadku obuwia reklamowanego po półtora roku od sprzedaży możesz śmiało odrzucić roszczenie "w związku z normalnym zużyciem przedmiotu w trakcie użytkowania".
Problematyczne może jednak być twoje stwierdzenie: "W pierwszej chwili zdeklarowałam odszukanie aukcji i ewentualny zwrot zapłaty", bo jeśli to pisemna deklaracja, to wskazuje ona na uznanie roszczeń nabywcy i nie da się już z niej niestety wycofać. REKLAMACJI NIGDY SIĘ NIE UZNAJE "Z GÓRY", bo to jest czynność nieodwracalna. Jeśli to była tylko luźna rozmowa telefoniczna, to możesz się tym nie przejmować.
Pozdrawiam. Marek.
To była niezobowiązująca rozmowa telefoniczna i o dziwo pan się więcej nie odezwał . Coś mi tu , ale nie wiem co . W każdym razie bardzo dziękuję za cenne informacje .