Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry 🙂
Mam pytanie dotyczące sytuacji związanej ze znakiem towarowym. Kilka lat temu funkcjonował na rynku produkt oznaczony pewnym znakiem (nazwa + grafika), który był zarejestrowany jako znak towarowy, ale obecnie prawo ochronne do niego wygasło. Dodatkowo firma, która była właścicielem tego znaku, została całkowicie wykreślona z rejestru (nie istnieje już prawnie).
Ostatnio zauważyłem na Allegro aukcję, w której nadal sprzedaje się produkty z tym wygasłym oznaczeniem. Równocześnie nowa firma zgłosiła do rejestracji bardzo podobny znak (wizualnie i fonetycznie), a procedura zgłoszeniowa jest już po okresie sprzeciwowym – więc ochrona może zostać przyznana w każdej chwili.
Moje pytanie:
Czy taka sprzedaż może być traktowana jako naruszenie interesów tej nowej firmy, mimo że jej znak nie jest jeszcze zarejestrowany?
Czy można już teraz podjąć jakieś działania, np. zgłosić nieuczciwą konkurencję lub naruszenie dobrych praktyk?
Czy Allegro reaguje na takie sytuacje?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i doświadczenia!
@eighty5c skonsultuję to i wrócę do Ciebie z informacją 🙂
@eighty5c wracam do Ciebie z informacją 🙂
Jako Allegro nie możemy udzielić porady prawnej, a takiej wymaga Twoje pytanie odnoszące się do ochrony znaku towarowego. W tej kwestii mogę napisać, że prawo to nie jest jedyną formą ochrony własności intelektualnej, choć potencjalnie jedną z bardziej skutecznych.
Co do pozostałych pytań:
- Allegro reaguje na udokumentowane naruszenia praw własności intelektualnej na platformie. Działamy przy tym w zgodzie z przepisami prawa i Regulaminem Allegro
- Nasza platforma daje możliwość zgłoszenia naruszenia. Pod każdą ofertą znajduje się przycisk "Zgłoś naruszenie".
To nie porada prawna a raczej pytanie o wasze reakcje na tego typu przypadki, wysłałem 3 zgłoszenia odnośnie aukcji gdzie jest używany znak który nie powinien być w obrocie. Zobaczymy co będzie. Czy w ogóle nastąpi jakaś reakcja.