anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedawanie towaru z innych platform pokroju **piiip**ki przez allegro jest legalne?

MAMY ROZWIĄZANIE!
HiveEjc
#9 Pomysłodawca#

Kupiłem ostatnio tunel dla dziecka jako prezent świąteczny. Dostawa przed świętami wszystko spoko. Okazało się że sklep zamawia towar na moje dane na a-ma-zonie doliczając sobie 30 zł prowizji za przerzut (znalazłem tę ofertę). Takie praktyki są zgodne z regulaminem Allegro? Na platformie zamówienie status nie zrealizowany ale faktycznie jest już u mnie. 

IMG_6814.png

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Dropschoping, samo Allegro tak robi.  I wystawi taki 1000 ofert i będzie w wynikach wyżej niż uczciwy sprzedający kilka posiadanych przedmiotów... Co do prowizji to Allegro mu jej zabierze 20-30% więc tak różowo nie ma...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@HiveEjc Przecież na tym właśnie polega handel - ktoś kupuje taniej, żeby sprzedać drożej 😉

oznacz moderatorów
HiveEjc
#9 Pomysłodawca#

To działało w czasach gdy kupujący nie miał dostępu to tańszych towarów, a nie gdy stragany stoją obok siebie. Jak sam napisałeś/as „ktoś kupuje taniej” tutaj tylko ja kupuje a „sprzedający” przerzuca przy tym używając mojego imienia nazwiska i adresu domowego bez mojej wiedzy. Tak chyba handel nie działał 🙂 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@HiveEjc sprzedający jedynie pomija wysyłkę towaru do siebie i wysyła go bezpośrednio od swojego dostawcy do Ciebie. Czy to jest inny serwis zakupowy czy jakaś hurtownia nie ma w sumie żadnego znaczenia.

"To działało w czasach gdy kupujący nie miał dostępu to tańszych towarów"

Pomimo tego, że masz dostęp do tańszych towarów to jednak zamówiłeś drożej 😉

oznacz moderatorów
HiveEjc
#9 Pomysłodawca#

Podaj mi swoje imię nazwisko i adres. Będę robił za Ciebie zakupy. W końcu na tym polega handel od zawsze.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@HiveEjc Przecież to nie tak, że ktoś bierze sobie jakieś dane nie wiadomo skąd i realizuje jakieś transakcje/zakupy.

Złożyłeś zamówienie i podałeś dane niezbędne do jego realizacji. Sprzedający ma prawo przetwarzać Twoje dane na potrzeby realizacji tego zamówienia i ma prawo je przekazać dalej jeśli jest to niezbędne do wykonania umowy.

Inną sprawą jest tu oczywiście fakt, że kupujący powinien być o tym poinformowany - tyle, że ta informacja nie może się znaleźć w opisie oferty bo Allegro na to nie pozwala, a w zakładce 'o sprzedającym'.

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@HiveEjc sam dropshipping nie jest niezgodny z regulaminem naszej platformy. Sprzedawca oczywiście odpowiada w tej sytuacji za zgodność towaru z opisem i rozpatruje ewentualne reklamacje. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów