Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Szanowni Państwo, pragnę opisać tutaj ciekawą sytuację która mnie ostatnio spotkała
Mianowicie: klient zamówił u nas towar z dostawą Allegro Automat DHL BOX 24/7 po ok. 3 dniach od wysłania przez nas paczki klient zgłosił nam, że otrzymał zupełnie inny towar niż zamówiony. Zanim zdążyliśmy odpowiedzieć klient zdążył nadać go jako zwrot jednocześnie otwierając dyskusje, w której podesłał nam zdjęcia otrzymanego towaru - Zupełnie inna rzecz niż wysłaliśmy, na etykiecie nadawczej widać było dane popularnego sklepu z obuwiem(Dostawa realizowana również przez Allegro delivery) - Jednym słowem doszło do pomyłki z winy przewoźnika. Poinformowałem kupującego że wyjaśnię sprawę, ale nie będę mógł przyjąć tego zwrotu, gdyż nie jest to nasz towar. Od razu skontaktowałem się z Allegro..
Konsultantka zapewniła mnie, że paczka którą zdążył do nas nadać klient zostanie przekierowana do odpowiedniego odbiorcy lub magazynu, a nasz towar zostanie zlokalizowany i dostarczony do klienta. Finalnie Allegro miało skontaktować się z kupującym, gdyż paczka nie mogła zostać ponownie nadana do punktu, a zamiast tego miała trafić na adres domowy kupującego
Dzień/dwa po moim kontakcie z Allegro i udzieleniu się przez nich w dyskusji otrzymałem negatywa, gdzie klient kompletnie pominął kwestie, że towar który otrzymał nie należy do nas i jest to wina przewoźnika z pięknym dopiskiem na końcu "omijajcie ten sklep szerokim łukiem..." - Sprzedawca jak zwykle jest wszystkiemu winny
Niestety dzisiaj 22.07 zwrot klienta mimo zapewnień konsultantki Allegro trafił pod moje drzwi - Zaprzyjaźniony kurier odruchowo przybił doręczenie, ale po wyjaśnieniu mu sprawy odmówiłem przyjęcia tej paczki i została ona przez niego zabrana. Mimo wszystko figuruje ona jako doręczona w zakładce "Zwroty towarów", co zmusiło mnie do ponownego kontaktu z Allegro w celu zminimalizowania strat w jakości sprzedaży, przy okazji wspomniałem o ocenie wystawionej przez klienta - Oczywiście serwis nie zamierza to w ingerować i ocena pozostanie widoczna.. Na pocieszenie dostałem informacje, że pierwszy negatyw w miesiącu nie jest liczony do jakości sprzedaży😃 Szkoda tylko, że szpeci % ocen i straszy klientów.
Allegro wciąż oczekuje na informacje od klienta odnośnie doręczenia na adres domowy - Chociaż osobiście uważam, że to już raczej nie nastąpi, a paczka prędzej czy później do mnie wróci.
Co ciekawe na trackingu przesyłki doręczona została rzekomo już 3 krotnie, dodatkowo widnieje tam informacja że w międzyczasie klient odmówił odbioru przesyłki, a tylko dzisiaj została ona wysłana z sortowni już 8 razy. Co skłania mnie do przemyśleń w jakim stanie zostanie to dostarczone🤔
@Galaxy-Outlet podaj mi proszę numer swojego zgłoszenia.
Nr zgłoszenia: 53245930
@Galaxy-Outlet przykro mi z powodu otrzymanej negatywnej oceny, niestety nie możemy jej usunąć, ponieważ w jej treści kupujący wskazał kilka powód, których nie jesteśmy w stanie zweryfikować. Dla kupujących widoczna jest także Twoja odpowiedź na ten komentarz, potwierdzam też, że sam negatyw nie liczy się do Twojej jakości sprzedaży.
Jeśli chodzi o przesyłkę, to ponieważ kupujący nie odpowiedział na nasze wiadomości z pytaniem o poprawny adres dostawy kurierskiej, przesyłka wróci do Ciebie. Została dzisiaj wydana do doręczenia, więc jeszcze dzisiaj powinna być u Ciebie.
Przepraszam za tę sytuację!
Czyli w związku z zaistniałą sytuacją, która wynika w 100% z winy przewoźnika jako sprzedawca zostaje najbardziej poszkodowany? A to nowość na Allegro😂 Te "kilka rzeczy" to "nieterminowa wysyłka", "zamówienie nie zostało dostarczone" - Te dwie rzeczy wynikają z winy przewoźnika co potwierdza zaistniała sytuacja oraz tracking paczki - Ode mnie paczka wyszła zgodnie z terminem. Jeśli chodzi o zaznaczenie przez kupującego opcji "nieuprzejma obsługa" - Jeśli odmówienie przeze mnie odebrania paczki obcej firmy, która jakimś cudem znalazła się w rękach klienta rzeczywiście można pod to podłączyć to tak z tym się zgodzę.😀
Tylko ślepy nie widzi jaki absurd ma tutaj miejsce, mają Państwo dostęp do informacji i danych z dyskusji, więc widać jak na tacy, że przez kupującego pominięte zostały istotne informacje i zostałem postawiony w najgorszym świetle, nie wspominając już o tym że każdy umywa ręce od odpowiedzialności za zaistniałą sytuacje, a ciekawi mnie czy kurier odpowiedzialny za ten błąd poniesie jakiekolwiek konsekwencje🤔
@Galaxy-Outlet rozumiem i naprawdę mi przykro, ale nie jestem w stanie zrobić nic, aby ta ocena została usunięta. Możesz oczywiście złożyć reklamację dotyczącą dostawy tutaj.
Paczka dzisiaj wróciła w opłakanym stanie(Naklejona etykieta z 14.07 - Nie wiem jakim cudem skoro miało to zostać przekierowane do klienta, a sprawa miała miejsce dużo później).
No ale dobrze podsumujmy tą transakcję - Stracony czas na zapakowanie towaru, nadanie, wyjaśnienia z waszymi konsultantami. Na całej transakcji zarobiłem negatywną opinię nawet nie ze swojej winy😀
A i oczywiście zwrot który nadał klient z towarem który nie należał do mnie i miał zostać przekierowany do właściwego odbiorcy(jak zapewniał wasz konsultant), a znalazł się wczoraj pod moimi drzwiami nadal mimo zgłoszenia ma status "doręczony" więc wciąż negatywnie oddziałuje na moją jakość sprzedaży, a żaden doradca na chacie nie był mi w stanie wyjaśnić czy mogę go oznaczyć jako odrzucony, więc strach to ruszać. Pozdrawiam😉
W tym miejscu proszę również o zamknięcie dyskusji kupującego skoro ten nie zdecydował się na kontakt z Państwem i dzisiaj paczka wróciła do mnie
@Galaxy-Outlet wyjaśniam jeszcze kwestię tej przesyłki, którą kupujący odesłał do Ciebie, a była błędnie dostarczona do niego.
Jeśli dobrze rozumiem, to możesz zwrócić kupującemu wpłatę za to zamówienie, czy miara szybkie zwroty wpłat w jakości jest tą miarą, która Cię martwi?
Dyskusja zgodnie z informacją zostanie zamknięta jutro o godz. 12:44, jeśli do tej pory kupujący się w niej nie wypowie.
Zgadza się chodziło mi o tą miarę. Widzę, że po zwrocie środków status zwrotu również się zmienił.
@Galaxy-Outlet nadmieniłbym usługi ALLEGRO DELIVERY 🙂
jakże to wygodna formułka
przykro mi z powodu otrzymanej negatywnej oceny, niestety nie możemy jej usunąć, ponieważ w jej treści kupujący wskazał kilka powód, których nie jesteśmy w stanie zweryfikować.
u mnie w podobnej sytuacji usunęliście już 2 moje wpisy i jakoś można to zrobić,
a że za "wspaniałe i nadzwyczajne" działanie waszych usług @Galaxy-Outlet ma w praktyce ubitą sprzedaż to nikogo nie obchodzi
Nie ukrywam, że zainteresowałeś mnie i postanowiłem poczytać Twoje wpisy, gdzie dokopałem się do bardzo interesującej odpowiedzi moderatora odnośnie ocen:
Procent poleceń to stosunek unikalnych ocen Polecam do sumy unikalnych ocen Polecam i Nie polecam z ostatnich 12 miesięcy. Wynik zaokrąglany jest do pierwszego miejsca po przecinku.
Ocena nie jest uwzględniana w statystykach, jeśli:
została usunięta przez kupującego lub Allegro,
została wykluczona, na przykład gdy:
dotyczy zakupu od tego samego klienta w krótkim odstępie czasu,
odnosi się tylko do czasu dostawy przewidywanego przez system,
wynika z problemów technicznych lub działań Allegro,
dotyczy opóźnienia po stronie przewoźnika, mimo że sprzedający wysłał przesyłkę w terminie.
Dodatkowo zawsze wykluczana jest pierwsza negatywna ocena z ostatnich 30 dni.
Oceny są usuwane tylko w konkretnych przypadkach:
kupujący sam poprosi o usunięcie,
sprzedający zgłosi ocenę i treść jednoznacznie wskazuje na pomyłkę,
treść narusza regulamin lub zawiera dane osobowe, treści obraźliwe lub bezprawne.
"
W komentarzu kupującego znajduje się taki zapis: "omijajcie ten sklep szerokim łukiem...", myślę że można to uznać za działanie nakłaniające do działania na szkodę/przeciwko sprzedawcy/bojkot. Dodatkowo nie został tam przedstawiony faktyczny przebieg transakcji przez kupującego i treść komentarza jest nieczytelna sugerując dla osoby trzeciej nie mającej wglądu w sprawę, że kupujący otrzymał inny towar z winy sprzedawcy, co wprowadza w błąd i wpływa negatywnie na opinię o mnie jako sprzedającym, dodatkowo uważam że mogło to być działanie celowe(Zniesławienie?), gdyż w momencie wystawiania komentarza kupujący był już świadomy sytuacji dzięki udzieleniu się konsultanta Allegro w dyskusji oraz wglądu w tracking przesyłki.
Nie wspominając już o tym, że pominięte w tym komentarzu zostały całkowicie okoliczności w jakich odmówiłem przyjęcia zwrotu - "po poinformowaniu sprzedawcy że robię zwrot stwierdził że nie odbierze" a przypominam, że nie był to towar należący do mojej firmy - Wolałem dmuchać na zimne i uniknąć ewentualnych zarzutów o przywłaszczenie. Oczywiście jak finalnie dotarł do mnie mój towar to niezwłocznie zwróciłem kupującemu środki🤗
Regulamin Allegro mówi:
11.6. Oceny Sprzedającego i odpowiedzi powinny być zgodne z rzeczywistym przebiegiem Transakcji, nie mogą naruszać obowiązujących przepisów prawa (w tym praw podmiotów trzecich, dóbr osobistych, praw własności intelektualnej, danych osobowych, stanowić czynu nieuczciwej konkurencji) i nie mogą zawierać(...)
Tutaj mały bonus:
Postanowienie SN z 22 czerwca 2004 roku (sygn. akt V KK 70/04):
Zniesławienie dokonane ze świadomością nieprawdziwości informacji i ocen o postępowaniu oraz właściwościach innej osoby (art. 212 § 1 i 2 kk) nigdy nie służy obronie społecznie uzasadnionego interesu (art. 213 § 2 kk). Zachowanie takie nie korzysta z ochrony udzielanej wolności wypowiedzi i prawu do krytyki przez art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej ani art. 10 ust. 2 Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności.
@la_nika @_HolaOla_ Liczę na na pełne odniesienie się do sprawy przez Moderatorów z uzasadnieniem decyzji odnośnie utrzymania tego komentarza, gdyż jestem świadomy, że macie pełny wgląd w dyskusje, przebieg transakcji, tracking przesyłki. W korespondencji z kupującym poinformowałem go jedynie, że udzieliłem odpowiedzi w tej sprawie w dyskusji, a tam już macie wgląd na to co pisałem, więc nie ma tu żadnego uzasadnienia dla zaznaczonej przez kupującego opcji w komentarzu "Nieuprzejma obsługa", a dwie pozostałe opcje które zaznaczył kupujący "
Jak wszyscy tutaj wiemy wynikały z winy przewoźnika. Pozdrawiam
@Galaxy-Outlet otrzymasz odpowiedź, że to była "subiektywny komentarz transakcji" bez kitu co tutaj się dzieje to paranoja jest 🙂
@sklep_solpio Pewnie masz rację, ale mimo wszystko pociągnę temat dalej. Niestety jeszcze chwile muszę tutaj wytrzymać😉
@Galaxy-Outlet komentarz może być usunięty w konkretnych przypadkach (są opisane tutaj).
Nie jesteśmy w stanie zweryfikować, czy kupujący mógł ocenić obsługę jako miłą lub nie. To nie ja podejmuję decyzję o usunięciu (lub nie) komentarza kupującego, więc nie mogę odnieść się do Twoich argumentów.
Jeśli chcesz zgłosić odwołanie od decyzji dotyczącej komentarza, napisz proszę za pomocą formularza.
Jeśli chodzi o jakość Twojej sprzedaży, sprawdziłam to i wykonany wczoraj zwrot został wykluczony i nie liczy się do Twojej średniej w mierze szybkie zwroty wpłaty.
To interesujące - Rozumiem zatem, że zaznaczenie "Nieuprzejma obsługa" to swoista tarcza dla kupującego zapewniająca mu ochronę przed usunięciem oceny, bo nie jesteście w stanie zweryfikować tej informacji? Trzeba o tym pamiętać😉