Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dlaczego allegro.pl akceptuje nieuczciwe praktyki prowadzone przez sprzedawców w wielu kategoriach.
Co to za twór którego allegro popiera, kilka szczątkowych ważnych informacji: prywatny sprzedawca - nie wystawiam faktur, a lista przedmiotów na sprzedaż 200, 300, i więcej. Towar opisany jako nowy ale i też używany, a kwoty za niego oczywiście niższe niż zwykły śmiertelnik prowadzący firmę i płacący podatki ?
Wiem że zaraz się tu znajdzie geniusz ze swoimi teoriami życiowymi, że od tego to jest urząd skarbowy itd. Ale jest ALE, on nie wystawia się na bazarku w sobotę aby okoliczne wsiury przyjechały i kupiły - tylko kroi duże pieniądze na nieuczciwej sprzedaży z aprobatą serwisu
Allegro prześle zeznanie do US a więc taki sprzedajacy musi się z tym liczyć i ....rozliczyć.
To że ktoś ma zaznaczone nie wystawiam faktur jeszcze nie znaczy, że ich nie wystawia... Małym firmom ciężko spełniać wymagania allegro na kontach firmowych i czasami łatwiej jest pozostać na prywatnym. Ja tak mam. Na stronie o sprzedającym wyraźnie zaznaczam, że wystawiam faktury bez Vat na życzenie kupującego. Ryczałt ewidencjonowany, głównie wyprzedaż gratów z piwnicy xD. Mało co kupione na sprzedaż. A ofert 1600. Allegro nie daje możliwości zaznaczyć takiej opcji w ustawieniach konta prywatnego. A zmiana konta na firmowe byłaby ze szkodą zarówno dla mnie jak i dla klientów. Jestem z małej miejscowości, nie ogarnęłabym wysyłek smart na firmowym, na prywatnym klienci mogą z nich korzystać... Zostaje wybór między 1zł od przedmiotu, a płaceniem abonamentu i % od kredytów kupujących. Pierwsza opcja zdecydowanie wygrywa.
Gdzie indziej bez takich wymagań serwisowych bez problemu znajdziesz mnie na koncie firmowym. I pewnie wielu innych również.
Rozumiem że masz gorszy dzień. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak pisze niżej AnnaG-Antyki. W pierwszych słowach opisu w 90% piszę że jeżeli potrzebujesz fakturę to poinformuj mnie o tym i ludzie piszą i otrzymują faktury. Według Ciebie to jest unikanie opodatkowania? A żeby na własne życzenie pogarszać sobie prowadzenie działalności to trzeba być masochistą. Kiedy zaliczysz na Allegro tak 10 -20 lat jak my, to sam zajarzysz co dla kogo jest opłacalne.
Poniewarz zarabia na tych praktykach.
Ostatnio zakupiłem na tym portalu kurtkę za 214 złote , sprzedawca dodał 26 złotych kosztów sprzedaży.
Nie posiadał zamówionej kurtki , wysłał inną. Nie chce oddać pieniędzy. Choć na chłopski rozum widać ze to przekręt.
Za każdy produkt wysłany kupujący płaci 26 złotych to sporo więcej niż koszt wysyłki. Jeśli nastąpi zwrot tych pieniędzy nie oddaje pieniędzy czyli za każdym razem zarabia ok 16 złotych na samej wysyłce. jeśli doda się do tego próby umniejszenia wysokości zwrotu poprzez jakieś wymyślone braki można uzyskać kolejne kwotę w tym wypadku sprzedawca oszukać chciał mnie na 30 %.
Czyli podsumowując nic nie sprzedając jedynie symulując chęć sprzedaży chciał zarobić ok 100 złotych. Według Allegro i ich regulaminu jest to uczciwa praktyka.
Czyli sprzedajesz komputer za 2000 , wysyłasz go za 30 złotych. Wysyłasz cokolwiek - na przesyłce zarobisz co najmniej 20 złotych. Ile potrzeba takich przesyłek miesięcznie by całkiem nieźle żyć. A dodaj do tego jakieś chocki klocki ze zwrotem powiedzmy 10 % ,mniej niż frajer zapłacił.
To właśnie Allegro - portal kochający złodzieja bo od każdej sprzedanej w ten sposób rzeczy zarabia.
@isher_ri jak dokonujesz zwrotu jako konsument sprzedawca (firma) zobowiązany jest zwrócić wartość towaru i najtańszy koszt transportu w danej ofercie.
Sposobów rozliczania się z transakcji jest wiele. Możesz nie otrzymać PA lub FV - a sprzedawca będzie działał legalnie. A jak sprzedawca nieco "przegnie pałę" - to będzie miał kontrolę z US - przecież Allegro przesyła teraz dane do US.