anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego mam poziom wysyłek nie w terminie

fordmk_
#9 Pomysłodawca

Witam mam ustawione wysyłki 1 dzień roboczy a wysyłam natychmiast czyli wcześniej o dzień, a mimo to mam punkty minusowe za wysyłki nie w terminie między 70 a 85%. Jest też ciągły komunikat (zmień ustawienia wysyłki zgodnie z deklaracją) ?????????????

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

fox_paws
#16 Inspirator

@fordmk_ Wysyłasz, czy wkładasz do Paczkomatu lub zielonego automatu One Box, zanosisz do punktu?
Sprawdź, czy kurierzy odbierają paczki Allegro One, czy może leżą one w One Box/punkcie 2-3 dni.

A może masz ustawione godziny wysyłki tego samego dnia?

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane

@fordmk_ sprawdziłam Twoją jakość względem nieterminowo nadanych przesyłek. Niektóre z nich nadane były w automatach paczkowych tego samego dnia, jednak najprawdopodobniej po godzinie granicznej i dlatego w drogę wyruszyły już dnia następnego. W tych ofertach miałeś ustawioną wysyłkę tego samego dnia. W innych przypadkach list przewozowy jak i nadanie były po terminie. W tej zakładce znajdziesz szczegółowy raport. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

ja tego systemu też nie potrafię rozgryźć, mam 100% wysyłek wysłanych w terminie ale tylko 36% wysłanych szybko, nie wiem o co tu chodzi bo wysyłam prawie wszystkie zamówienia z odbiorem przez kuriera i nijak da się szybciej a tu masz 36%, dla mnie to magia jakaś 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@e-technika_pl  bo w terminie, to nie to samo co szybko, jak masz ustawione 2 dni i wyślesz jutro, to będzie w terminie, ale nie będzie szybko😉

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Do szybko są zaliczane tylko te tego samego dnia zeskanowane przez kuriera.  Czyli sprzedaż, wrzucisz do paczkomatu, kurier odbierze i jest szybko, nie odbierze to nie jest. Taki se wymysł Allegro... 

Statystyki są losowe nic na to nie poradzisz. Nie dociera do nich, że przy jednakowym sposobie wysyłek i braku punktów minusowych, jakiś potknięć  itp konta powinny mieć podobne statystyki, a nie zależeć od tego, o której godzinie klient dokona zakupu... Kupią Ci do południa poziom rośnie, kupią wieczorem to spada... Żenujące podejście do sprzedających. 

Ja potrafię mieć cały poziom różnicy na kontach. A wysyłam z nich wszystko tak samo. Drogie Allegro problemu w tym nie widzi...

torspo
#9 Pomysłodawca

Wyślesz przed deklarowanym terminem nie ma to żadnego wpływu na twoje statystyki.
Wyślesz po terminie przez 90 dni będzie to ciągnąć się za tobą. 

oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

no i mam zeskanowane tego samego dnia ale to nie zmienia postaci rzeczy , mam wrażenie że szybko oznacza że po utworzeniu etykiety kurier musi "szybko po paczkę podjechać", nie po 14 twej, nie po 16 -tej tego samego dnia ale po prostu SZYBKO 😁😆🤣

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@e-technika_pl

Nie ma najmniejszego znaczenia kiedy nadasz przesyłkę, dla Allegro liczy się to, kiedy kurier odbierze ją z punktu lub automatu, a na to, tak naprawdę nie masz żadnego wpływu.

Żaden przewoźnik nie gwarantuje odbioru przesyłki z automatu lub punktu w określonym terminie. Gwarantowany jest co najwyżej termin doręczenia. 

oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

ja nie nadaje w automacie, przesyłki odbierają i skanują kurierzy / odbieracze

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@e-technika_pl do statystyki "szybkiej wysyłki" liczą się zamówienia złożone przed godziną graniczną wysłane tego samego dnia. 

oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

to wiem

oznacz moderatorów

BikeOutlet_pl
#12 Orędownik

@sl-aw-ek zdecydowanie nie. do statystyki "sybka wysyłka" liczą się zamówienia z całego dnia vs wysłane w tym samym dniu.

Czyli np. masz 30 zamówień danego dnia z czego 10 wysłałeś w tym dniu.
Godzina graniczna w tej mierze nie ma żadnego znaczenia.
Te pozostałe 20 zostały złożone po Twojej godzinie granicznej, więc ich już nie wysłałeś, tylko poszły dnia następnego.
Lecz tak jak pisałem w tej mierze godzina graniczna nie ma znaczenia, zatem Twoja "szybka wysyłka" z tego dnia wynosi 33.3%.
Jest to miara wybitnie niesprawiedliwa, bo mieszkając w większym mieście lub mając lepszą umowę z kurierem jesteś w stanie więcej wysłać danego dnia. Generalnie jednak ta miara służy podwyższeniu "widzialności" ofert allegro fullfilment, które to często wysyłane są tego samego dnia do późnych godzin wieczornych..

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@e-technika_pl

To upewnij się czy kurier od razu skanuje przesyłki. 

Upewnij się też czy nadajesz właściwą usługą lub przewoźnikiem. W większości firm kurierskiech usługa z przedrostkiem Allegro jest oddzielną usługą niż bez niego. Natomiast Allegro Delivery to osobny regulamin przewoźnik, bez względu na to czy odbiera to ich kurier czy partner/podwykonawca.

Przykładowo

Allegro Kurier DPD i Kurier DPD - to dwie różne usługi w DPD

Allegro Delivery Kurier DPD i Kurier DPD - to dwóch różnych przewoźników. 

Allegro Delivery Kurier DPD i Allegro Kurier DPD - to też dwóch różnych przewoźników. 

oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

1. to już chyba nie ma znaczenia czy skanuje przy mnie, trafiają tego samego dnia na magazyn i w dalszą drogę

2. wysyłam poprze Allegro więc nie ma możliwości wysłania innym kurierem niż dostępny

oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

Skuteczność Wysyłki _ Allegro Sales Center (17.11.2025 11_52).png

oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

może tutaj poproszę kogoś z Allegro aby to wyjaśnił, prawie 100% wysłanych tego samego dnia to znaczy wydrukowana etykieta i zapakowane przed ustawioną godziną , kurier przyjeżdża 1-2 godziny po deklarowanej godzinie i wszystko zabiera i wiezie na magazyn, czy zeskanuje od razu czy na magazynie daje ten sam efekt - tego samego dnia i po godzinie granicznej

oznacz moderatorów

MiMary

Cześć, @e-technika_pl. W mierze Szybka wysyłka sprawdzamy liczbę zamówień, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały wysłane w dniu złożenia i opłacenia zamówienia lub dostarczone nie później niż wskazuje na to najdłuższy czas przewozu dla wybranej przy zakupie metody dostawy liczony od momentu opłacenia zamówienia.

Przykładowym zamówieniem, które spełniło te warunki jest 1ae12fa0-b8a7-11f0-92eb-8f3c86c4a5ac. Zakup opłacony 3 listopada, tego samego dnia kurier odebrał przesyłkę, a następnego dnia paczka została doręczona. 

Przykładowym zamówieniem, które nie spełniło warunków Szybkiej wysyłki jest f5fca670-af77-11f0-8e9e-571bc56be539. Zakup z 22 października, wysłany 23 października i dostarczony następnego dnia. 

W tym artykule sprawdzisz jak możesz poprawić wynik w tej mierze. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

e-technika_pl
#9 Pomysłodawca

czy to nie jest absurdalne ?

Przykładowym zamówieniem, które nie spełniło warunków Szybkiej wysyłki jest f5fca670-af77-11f0-8e9e-571bc56be539. Zakup z 22 października, wysłany 23 października i dostarczony następnego dnia. 

data sprzedaży:22 paź 2025, 20:51; rynek: allegro.pl ,  - czyli po godzinie wskazanej jako graniczna, wysłane następnego dnia - gdyż ciężko inaczej !!!

czy mam rozumieć że to właśnie zamówienie będzie traktowane jako wysłane szybko jeśli wstanę z łóżka zapakuję i przed północą zaniosę do paczkomatu ?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@e-technika_pl  jak już wstaniesz, to musisz lecieć na sortownie żeby Ci zeskanowali, bo wrzucenie do paczkomatu nic nie da😉

oznacz moderatorów