anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DPD nadawanie przez Allegro - Problem z rozmiarami!

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

Zamówienie DPD Smart 

Zawsze nadaję paczki z poziomu Allegro

Dziś nadaję towar gdzie paczka ma 140cm i nagle błąd ze przekraczam długość paczki 

Dość dziwne gdyż 2 dni temu bez problemu taką samą paczkę nadałem z poziomu Allegro 

Wymiary paczki 140x20x78 - zawsze to bez problemu w DPD przechodziło, dziś nie chce przejść 😞

Po wpisaniu samej długości 140 wyskakuje mi na czerwono informacje że max długość paczek to 100cm 😤

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

Client:44052296
#21 Demiurg#

Allegro coś pomieszało w metodach dostaw. Ma to coś wspólnego z wprowadzeniem do usług dostaw Allegro Odbiór w Punkcie DPD

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AR_Auto_Czesci czy nie jest to metoda dostawy z odbiorem w punkcie DPD? W przypadku tej metody dostawy maksymalne wymiary paczki wynoszą: waga paczki = 20 kg, najdłuższy bok = maks. 100 cm, suma długości oraz obwodu (długość + 2 x wysokość + 2 x szerokość) = maks. 250 cm.

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

Paczka będzie dostarczana przez Kuriera do odbiorcy (taka opcja zaznaczona podczas nadawania przesyłki), anulowałem zamówienie i jeszcze raz dla pewności sprawdzałem.

Niestety muszę oszukać system i wpisać inne wymiary aby paczka dziś wyszła 🙄

DPD.jpg

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@AR_Auto_Czesci zaznacz w Wysyłam w allegro

Sposób nadania : Kurier przyjedzie po przesyłkę lub nadam ją w oddziale

i będziesz mógł normalnie wpisać rozmiar. Tylko wtedy prawdopodobnie do każdej nadanej paczki kurier będzie mieć oddzielne zlecenie odbioru

oznacz moderatorów

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

Paczki osobiście dostarczam bezpośrednio do punktu DPD, w ten sposób nie jestem uzależniony od godzin kuriera - masę paczek w ten sposób nadawałem i nigdy nie było problemu 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AR_Auto_Czesci poczekaj proszę, dopytuję o tą sprawę. Wrócę z odpowiedzią, gdy tylko ją otrzymam, a jeśli podasz inne wymiary, przewoźnik może doliczyć opłatę dodatkową. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

Do godziny 17 muszę dostarczyć paczkę do punktu DPD także do tej godziny mogę poczekać, później będę zmuszony nadać tak jak jest, od ew. dopłat będę się odwoływać

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AR_Auto_Czesci spróbuj proszę ponownie teraz. Mieliśmy problemy techniczne, ale otrzymałam informację, że wymiary zostały poprawione. Daj proszę znać czy się udało? 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

Rozmiary puszczają już bez problemu ale znowu trzyma mnie waga, gdyż wedłóg przeliczeń rozmiarów paczka ma ważyć ponad 30kg a w rzeczywistości waży 18kg 🙄 pomimo ze ręczenie wpisuje 18kg nie mogę wygenerować etykiety

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AR_Auto_Czesci w tym wypadku to nie błąd. Piszemy o tym tutajMaksymalna waga przesyłki, którą nadajesz metodą Allegro Kurier DPD to 31,5 kg wagi rzeczywistej lub gabarytowej, przewoźnik bierze pod uwagę wyższą wartość. W Twoim wypadku waga gabarytowa to 36,4 kg, dlatego uznaje ją za przesyłkę ponadgabarytową. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

Czyli de fakto i tak muszę zaniżyć o kilka cm aby puściło 

System troszkę bez sensu 😉

oznacz moderatorów

megii_ss
#12 Orędownik#

Tylko jak zaniżysz wymiary paczki aby zmieścić się w przedziale wagowym, to przy pomiarze, który na ogół robi maszyna, policzy tobie tą wyższą wagę i cyk... dopłata. Próbowałam na wiele sposobów różnych metod - zawsze piach w oczy 😉

oznacz moderatorów

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

Strasznie dziwna polityka 🙄

Trzeba zacząć robić zdjęcia paczek na wadze z widoczną etykieta i w razie W się odwoływać

Gęsto często wysyłam coś dłuższego DPD czego nie weźmie inPost, gdzie naprawdę czasami waga jest znikoma, a jak wpisuje te rozmiary to generuje wagę  jakbym dzwoń kościelny wysyłał 

oznacz moderatorów