Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, mam pytanie sprzedałem 32 przedmioty na **piiip**, nie przekraczając kwoty 2000 e, ale 30 transacji, jak widać, o dwie i otrzymałem wiadomość w celu wypełnienia formularza związanego z DAC7, czy takie minimalne przekroczenie będzie zgłaszane do US? Rozumiem sprzedaż masową 50 100 sztuk czegoś w miesiącu, ale przekraczając limit o jedną, czy dwie transakcje będą zgłaszszać do US? Przecież to absurd.I co jeśli nie wypełnienie tego formularza?Dziękuję za odpowiedź .
@arek9992922 nie ma zmiłuj. Nie wypełnienie deklaracji spowoduje zblokowanie wypłat a dane i tak wyślą przecież podałeś przy rejestracji i aktywacji wypłat.
Masz obowiązek rozliczyć się z dochodu osiągniętego ze sprzedaży nawet jak sprzedałeś jedną rzecz. Sam raport DAC7 nie ma związku z koniecznością rozliczenia podatku, jest to tylko informacja dla KAS.
I teraz. Jak sprzedawany przedmiot, był w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy, to taka transakcja nie stanowi przychodu, wobec czego nie rozlicza się jej w zeznaniu rocznym (rozliczenie stanowiłoby wykroczenie skarbowe). Natomiast jeżeli przedmiot był w twoim posiadaniu krócej niż 6 miesięcy, to taka transakcja generuje obowiązek podatkowy. Dochód lub stratę z takiej transakcji należy rozliczyć w zeznaniu rocznym.
Ważne. Ilość transakcji oraz kwota nie mają znaczenia. Przepisy te weszły w życie w 1991 roku i praktycznie nie zmieniły się do dziś.