Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, gratuluje innym sprzedawcą allegro, właśnie zmalała wam konkurencja. Zakończyłem wszystkie oferty sprzedaży. Przepraszam ale 12% prowizji od cenny brutto + 12% prowizji od cenny wysyłki to już lekka przesada. Mój koszt 8.99, klient płaci 8.99, podatek VAT wychodzi na zero, a ja jeszcze muszę płacić od 8,99 prowizje. Jeszcze koszty zapakowania ( karton+stretch+taśma+czas). Allegro zarabia na mojej pracy więcej ode mnie.
U konkurencji jest taniej 🙂
@ALCkow Zapraszam do tematu https://spolecznosc.allegro.pl/t5/pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/czytali%C5%9Bcie-ju%C5%BC-mejla-...
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
to pa....
Zauważyłem, że masz status SS, a na podstawie otrzymanych komentarzy, że masz ładne zdjęcia, to zapewne kosztowało sporego nakładu pracy. Czy wykorzystałeś już wszystkie możliwości serwisu? Czasami nie warto konkurować tylko ceną. Próbowałeś podnieść ceny o 100% i włączyć np. Allegro Ads ? Z doświadczenia wiem, że spora grupa osób wcale nie szuka najtaniej, ale chce szybko znaleźć to co chce.
TATLOK u ALCkow wzięły górę emocje , wszyscy wiemy ,że podwyżki są i będą . Klient jest coraz bardziej wymagający i kapryśny i allegro dąży do zaspokojenia jego potrzeb , a to niestety kosztuje i to nie mało . Jak piszesz cena nie zawsze jest priorytetem i masz rację . Sam z racji braku czasu i często chęci biegania czy jeżdżenia od sklepu do sklep kupuję w serwisie . Jeśli kupuję produkty powtarzalne z reguly robię to u sprawdzonych sprzedawców chociaż widzę ,że cena gdzieś tam jest niższa . Dla mnie najważniejsze jest szybkie i pezproblemowe załatwienie sprawy , a jeśli z jakimś sprzedającym mialem problem choćby cena była mocno kusząca nie skorzystam .
Priorytetem dla mnie jest filtr SS
Tak to racja, w czerwcu podniosłem ceny o 40%. A obroty spadły o 70%. A teraz kazali płacić prowizje od wysyłki. Mam inne kanały sprzedaży, w których przy tym samym nakładzie pracy mogę sprzedawać taniej i zarabiać więcej.
A po drugie cena też robi swoje.
Sprzedałem ostatnio łańcuch do piły za 41,65zł. Aukcja wyróżniona. Prowizja allegro to 7,61zł. z wysyłką. Moja marża na tym to 45%. Obijam VAT płacę prowizje 6,18zł netto. Podatek od zysku 2,07zł. Dla mnie zostanie 0,75zł.
Pytanie jaką muszę dać marże, żeby to się opłacało ?
Dodam że w sklepie stacjonarnym ten łańcuch kosztuje 39zł brutto. Ceny nie moge podnieść
@ALCkow To nie zostaje Ci przypadkiem 7 albo 9 zł już po wszystkim przy takiej marży? Chyba że coś źle liczę 🤔
45% marży zawsze liczę od ceny netto. Jestem płatnikiem VAT. Od zysku netto płace 23% VATu
Tak zostaje 9zł minus prowizja 6,18zł minus podatek VAT 2,07 co daje 0,75zł czystego zysku
No to chyba wracam do nauki, bo nie umiem wyliczyć 😄
*sprzedawcom (tak przy okazji)😉
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄