anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

dziwne opłaty dodatkowe

AlleMakijazPL
#11 Animator#

Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie i anulowanie naliczonej opłaty oznaczonej jako:

Dopłata za weryfikację przesyłki przy zmianie gabarytu
Kod opłaty: INP_N3_WER_GABARYT

Zawsze deklaruję gabaryt A, ponieważ wysyłam wyłącznie bardzo małe przedmioty, które z łatwością mieszczą się w tej kategorii. Nie zmieniałam gabarytu podczas nadania, a przesyłka została odpowiednio zapakowana.

Możliwe, że system otworzył większą skrytkę przy nadawaniu paczki w paczkomacie z powodu braku wolnych mniejszych skrytek. Niestety, nie miałam na to wpływu – jest to niezależne ode mnie i nie oznacza, że rzeczywisty gabaryt przesyłki był większy.

Proszę o ponowną weryfikację tej sytuacji oraz anulowanie tej opłaty, ponieważ uważam ją za niesłuszną.

dotyczy to 

f0b1b750-0806-11f0-b944-c55553562f50 oraz 57d43970-0899-11f0-b72c-c974ed82aeae

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @AlleMakijazPL. Niestety nie mam możliwości anulacji naliczonej opłaty. Jeśli uznajesz, że opłata jest niezasadna, to zachęcam do zgłoszenia reklamacji. 

Zrobisz to samodzielnie przez nasz formularz reklamacyjny, który znajdziesz w zakładce Zamówione przesyłki - wybierz konkretne zamówienie, które chcesz zareklamować, wejdź w szczegóły zamówienia i kliknij [reklamuj dostawę]

Możesz to zrobić także bezpośrednio przez przez formularz na stronie InPost

Pamiętaj, aby podczas składania reklamacji zawsze załączać pełnomocnictwo. Pobierzesz je w zakładce Ustawienia dostawy (na samym dole). 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#11 Animator#

ale co to jest za opłata 

tak to można wszytskie paczki zaliczyć do weryfikacji i walność dopłaty 

jaką ja mam obrone ?

prosze mi to wyjasnić 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@AlleMakijazPL, tak jak napisałaś, jest to opłata za zmianę gabarytu. 

Dopłatę za weryfikację przesyłki przy zmianie gabarytu InPost stosuje zawsze, gdy zweryfikuje niezgodność deklaracji gabarytu z rzeczywistym wymiarem i ma to zastosowanie w górę czyli zmiana z A na B, B na C i A na C oraz w dół z C na B, B na A i C na A.

Gdy złożysz reklamację, to sprawa z pewnością się wyjaśni. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

the-foe
#12 Orędownik#

Proszę nie udawać, ze Pani nie zna problemu. Inpost na Allegro żyje z tych opłat dodatkowych i nie ma skrupułów by naliczać je bez powodu. Sam jako Klient co 3 paczkę mini paczkę, która zmieściłaby się do A  i ma etykietę A wyciągam z B, a nawet z C. Patrze- Allego i wiem, ze właśnie InPost w nieuprawniony sposób przytulił kilka złotych. Raz miałem gabaryt C wciśnięty do B tak, że ledwo go wyciągnąłem. Tu też Inpost przytuli kasę. Problem jest prosty, co ma zrobić kurier jak brakuje odpowiednich szafek? wrzuca gdzie się da, a InPost tak "weryfikuje"  poprawny rozmiar paczek do paczkomatów. Na sortowni tylko wyłapują paczki pow 50x50x80 by dowalić 300+ zł kary. Zróbcie coś z tym, a nie udawajcie Greka.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@AlleMakijazPL Dopłaty za złożenie paczki w większej skrytce niż jest to podane na etykiecie niezależne od siebie (brak wolnej skrytki w rozmiarze i otwiera się większa) nie ma raczej wpływu na dopłatę . W dalszej ta przesyłka nadal będzie traktowana jako nadana w pierwotnym rozmiarze . Mogli Ci zmienić gabaryt np. za jej kształt (owalna, lub dziwnych kształtów ) co przeszkadza w układaniu w sortowni na paletach .

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#11 Animator#

Po pierwsze moje prdujkty zawsze A 

i zawsze takie generuje 

pakuje wyłacznie w rodzaj koperty 

te dopłaty są niestety wyssane z palca bo te przesyłki nie mogły mieć zmian gabarytu bo były w skrytce A 

wiec składam reklamacje ,a jesli sytuacja się powtórzy to składam pozew sądowy 

nie pozwolę siebie okradać 

Allegro dolicza mi ten koszt do rachunku i ja nawet nie mam jak obronić się przed ta dopłatą 

to jest chamstwo po prostu 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#11 Animator#

Po pierwsze moje produkty  zawsze generuje  A 

i zawsze takie generuje tez etykiety 

pakuje wyłącznie w rodzaj jeden rodzaj  koperty bąbelkowej i zawsze się mieści w gabarycie A 

Te produkty są malutkie i nie miało to na pewno sensu, aby ktoś specjalnie weryfikował te paczki i  przypisał do  B  albowiem  U MNEI zawsze się otwierają A skrytki,  wiec skoro weszło mi do A do dlaczego to zmienili Specjalnie wg mnie aby nabijąc sobie koszty 

Zdarza  się np.  ze skrytki A,  przy nadaniu się skończą  i otwierają się kolejno  wolne większe ale nigdy nie widziałam aby doliczono mi opłaty . co tez zweryfikowałam na swoim rachunku od roku 

Tutaj ewidentnie sobie nabili kasę uznając pewnie ze im nic nie zrobię

ale na szczęście  pakuje paczki na monitoringu i juz zabezpieczyłam ten dzień 

i owe paczki są w kopertach malutkie i etykiety są A wiec nie ma możliwości aby do skrytki A weszła paczka z gabarytem b 

od jutra natomiast  zaczytam nagrywać  jak wkładam do paczkomatu i jakie się otwierają skrytki 'jesli sytuacja się powtórzy zrobię pozew sądowy 

tak jak kiedyś załatwiłam Furgonetkę 

tez nabili mi opłaty - i się niestety zdziwili na sprawie sądowej 

tu zrobię to samo 

bo nie dość ze smart zabiega mi zarobek to jeszcze jakieś opłaty wyssane z palca 

oznacz moderatorów

the-foe
#12 Orędownik#

zmiana gabarytu zachodzi w paczkomacie docelowym.

oznacz moderatorów