Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy ja dobrze rozumiem, że przy sprzedaży wysyłkowej nie mogę stosować FV uproszczonej czyli paragonu z NIPem?
Znalazłem taki artykuł i zgłupiałem:
Okazuje się jednak, że wystawienie faktury uproszczonej nie zawsze jest możliwe, nawet jeśli maksymalna kwota pozwalająca na wystawienie takiego dokumentu nie została przekroczona. Do sytuacji, w których nie można skorzystać z faktury uproszczonej należą:
• sprzedaż wysyłkowa na terenie kraju,
• zagraniczna sprzedaż wysyłkowa,
• wewnątrzwspólnotowa dostawa towaru,
@ProArts_MC to raczej utrudnienie dla sprzedającego wysyłkowo . Dla kupującego paragon z NIP-em to żaden problem , przy darmowych wysyłkach praktycznie niemożliwy do zweryfikowania .
A dlaczego utrudnienie dla sprzedającego?
Ja wole wystawić paragon z NIP zamiast FV, tylko pytanie czy mogę i jeśli tak to czy powinienem pytać kupującego czy może być taka FV (paragon z NIP)
@ProArts_MC Cześć. Jako serwis nie udzielamy porad w tym zakresie. Jeśli masz jakieś wątpliwości lub pytania, to powinieneś skontaktować się z Urzędem Skarbowym albo doradcą podatkowym.
Ale ja nie pytam serwisu tylko społeczności i co jest złego w tym, że chcę wiedzieć czy informować Klienta czy nie, że dostanie taki dokument czy nie?
Wam, drogie Allegro już przez ten monopol palma trochę odbiła...
@ProArts_MC Oczywiście, że możesz o to zapytać Społeczności - miej jednak na uwadze to, że najbardziej rzetelne informacje uzyskasz właśnie w US lub u doradcy podatkowego.
Powiem Ci tak. Jest przepis ze stycznia 2020r że do kwoty 450zł możesz wystawić fakturę uproszczoną (paragon z nipem). Przepisy przepisami a klienci swoje, jak się trafi 'ciężki klient' że tak go nazwe to założy Ci dyskusje, zacznie Cie straszyć skarbówką itp. Możesz usłyszeć 'On chce fakturę a nie paragon' 'on zaznaczył fakturę przy zakupie' to nic że paragon z nipem to jest faktura,tylko że uproszczona która można normalnie rozliczyć , jest na nim nip nabywcy. Tłumaczenia do takich klientów nie docierają, możesz mówić 100razy że taki jest przepis.