Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dane potrzebne są do włączenia programu Okazja dla wybranych ofert. Dawniej była taka lista w menu Kampanie i Programy, ale postanowiliście utrudnić pracę. Przy okazji zmiany kwalifikacji z ręcznej na automatyczną bez sensu usunięto te ważne informacje co może się zakwalifikować i przy jakiej cenie.
Akurat "Okazja" to jedyna Kampania i Program zdatny do użytku dla małych firm obecnych głównie na Allegro z własnymi produktami. Inne programy wymagają wystawienia ofert na wielu innych serwisach żeby algorytm widział to jako ogólnie popularne na rynku. Utrudnienie dostępu do programu Okazja to kolejna dyskryminacja dobrych małych firm, szczególnie tych wiernych platformie Allegro. Zmuszacie do opuszczania Allegro i rozwijania innych kanałów.
Nie ma tam informacji o które pytam. Gdzie jest lista ofert na której zobaczę które moje oferty kwalifikują się i o ile mam obniżyć ich cenę aby uzyskać oznaczenie?
Ciekawy jest warunek "Sprawdzamy między innymi odległość ceny oferty od najniższej ceny tego produktu online". To znaczy że Allegro dyskryminuje sprzedawców wiernych platformie Allegro i zmusza do wystawiania produktów na innych platformach, aby algorytm pobrał ceny ofert online z innych źródeł. Ile takich źródeł musi być i jakie sklepy online akceptujecie? Skoro tak, to będę przenosił mój asortyment aby spełnić te wymagania.
@Pengano rzeczywiście nie udostępniamy takiej listy. Jak wejdziesz w zakładkę Kampanie i Programy, następnie w Okazja - tam pokażemy automatycznie oferty, które możesz zgłosić i pokażemy najniższą aktualną cenę z ostatnich 30 dni.
A kiedy to będzie działać? Bo na razie nie wyświetla się przycisk "Okazja". Jedynie w "Zarządzaj udziałem" wyświetla się "Okazja", ale tu jest błąd techniczny, bo system uznaje ten program jako nieaktywny, choć przecież jest on cały czas aktywny. Wyświetlają tam się tylko historyczne informacje zamiast aktualnych.
I jeszcze ważne pytanie: W większości tych programów i kampanii Allegro wymaga, aby umieścić swoje produkty także na innych platformach, bo tylko wtedy dobrze zadziała algorytm badający popularność produktu na rynku. Nie może być tylko na Allegro. Ja przez 24 lata sprzedawałem moje produkty tylko na Allegro, ale ponieważ teraz wymagacie obecności w innych sklepach, to proszę polecić gdzie najlepiej powystawiać te oferty, aby algorytm uznał je za popularne.
Nie chcę być dyskryminowany z powodu przywiązania do Allegro, bo do tego te zasady się sprowadzają. Jak ktoś wystawia swoje produkty tylko na Allegro, to jest banowany z wielu programów i kampanii promocyjnych, bo algorytm nie widzi produktu na innych platformach.
@Pengano szczegółowe informacje o zakładce Kampanie i Programy znajdziesz w tym artykule. W sekcji Zarządzaj udziałem znajdziesz listę kampanii i programów z ostatnich dwóch miesięcy. Obok listy zobaczysz dwa filtry: Tylko aktywne i Tylko z ofertami - upewnij się, czy są ustawione według Twoich potrzeb.
Każda akcja promocyjna ma swoje zasady i regulamin - nie każda jednak wymaga umieszczenia produktu na innej platformie. Zachęcam Cię do bieżącego śledzenia dostępnych kampanii i programów dla sprzedających.
Podaje Pani błędne informacje.
Ja zgłaszam błąd techniczny, bo program "Okazja" jest aktywnym programem, a nie ma go w aktywnych programach w zakładce "Kampanie i programy". Nie łapie się na ustawiony filtr programów aktywnych, choć takim właśnie jest. Pani Moderator odpowiada nie zapoznawszy się ze stanem faktycznym.
Podaje Pani błędne informacje, także w tej drugiej kwestii. Proszę podać choć jedną kampanię lub jeden program z tego działu, w którym algorytm nie sprawdza ofert tego przedmiotu w innych serwisach poza Allegro. Czyli choć jeden program przeznaczony dla wiernych Sprzedawców wyłącznie wystawiających na Allegro. Nie ma takich programów. Tacy sprzedawcy są dyskryminowani przez te algorytmy. Wniosek - trzeba wystawiać produkty także na innych serwisach, aby w Allegro być dobrze traktowanym na równi z innymi sprzedawcami.
Algorytm każdego programu bierze pod uwagę inne sklepy z poza Allegro, czyli trzeba tam umieścić swoje produkty. Nie ma żadnego programu, który wspiera Sprzedawców sprzedających wyłącznie na Allegro.
Oto lista i cytaty z regulaminów:
Program Ceny: "algorytm bierze pod uwagę dostępność i ceny Towaru na danym rynku krajowym."
Program Alleobniżka: "Przedmiotowa decyzja oparta jest w szczególności na weryfikacji atrakcyjności ceny Towarów względem cen rynkowych" - czyli cen poza Allegro. Trzeba tam umieścić towary.
Kampania Smart weeks: "Spółka dokonuje wyboru Towarów umieszczonych na Liście Towarów w oparciu o zainteresowanie Towarem ze strony konsumentów oraz panujące trendy sprzedażowe poza Allegro."
Okazja: "Sprawdzamy między innymi odległość ceny oferty od najniższej ceny tego produktu na Allegro lub online", czyli trzeba zaistnieć online w innych sklepach.
@Pengano prześlij proszę zrzut ekranu z zakładki "kampanie i programy" zweryfikujemy to.
@Pengano dziękuję, już to sprawdzam.
@Pengano zakładka działa poprawnie. Od początku roku oznaczenie przyznajemy automatycznie, od lutego nie ma już możliwości ręcznego zgłaszania się do kampanii. W związku z tym nie wyświetlamy jej w sekcji [zarządzaj udziałem].
To nie ma nic do rzeczy. Kolejny konsultant odpowiada nie czytając i nie mając pojęcia o faktach. Podawałem przecież, że są inne Kampanie i Programy w pełni automatyczne jak np. "Ceny", a mimo to wyświetlają się. A to właśnie "Ceny" można nie wyświetlać, natomiast menu "Okazja" trzeba wyświetlać koniecznie, bo użytkownik musi widzieć listę z najniższymi cenami sprzed 30 dni, musi widzieć cenę z odjęciem 5% i musi widzieć które przedmioty mogą brać udział, bo nie wszystkie. To musi się wyświetlać, aby można było podjąć decyzję o obniżce ceny i wzięciu udziału w tym programie. Oczywiście na nowych zasadach AUTOMATYCZNIE, nie ręcznie. Po prostu wybieramy z listy co chcemy przecenić i przeceniamy. Ale to musi się wyświetlać. Ile razy trzeba to powtarzać?
Nawet Moderator @gdvorek napisał jasno: "wejdziesz w zakładkę Kampanie i Programy, następnie w Okazja - tam pokażemy automatycznie oferty, które możesz zgłosić i pokażemy najniższą aktualną cenę z ostatnich 30 dni.".
Więc proszę to zrobić, żeby działało. Od stycznia z powodu braku danych nie obniżam żadnych cen, a mógłbym połowę cen znacznie obniżyć, tylko nie wiem które, bo brakuje tej listy.
@Pengano rozumiem, że ta funkcja była dla Ciebie istotna, dlatego też zgłosiłam już Twoją sugestię przywrócenia funkcjonalności do dedykowanego działu.
Program Okazja był widoczny w zakładce [Kampanie i Programy], został jednak z niej usunięty po wprowadzeniu automatycznego przyznawania oznaczenia. Obecny widok jest poprawny, nie wynika z błędu technicznego.
Są błędy techniczne, które Allegro naprawia, ale są znacznie liczniejsze i poważniejsze błędy logiczne i projektowe, których Allegro nigdy nie naprawia, bo uważa projektantów za nieomylnych bogów. Jeśli tak wymyślili, aby maksymalnie utrudnić pracę, to tak już pozostanie na zawsze. Proszę nie oszukiwać, że cokolwiek można tu zdziałać.
W tej sytuacji Allegro będzie jedynym serwisem na świecie, gdzie Sprzedawca nie może świadomie zrobić promocji i poinformować o tym Kupujących, bo wymagałoby to tytanicznej pracy. Ciągłego notowania wszystkich cen z 30 dni, sprawdzania co się kwalifikuje, obliczania obniżek na kalkulatorze.
To bardzo niekorzystne dla Kupujących, bo obniżanie cen i robienie promocji nie ma w tej sytuacji żadnego sensu, jeśli Sprzedawca nie ma żadnej pewności, nie ma wiedzy czy obniża wystarczająco, by Kupujący zostali o tym fakcie poinformowani, że jest to promocja. W każdym innym systemie sprzedaży robiąc promocję mam pewność, że Kupujący zobaczą informację, mam dostęp do danych i wiem o ile obniżyć cenę. W Allegro jestem jak ślepy we mgle. Zero dostępu do potrzebnych danych. Robicie zwyczajnie ludziom na złość, jakby w dziale projektowym zagnieździł Wam się sabotażysta z firmy konkurencyjnej.
Nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy Allegro utrudnia życie sprzedającym.
Taka informacja jak cena z ostatnich 30 dni powinna być nie tylko widoczna w zarządzaniu ofertami jako nowa kolumna, ale również zwracana po API.
Dlaczego tego nie ma? A no dlatego, żeby właśnie utrudnić sprzedającym liczenie czy jest to opłacalne lub nie.
Kolejny absurd to, że do promocji liczy się cena z ostatnich 30 dni wliczając również cenę promocyjną.
Czyli mam towar za 100zł robię promocję 10% i cena promocyjna jest 90zł.
Natomiast przy kolejnej kampanii, jeżeli chcemy dać ten sam towar do promocji w ciągu 30 dni, to cena promocyjna liczy się od 90zł co jest chore i bez sensu.
Na wszystkich pozostałych platformach oraz sklepie np. IAI cena promocyjna liczy się od ceny bazowej, a nie najniżej w ciągu ostatnich 30 dni. Po to zostało wprowadzone unijne rozporządzenia jaka była cena najniższa przed promocją.
W kwietniu wystawiliśmy dużo ofert na Allegro Days, a teraz reklamują się aby wystawiać w Smart! Weeks 2025. W takim przypadku jest to nie możliwe, ponieważ cena promocyjna jest liczona przez Allegro po cenie promocyjnej z Allegro Days. Jeszcze w tej kampanii dodatkowa prowizja 60% od prowizji podstawowej bez żadnego zwrotu (jak w przypadku Allegro Days) generuje olbrzymie koszta.
Można wymieniać i wymieniać, ale najwidoczniej Allegro nie przejmuje się, że chińskie platformy, a szczególnie Tewu, zabiera im klientów do siebie.