anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GPRS a stary magazyn.

STALKIS
#1 Nowicjusz#

Witam, 

sprzedaję części rolnicze z starego magazynu. Bardzo często nie ma oryginalnych opakowań, nie ma też nazwy producenta ani numeru EAN. Jak mam wprowadzić GPRS jeśli niektóre części mają wybite  "Сделано в СССР" czyli wyprodukowane w ZSSR. 

Jak będzie wyglądać sprzedaż takich części które nie są już w ogólnym obrocie lub są nie wiadomego pochodzenia? Kiedy będzie możliwość dodania nowych rzeczy do katalogu, bo nie ukrywam że niektóre części są źle skatalogowane a muszę je podłączyć do katalogu allegro.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@STALKIS Doprecyzowuję tę kwestię z odpowiednim zespołem. Wrócę tutaj z odpowiedzią, jak tylko się czegoś dowiem. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ogryz7
#12 Orędownik#

GPSR obowiązuje tylko dla produktów wprowadzonych na rynek UE po 13.12.2024. Dyrektywa nie przewiduje żadnych ograniczeń dla produktów, wprowadzonych na rynek UE przed tą datą (obowiązują dla nich dotychczasowe przepisy). Tylko allegro zaklina rzeczywistość i wymaga tych danych dla każdej oferty.

Usłyszysz to, co słyszymy wszyscy - nie wystawisz przedmiotu bez podania tych danych.

oznacz moderatorów

STALKIS
#1 Nowicjusz#

Właśnie tak wywnioskowałem z wczorajszego live'a. 

Tylko jak handlować w takim razie. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@ogryz7 Od 13.12.2024 nowe i edytowalne oferty powinny posiadać dane wymagane przez GPSR. Jako platforma nie jesteśmy w stanie na etapie wystawiania oferty zweryfikować czy dany produkt został wprowadzony do obrotu przed 13.12.2024.

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

STALKIS
#1 Nowicjusz#

Rozumiem że powinny ale proszę odpowiedzieć jak w takim razie mam je uzupełnić- mam wpisać swoją firmę jako producenta? 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@STALKIS Tę kwestię jeszcze doprecyzowuję. Na razie odpowiedziałam na komentarz wyżej. 

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ogryz7
#12 Orędownik#

@w_kiwi Bo nie musicie tego weryfikować. Sprzedawca jest odpowiedzialny za wystawione oferty i ich zgodność z prawem. Wy macie jedynie udostępnić narzędzia, umożliwiające sprzedawcom dostosowanie swoich ofert do nowych wymagań. 

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Zgodnie z prawem teoretycznie będziesz mógł dalej to sprzedawać, o ile będą to towary zgodne z wcześniejszą dyrektywą 2001/95/W. Ale praktyka pokazuje, że Allegro jak i np. Am.az.on interpretują GPRS po swojemu, więc możliwe, że w praktyce nie będziesz mógł ich już sprzedawać na Allegro. Teoria i praktyka w naszym kraju to prawie zawsze dwie różne rzeczy....

oznacz moderatorów