Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Działałem zgodnie z opublikowanymi materiałami Allegro (kategorie wykluczone z GPSR). Wczoraj doradcy potwierdzili brak naruszeń i brak punktów ujemnych. Dziś pojawiło się –80 pkt „za naruszenie regulaminu” oraz informacja, że „GPSR ma być uzupełnione we wszystkich ofertach” na podstawie nieopublikowanej jeszcze interpretacji UOKiK. Proszę o wyjaśnienie i cofnięcie kary.
Artykuł Allegro (oficjalne materiały dla sprzedawców):
https://help.allegro.com/pl/sell/a/jakie-obowiazki-naklada-na-ciebie-rozporzadzenie-gpsr-x5xK1MOxac1...
→ w sekcji Q&A widnieje plik z kategoriami wykluczonymi z GPSR: „categories-excluded-from-gpsr-02-09-2025.xlsx” (data w nazwie: 02.09.2025).
Drugi artykuł Allegro (ogólne info o GPSR):
https://help.allegro.com/pl/sell/a/rozporzadzenie-gpsr-od-13-grudnia-bedziesz-informowac-kupujacych-...
Moje oferty są właśnie w kategoriach wykluczonych (wg ww. pliku), co wczoraj potwierdził doradca.
09.09.2025, 14:23 – według Allegro na koncie wprowadzono ograniczenie.
09.09.2025, ok. 17:01–17:24 – na czacie doradcy Allegro potwierdzili:
– brak punktów ujemnych,
– brak ostrzeżeń/ograniczeń,
– plik z wyłączeniami kategorii jest aktualny, a moje kategorie są wykluczone z GPSR.
Numer sprawy z czatu: 53933748 (log rozmowy dostępny u Allegro).
10.09.2025 (dziś) – w panelu pojawia się –80 pkt „za naruszenie regulaminu”, przy równoczesnej informacji, że „GPSR trzeba uzupełnić we wszystkich ofertach” zgodnie z rzekomą nową interpretacją UOKiK, której nie ma jeszcze w Help Center i nie była oficjalnie komunikowana.
Oficjalne materiały (Help Center + plik z 02.09.2025) wskazują wyłączenia kategorii → tym się kierowałem.
Wczoraj Allegro potwierdziło brak naruszeń i punktów.
Dziś – –80 pkt i teza o „GPSR w każdej ofercie” na podstawie nieopublikowanej interpretacji UOKiK.
Dodatkowo doradca twierdził, że oferty bez GPSR są automatycznie kończone/odpinane – u mnie nic takiego nie nastąpiło, co podważa zasadność sankcji.
Cofnięcie –80 pkt i przywrócenie widoczności (rollback do stanu sprzed 09.09, 14:23).
Jeśli powołujecie się na nową interpretację UOKiK, proszę o numer i datę dokumentu, zakres, moment wejścia w życie, oraz kiedy i jak sprzedawcy zostali skutecznie powiadomieni (aktualizacja Help Center, usunięcie pliku z wykluczeniami). Do czasu publikacji takich zmian nie powinno się karać sprzedawców działających wg oficjalnych materiałów Allegro.
Czy ktoś z Was dostał punkty ujemne lub ograniczenia mimo, że wystawia w kategoriach wskazanych w pliku „categories-excluded-from-gpsr-02-09-2025.xlsx”?
Czy ktoś otrzymał od Allegro oficjalny dokument/komunikat nt. „GPSR w każdej ofercie” (numer/datum interpretacji UOKiK)?
Jakie macie doświadczenia z automatycznym „kończeniem/odpinaniem” ofert bez GPSR – czy faktycznie działa?
odpowiedź od doradcy :)))
"Odnośnie nowego rozporządzenia UOKIK uzyskałam informacje, że nie otrzymaliśmy oficjalnego dokumentu w tej sprawie, jeśli potrzebuje Pan oficjalnego potwierdzenia uprzejmie prosimy o zwrócenie się z prośbą uzyskania takiego dokumentu bezpośrednio do Urzędu Doradca Allegro | 11:58"
to chyba jakiś żart...
@ZiolowyDwor widzę, że prowadziłeś z nami rozmowy mailowe.
Dodatkowo złożyłeś reklamację, dlatego z mojej strony nie będę powielał konsultacji. Rozpatrzymy Twoją sprawe w trybie reklamacyjnym i wrócimy do Ciebie mailowo w zgłoszeniu nr 53933748.
Dzięki za reakcję i potwierdzenie nr sprawy 53933748.
Dla porządku: ten wątek dotyczy nie tylko mojej reklamacji, ale rozbieżności między Help Center a praktyką nakładania ostrzeżeń/–80 pkt. W materiałach Allegro (w tym plik „categories-excluded-from-gpsr-02-09-2025.xlsx”) kategorie wykluczone są wprost wskazane, a jednocześnie sprzedawcy dostają punkty ujemne za rzekomy brak GPSR. Wczoraj doradcy potwierdzili u mnie brak naruszeń i brak punktów, dziś naliczono –80.
Do czasu publikacji oficjalnej aktualizacji (link do zaktualizowanego artykułu, numer/datę interpretacji UOKiK, zakres i datę wejścia w życie) proszę o:
– zamrożenie sankcji na moim koncie i przywrócenie stanu sprzed 09.09, 14:23,
– jasny, publiczny komunikat w tym wątku dla wszystkich sprzedawców, żeby nie tracili jakości/widoczności na podstawie nieopublikowanych zmian.
Czekam na rozstrzygnięcie mailowe w 53933748 i poproszę też o informację tutaj, gdy Help Center zostanie zaktualizowane. Dzięki.
@ZiolowyDwor oczywiście!
Ja również ze swojej strony zostawiłem link do tego wątku i to aspektów jakie poruszasz.
Dziękuję serdecznie. Byłaby możliwość aby odniósł się Pan do wiadomości od doradcy allegro:
""Odnośnie nowego rozporządzenia UOKIK uzyskałam informacje, że nie otrzymaliśmy oficjalnego dokumentu w tej sprawie, jeśli potrzebuje Pan oficjalnego potwierdzenia uprzejmie prosimy o zwrócenie się z prośbą uzyskania takiego dokumentu bezpośrednio do Urzędu Doradca Allegro | 11:58""
Do czasu publikacji takich zmian nie powinno się karać sprzedawców działających wg oficjalnych materiałów Allegro. Czy zgodzi się Pan ze mną?
@ZiolowyDwor jeśli pytasz o moją prywatną opinię to zgadzam się z Tobą. Pozwól, że ja zadam to pytanie odpowiedniemu zespołowi i wrócę do Ciebie z informacją co udało mi się ustalić.
@gdvorek dzięki za głos. Dopytam precyzyjnie jako moderatora Allegro (oficjalne stanowisko), bo prywatnie widzimy to podobnie:
Czy do czasu publikacji zaktualizowanych materiałów w Help Center (oraz jasnego komunikatu dot. ewentualnej „interpretacji UOKiK”) Allegro wstrzyma egzekwowanie sankcji za GPSR i cofnie już naliczone punkty/ostrzeżenia sprzedawcom działającym wg aktualnych artykułów i pliku z wykluczeniami (02.09.2025)?
Czy plik z wykluczonymi kategoriami nadal obowiązuje dla rynku PL — tak/nie? Jeśli nie, to od kiedy i gdzie to ogłoszono?
ETA na oficjalną aktualizację Help Center / komunikat dla sprzedawców oraz czy po publikacji pojawi się okres przejściowy bez sankcji?
Dla porządku: moja sprawa jest w toku (nr 53933748), ale zależy mi też na publicznym, jednoznacznym komunikacie dla wszystkich – żeby nikt nie dostawał punktów ujemnych na podstawie nieopublikowanych zmian. Dzięki!
@ZiolowyDwor skonsultowałem Twoje pytania również z odpowiednim zespołem i wracam z odpowiedzią.
Również otrzymałem informację, że nie wszystkie Twoje oferty są wystawione w kategoriach wykluczonych z GPSR. Masz również oferty w kategorii Uroda - Pielęgnacja - Ciało - Kąpiel i prysznic - Sole i kule, która nie jest wykluczona i zapewne właśnie te oferty były powodem zastosowania sankcji.