Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
#Allegro #blokada #sprzedawcy
Od lat sprzedajemy części samochodowe na Allegro. Ręcznie wystawiliśmy ponad 15 000 ofert, inwestując ogrom pracy i pieniędzy.
Zdobyliśmy dobre opinie i zaufanie klientów.
A jak Allegro traktuje wieloletnich sprzedawców?
🔴 Najpierw 3-dniowa blokada – za numer telefonu widoczny na tle zdjęcia.
🔴 Po dwóch tygodniach ręcznego poprawiania zdjęć – 30-dniowa blokada.
Oficjalny powód, podany w mailu? Znów numer telefonu w tle zdjęć.
Dopiero gdy napisałem, że zdjęcia w ofercie zostały już poprawione, nagle zmieniono uzasadnienie na „błędny opis” – czyli zwykłą informację:
„Pon- Pt 8-17, części pochodzą z legalnego źródła stacji demontażu pojazdów (nazwa miejscowości)”.
Serio? Godziny pracy i informacja o źródle części z podaną nazwą miejscowości to „próba omijania Allegro”?
I tu dochodzi największa hipokryzja – przez wiele lat te same ogłoszenia były akceptowane, wznawiane i funkcjonowały z identycznymi zdjęciami oraz opisem, bez żadnych uwag ze strony Allegro. Teraz nagle wszystko staje się problemem.
Najgorsze jest jednak to, że kontakt z działem bezpieczeństwa to kpina:
brak spójnych odpowiedzi,
dziesiątki maili bez sensu,
umawiane rozmowy telefoniczne, które nigdy nie dochodzą do skutku.
Allegro pokazuje, że sprzedawca – nawet z wieloletnią historią i ogromnym wkładem – nie jest partnerem, tylko numerem w systemie.
Zero wsparcia, zero logiki, zero szacunku.
Po tylu latach współpracy zastanawiamy się, czy nie czas pożegnać się z Allegro.
👉 Pytanie do innych sprzedawców: czy też macie dość takiego traktowania? Ile jeszcze Allegro będzie pozwalało sobie na takie praktyki?
@Auto-FirmaPP Blokadę konta możesz wyjaśnić jedynie w prywatnej korespondencji mailowej. Nie mam niestety wpływu na to.
Doradca wysłał Ci wiadomość wczoraj wieczorem.
Tak, też mamy już dość. Ciągle zmiany zasad i wymagań, kończenie ofert bez wyraźnego powodu, śmietnik... ajć, przepraszam - "katalog" produktów, kosmiczne prowizje i opłaty, zmiany w wyszukiwarce, bałagan związany z GPSR i błędna interpretacja tych zapisów... Cały dzień mógłbym wymieniać.
Dlatego dywersyfikujemy sprzedaż na inne platformy i pracujemy nad własnym sklepem i jego reklamą.
Allegro już dawno przestało być rzetelnym i stabilnym partnerem biznesowym, a biznes nie lubi niepewności. Allegro w ogóle przestało być partnerem.
Jakie platformy polecacie ?
U nas podobnie - żadnych nowości już nie wystawiamy tutaj. Wszystko co nowe idzie na inne portale i jest super. Tutaj mamy tylko te oferty które sobie będą do ich wygaśnięcia. Allegro dawno już przestało być dla nas partnerem. Niech sobie sami sprzedają pieluchy i inne rzeczy głównego sortu. Tutaj już nie ma co szukać unikalnych przedmiotów.
Dokładnie traktują nas jak śmieci a to my ich Utrzymujemy. Durne dyskusje klientów nie mających pojęcia, Tera reklamacje bo skończył się czas na zwrot a w dyskusji każdorazowo odpowiada ktoś inny kto nawet nie miał ochoty przeczytać konwersacji od poczatku tylko wtrąca zdanie nie mające logiki w całej dyskusji i oczywiście tylko dla dobra stronę kupującego bo to on zawsze ma rację. Też już zmieniamy portale bo tu przestaje się chcieć handlować. Tylko prowizje i problemy
Niestety tak jest od dłuższego czasu. Allegro chyba walneło sobie mocno w kolano ale jeszcze tego nie rozumie. Ciągłe zmiany z którymi ciezko nadazyc jak ktos ma kilka tysiecy aukcji nie poprawi tego w jeden dzien ale kary leca im łatwo i szyko. I ujmne punkty. Sracie we własne gniazdo i to na rzadko cięzko bedzie posprzątac
Puszczają algorytm i on sobie działa, czasem nie wiem czy po prostu kadr zdjęcia nie ten, a to brak informacji o bezpieczeństwie (gdzie w kółko ustawiam - ale jakimś cudem znika), a to brak producenta (kiedy jest opcja bez marki to jak z niej korzystac?? - odpowiedzialność powinna wystarczyć, kiedy kupuję LEGALNIE w hurtowni towar Chinski nie ma danych producenta często tylko metka hurtowni); a to błednie wybrany katalog z nr Gtin (gdy wlasnie moj nr się zgadza!). Pół dnia się traci na tym zamiast pracować produktywnie. Porobili algorytmow i one wybiorczo ale tez bezmyslnie bez podejscia ludzkiego wywalają co się da. Już łbem o ścianę walić.. Odsyłanie do regulaminu (rozdział II, artykuł 3.8) jest jak odsyłanie do czytania Całego prawa karnego, niby wszystko wiadomo ale czym się podpadło to już nie. Podpowiedzi jakie uzupelnic dane - zaznaczam - bach wszystkie oferty z ponad 2000 mają nagle błędy, ale ja wiem że nie i pozostaje sprawdzać po kolei, i to w kółko bo coś dziwnie samo się "resetuje". .
Biurokracja która niestety opadła młode pokolenie ... Wymagane informacje nie mają kompletnie żadnego znaczenia dla klienta. Nikt na świecie nie sprzedaje towaru posługując się jakimiś numerami EAN i innymi tego typu. Czy znacie jakąś reklame towaru gdzie producent bombarduje potencjalnych klientów informacjami tego typu ? Nie ma takiej. Bo nikt tego nie czyta i oczekuje informacji w zrozumiałym języku a nie biurokratycznego bełkotu. Nikt tez nie szanuje pracy ludzi którzy wystawiają oferty. Ile pracy i nakładów kosztują ciągłe zmiany ?
Niestety, ja zgłosiłem przestępstwo polegające na Jawnym oferowaniu zmowy cenowej na czacie allegro Mojej firmie od innej firmy, pierw zapytałem Supportu co za to groźi, odpisali Pernamętna blokada konta, więc to zgłsoilem, dostałem odpowiedź że podjeli odpowiednie kroki, Konto dalej sprzedaje ma status Super Sprzedawcy 0 blokad sprzedaż, wystawia nowe aukcje, najlepsze że oferował to kilku firmom, i kilka firm zgłosiło to, i dalej nic nie zrobili, a wam blokują konto za numer telefonu w aukcji, to chore po prostu.....