hej - chciałem Wam się pochwalić - zakończyłem wczoraj ok 15 000 ofert na Allegro 😄
Czuję się - lepiej 😛
Co mnie sporowokowało aby nacisać ostateczny guzik ? - dostałem co chwile maile pokroju - wkrótce możemy zakończyć Twoja oferte sprzedaży - no to im pomogłem 😛
No to teraz sobie zarabiajcie ....
Powiedzcie mi ku mojemu spokoju - ile Wy marży możecie wykręcić na czysto - na tym portalu ?
Bo u mnie Allegro zarabiało na mnie już 3x wiecej niż ja - zatem powiedziałem - dość
Gratulacje. Miłego życia, udanej rekonwalescencji po wiadomo czym xD
to nie tak ,że zamykam całkiem tu sprzedaż - po prostu ogranicze do konta - gdzie mam tanie rzeczy - tylko na zasadzie - cena zakupu X 2 + 20%.
Co się sprzeda to się sprzeda.
Nie po to jest handel detaliczny - aby mieć marże niżej niż w hurcie.
A ,że jest tu MEGA drogo - to już wina polityki portalu - ja osobiscie - NIC tu juz nie kupuje
@-Outlet-Butik- ja ogólnie nie stawiam tu na sprzedaż, jest to nieprzewidywalny kanał co chwilę zmiany, udogodnienia, utrudnienia, allegro stanowi u mnie coś koło 5 % całej mojej sprzedaży ale dam Ci przykład przychód na allegro 10 000 zł jak miałem smarka prowizja 21-22 % marża 30 % zostawało mi około 100 zł na kartony itp. 😄 na dziś nie mam od września smarta i podniosłem ceny bo inaczej się nie da, więc z 10 000 zostaje jakieś 1500 zł
Wielu małych odpada w kilku znajomych też już się zawinęło, postawili na swoje sklepy a duzi też już podnoszą ceny kilka dni temu znany market z elektroniką jest tez na allegro, kolega kupił u nich w sklepie drona 400 zł taniej niż mają na allegro, allegro czym bardziej dociska sprzedawców o obniżki cen tym działa to odwrotnie 😞
@kostas11 czy obrót spadł i ilość zamówień bez smarta ?
Tragedia jest co raz większa, 30-35% allegro mi zabiera obrotu w zależności od miesiąca... Nieopłacalne... A podniesienie cen o raptem 5zł za sztukę hamuje sprzedaż....
@AlePiesio tu Cię zaskoczę, sam myślałem że będzie kiepsko i zawinę się 😄
Ilość zamówień spadła o jakieś 40 % za to wzrósł koszyk a przychody mam na tym samym poziomie co wcześniej a nawet są miesiące że więcej 🙂 odpadli mi klienci kupujący co tydzień 2 x za 28 zł żeby mieć smarta, teraz mam dużo zamówień powyżej 100 zł i więcej 😉
@kostas11 Jak to możliwe ? Wzrósł koszyk jak wyłączyłeś smarta ? Nie mogę znaleźć logicznego wytłumaczenia
@AlePiesio normalnie, jak klient ma zapłacić za przesyłkę to robi większe zakupy 😄 nie cyka 2 produkty po 28 zł tylko bierze raz w miesiącu 7 produktów w jednej paczce 😄
Pamiętaj też że Smarta ma wykupione jakieś 6 mln użytkowników a allegro ma ich ponad 15 mln więc wielu nie ma smarta 😄
@kostas11 nie wiem czym się zajmujesz ale pewnie zależy od branży, produktu. W moim przypadku przy smyczach , szelkach , są to klienci detaliczni , którzy zamówią 1szt , góra dwie, raz na rok albo dwa jak im się smycz zużyje 😉 bez smarta raczej klops by był jeszcze większy
racja - może czas sie skupic na klienta NIE smartowych - amen
i nie masz tyle zwrotów -bo ludzie nie wyłudzają smarta / robią przemyślane zakupu. U mnie to już taka masówka - z portalu zrobiłą się wypożyczalnia - a z racji ,że jest tu mega drogo - czesto zdarza się ,że kupią na szybko dla wygody tu - a potem dokupią produkt stacjonarnie -taniej - i odsyłają. Już nie mówię o akcjach typu - kupie 3 rozmiary - jeden zostawie -Ty głupi i tak płać za smarta od wartości - a ostatecznie dokładasz do tego
dlatego ja powidziałem STOP. ja max 8% - Allegro mi zjadał do 25%.
Nara - zarabaiajcie na innych fr...
Przerabiałem to w 2023-2024 r. Po podliczeniu całej sprzedaży i ile zabiera mi allegro, zrezygnowaliśmy. Teraz mamy tylko punkty stacjonarne i własne sklepy internetowe. To była jedyna słuszna decyzja. Allegro to już nie jest przyjazny portal małym sprzedawcom, na których wyrósł. To moloch nastawiony na wieczny wzrost zysku dla akcjonariuszy. Co do zakupów na allegro, to przykład z zeszłego tygodnia właśnie w jednym z większych sprzedawców. Kupowałem dwa laptopy i komputer stacjonarny. Gdyby to zrobił tutaj zapłaciłbym więcej o 1200 zł na całym zamówieniu.
wszystko jest tutaj dużo droższe - ale najzabawniej ,że tego trendu nie było jeszcze ok 2 lata temu.
Było porównywalnie. Jak np ktoś sprzedawał miał tą samą cenę na allegro i u siebie.
Tyczy sie dużych graczy. Teraz widzę ,że mają to już w d.. - i na własnych sklepach jest sporo taniej.
Także gratuluje Allegro - zjecie własny ogon!
Jeszcze lecicie na "lenistwie" kupujących - na przywyczajeniu - ale ten trend bedzie z roku na rok - malał - ludzie zaczynają umieć - liczyć.
Tym bardziej ,że się śmiano dawno allledrogoo - a obecnie to juz nie mit. ( i ten tekst słysze po znajomych coraz częściej - już bez ironii )
Mnie zawsze najbardziej bawią te odpowiedzi przy opiniach na ten temat w stylu "nasze prowizje są porównywalne do średniej ceny rynkowej". Tylko zawsze zapominają, że w Polsce to oni ustalają wysokość, a taki np. O.. potem papuguje i też podwyższa xD. A zagraniczne jakoś miewają niższe... A sklepy robią się coraz tańsze w porównaniu do Allegro.
Tu się opłaca już tylko kupować tanie bzdety ledwo w cenie smarka dla taniej wysyłki oraz małe ilości towarów potrzebujących dużej ilości paczek kurierskich jak np. kilka rolek folii bąbelkowej, gdzie rolka góra 2 za kilkanaście złotych to jedna paczka... Nawet za ciuchami po qutletach nie opłaca się już patrzeć, bo zamęczyli je tak wymaganiami, że jakość sprzedaży spadła na łeb i o większość zwrotów trzeba się wykłócać, lepiej bezpośredni na Sh... czy Te.. lecieć. Z kuponikami ceny lepsze od qutletów tu, bezproblemowy zwrot (kilka godzin po dostawie zwrotu kasa na końcie, a bywa że i kilka godzin po włożeniu do paczkomatu- bo jak mają obleżenie to od razu zwracają bez sprawdzania). Najlepsze, że Allegro ignorując stałych klientów samo odesłało ich gdzie indziej. Ludzie którzy wiele, wiele lat kupowali tylko tu, teraz zaglądają w coraz większą ilość sklepów bo tu : ceny z kosmosu i w dodatku nie idzie wyszukać tego co się chce... Nie mówiąc o marnym "zaopiekowaniu" się klientem w porównaniu z konkurencją...
stąd ja mówię - kupowałem tu 90 % - jak nie więcej rzeczy.
Obewcnie może 1% - albo wcale.
Właśnie na bzdetach można sie przejechać najbardziej - raz patrzyłem na łatkę do basenu - firmy na B.... - tu była coś 20zł - już miałem kupić nie rozeznajac się - ale byłem w markecie budlowanym i ta sama ( nawet po EAN potem sprawdzałem ) - 8zł :D:D
A na łalegro - metka -super cena - itd
Pośmiać się idzie
Ja mieszkam w małym miasteczku. Przykładowo moją odżywkę do włosów znajdę tylko w jednej aptece, kosztuje 25zł. Idę na Allegro kupuję 3 sztuki, ostatnio po 16zł. Ale bywały i momenty kiedy tu nie mogłam taniej znaleźć i brałam w tej aptece... Czyli byle do smarka. Nie opłaca mi się zasuwać do Kalisza po odżywkę. Jak ktoś mieszka w wiekszym mieście to jest inna rozmowa. Allegro obecnie mu do niczego nie potrzebne, bo normalne produkty ma taniej, a kolekcjonerskich czy jakiś bardzo konkretnych i tak tu nie idzie wyszukać... Dawniej brało się czasami nawet tylko po to, żeby nie musieć dźwigać ze sklepu np. ciężkiej spożywki, teraz przy takich róznicach w cenach nikogo już zbytnio takie zakupy nie interesują... Chyba, że osoby nie wychodzące z domu, a i te się wkurzają jak im Dhl zamiast na adres wrzuca do automatu i lipa...