anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ile wydajecie na ads w stosunku do obrotów ?

dar-mal
#8 Zapaleniec

Witam. 

Pytanie takie jak w temacie :

Ile wydajecie na ads w stosunku do obrotów ? I jakie stawki za kliknięcie ? Sugerowane czy może wyższe lub niższe ?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Client:144249431
#7 Wielbiciel

U mnie zależy mocno od kategorii, ale generalnie 3-6% obrotu na Ads to dość typowy zakres dla produktów z wysoką konkurencją.

Co do stawek – warto eksperymentować, ale zauważyłem jedną ważną zależność: oferty z lepszą jakością (kompletne parametry, dobrze zbudowany tytuł) mają wyższy Quality Score w algorytmie Allegro, co przekłada się na lepsze pozycje przy tej samej stawce CPC.

Innymi słowy – możesz płacić mniej za kliknięcie, jeśli sama oferta jest dobrze zoptymalizowana. Sprawdziłem to na kilku swoich ofertach przez allegroboost.pl – pokazuje konkretnie jakie braki ma tytuł i parametry. Na kilku ofertach po poprawkach mogłem obniżyć stawki i utrzymać podobną widoczność.

Więc odpowiedź na Twoje pytanie: sama stawka to tylko jeden z czynników. Jakość oferty robi dużą różnicę w efektywności kosztowej Ads.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dar-mal a wiesz na czym to polega allegro ADS? to jest licytacja o pozycję, Ty podnosisz klik, konkurencja podnosi klik, allegro zarabia rocznie 1,5 mld na klikaniu a Wy robicie za miskę ryżu 🙂

Ty płacisz a konkurencja podpina się pod ofertę i sprzedaje tańszy produkt, Allegro specjalnie miesza w wyszukiwaniu i widoczności ofert żeby zarabiać dodatkowo na Allegro ADS 😞

Twoje pytanie nie ma żadnego sensu 😞 ja mając marżę 500 % mogę wydać i 50 % przychodu i będzie dobrze a Ty mając marżę 50 % będzie problem dla Ciebie wydać 10 % bo z prowizją wyjdziesz na 0 zł nawet na miskę ryżu Ci nie zostanie 😄

TechartGSM
#16 Inspirator

@kostas11 Normalnie McGuyver jesteś... 500% marży... Jak to zrobiłeś? 🙂

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM no jak kupujesz śrubkę za 1 zł a sprzedajesz za 6 zł masz 500 % 😄

TechartGSM
#16 Inspirator

@kostas11 No tak, ale narzutu, a nie marży... Nie przejmuj się, dużo ludzi to myli 🙂

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#12 Orędownik

podpowiem - każda - to wyrzucona w błoto ( bo obecnie ADS - to sponsorowanie konkurencji a nie swojego sklepu )

Tu jest już wszystko - anonimowe - podpowiem - podepnij się pod kogoś kto ma adsa w produkcie - daj cene 10 groszy niższą i już 😛 

oznacz moderatorów