anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak Allegro chroni sprzedających?

PORAMKI
#9 Pomysłodawca#

Zgłosiłam problem na allegro bo czuje się szantażowana przez kupującego z konta, który nie należy do niego a osoby na których zarejestrowane jest konto jak i kontakt do nich - nic nie wiedzą o tych transakcjach. 

Allegro bardzo lekceważąco odpisało, co troszkę mnie przeraża, poniżej wklejam list do allegro i odpowiedź: 

Dzień dobry,
Spotkała mnie wyjątkowo przykra i niesprawiedliwa sytuacja, przez którą czuję się oszukana – zarówno przez kupującego, jak i przez mechanizmy działające na Allegro.

Dnia 13 lutego sprzedałam ramki. Kupujący przez ponad miesiąc nie zgłaszał żadnych problemów ani reklamacji. Ku mojemu zaskoczeniu, po takim czasie wystawił negatywną opinię. Próby kontaktu z osobą podaną na koncie okazały się bezskuteczne – numery telefonów przypisane do konta należą do osób, które nie mają z nim nic wspólnego.

Kupujący odpowiedział dopiero wtedy, gdy poprosiłam o usunięcie opinii. W wiadomości prywatnej przyznał, że ramki zamocował i za usunięcie negatywnej oceny zażądał zwrotu pieniędzy. Nie chcąc ryzykować spadku jakości mojej sprzedaży i reputacji, zwróciłam zapłatę – jednak czuję się oszukana i wykorzystana.

Negatywna opinia, którą można wystawić bezpodstawnie i wykorzystać jako narzędzie szantażu, nie powinna mieć tak silnego wpływu na ocenę sprzedawcy. Pracuję bardzo ciężko, by zapewnić jak najwyższą jakość obsługi, a ta sytuacja pokazuje, jak łatwo można nadużyć system i zaszkodzić uczciwemu sprzedawcy.

Dodatkowo kupujący czuje się bezkarnie, ponieważ użytkuje konto, które do niego nie należy. Z tego, co wiem, jest to naruszenie regulaminu Allegro, a mimo to wciąż może działać w ten sposób bez żadnych konsekwencji.

Co więcej, nawet nie mam obecnie możliwości wycofania prowizji od sprzedaży, ponieważ termin na jej zwrot już minął. Straciłam więc nie tylko produkt i pieniądze, ale również dodatkowe koszty związane z transakcją.

Pozdrawiam, Magdalena

Odpowiedź allegro:

Dzień dobry,

dziękuję Pani za wiadomość i przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.

Widzę, że klient usunął już ocenę. Obecnie nie jest widoczna na Pani karcie.

Cieszę się, że udało się Pani wyjaśnić tę sytuację z kupującym 🙂

Życzę miłego dnia.

Pozdrawiam
// Małgorzata P.

NIK kupującego: [edycja] WYSYŁKA NA LITWĘ

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

fox_paws
#16 Inspirator#

@PORAMKI A teraz może wystawić Ci negatywną ocenę jeszcze raz.
I co wtedy zrobisz? Zapłacisz jeszcze raz?

Allegro nie chroni sprzedających. Allegro chce się pozbyć sprzedających.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Dzisiaj mi odjęli - 100 pkt. za to że żaden klient w marcu nie wystawił mi oceny 😞 Miałem jakość sprzedazy SUPER teraz mam jakość sprzedaży DOBRY 😞 jako kupujący też nikomu nie będe wystawiał ocen 😊 super pomysł!

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@HYDROREN Jakość sprzedaży jest teraz mało istotna

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@PORAMKI bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Jeśli posiadasz zrzuty ekranu z wiadomościami od kupującego oraz dowody na to, że posługuje się cudzymi danymi możesz zgłosić zachowanie kupującego. 
W prowadzonej korespondencji e-mail prześlij proszę zrzuty ekranu, Doradczyni przekieruje zgłoszenie do odpowiedniego zespołu, który po weryfikacji będzie mógł podjąć działania wobec konta kupującego. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PORAMKI
#9 Pomysłodawca#

Dzwoniłam pod podane numery, nie nagrywałam, po podanym numerem telefonu jest człowiek, który twierdzi, że to jego były wspólnik posługuje się tym kontem, z którym nie ma już nic wspólnego od 4 lat. Bardzo był zły że korzysta z jego konta, ale on nie ma danych by się zalogowac i konto usunąć. 

oznacz moderatorów

PORAMKI
#9 Pomysłodawca#

Zgłosiłam, co było napisane powyżej. I jaką dostałam odpowiedź? 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@PORAMKI rozumiem, że jesteś niezadowolona z odpowiedzi Doradczyni, ponieważ odniosła się jedynie do sprawy komentarza, którego usunięcie w jej rozumieniu zakończyło sprawę.
Abyśmy mogli podjąć działania, potrzebujemy dowodów, stąd prośba o zrzuty ekranu. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów